Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 1. rész

A Festo hibrid stratégiát követ a digitális átállás során

2017. augusztus 17., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás digitalizálás Festo franciaország ipar 4.0 mechatronika pneumatika

A globalizált piacok két kulcsfontosságú követelményt állítanak a gyártók elé: nagyobb sebesség az értéklánc minden folyamatában, valamint szélesebb választék a végfelhasználók számára. Ezen követelmények kielégítéséhez a digitalizáció kínálja a szükséges kulcsfontosságú technológiákat. Helyszíni beszámoló a Festo Párizsban tartott nemzetközi sajtókonferenciájáról.

Egy újabb francia forradalom?

Az optimizmus szelleme hatja át a francia gazdaságot Emmanuel Macron megválasztása óta. Az új köztársasági elnök kiemelt fontosságot tulajdonít az ipar 4.0 koncepciónak, vagy francia nevén az „Industrie du Futur”-nek. A Festo France idén ünnepli 60. születésnapját. Nyugat-Európában az 50-es évek a gazdasági csoda korszaka volt. A pneumatikus automatizálási technológiák iránti kereslet Franciaországban hasonló ütemben nőtt, mint Németországban. A második külföldi leányvállalat 1957-es megnyitása óta a Festo egyértelműen piacvezetővé vált a pneumatikus és elektromos automatizálási technológiában a francia piacon.

A franciaországi leányvállalat 2002-ben költözött a francia főváros keleti külvárosába, Bry-sur-Marne-be. Az irodakomplexum kiterjedt üveghomlokzata a Festo vállalati dizájnjának félreismerhetetlen lenyomata. Az egész létesítmény kissé a cég esslingeni technológiai központjának kivitelezését idézi.

A Bry-sur-Marne-ben található irodakomplexum kiterjedt üveghomlokzata a Festo vállalati dizájnjának félreismerhetetlen lenyomata. Az egész létesítmény kissé a cég esslingeni technológiai központjának kivitelezését idézi (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Erős az automatizálás iránti igény

A „think global – act local” megközelítéssel összhangban a Festo France is sikeresen alkalmazza az anyagcég vállalati stratégiáját. „Mi is a Festo hibrid stratégiáját – nyilatkozta Jean-Michel Tasse, a Festo France vezérigazgatója a cég Párizsban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. – Egyrészt vonzó áron és gyorsan elérhető termékekkel bővítjük kínálatunkat a tömegtermelés terén, másrészt a digitális pneumatika olyan újdonságaival jelentkezünk, mint a Motion Terminal.” A vállalat számos neves gép- és berendezésgyártó és végfelhasználó automatizálási partnere Franciaországban. Az iparági szövetségekkel, kutatóintézetekkel és felsőoktatási intézményekkel létrehozott szoros kapcsolat biztosítja, hogy a Festo France döntő mértékben járuljon hozzá a francia ipar digitalizálásához.

„Alaposan megvizsgáltuk, hogy miként őrizhetjük meg a folyamatautomatizálásban kivívott éllovas pozíciónkat – mondta dr. Ansgar Kriwet, a Festo igazgatóságának globális értékesítésért felelős tagja. – Ennek alapján egyrészt tovább kell fejlesztenünk meglévő struktúráinkat, termékeinket és folyamatainkat, másrészt teljesen új technológiákra, termékekre és megoldásokra van szükségünk.” Az információs és kommunikációs technológiák klasszikus gépiparral történő összekapcsolása kiberfizikai rendszereket hoz létre. A Festo olyan új szervezeti egységek létrehozásával reagált az átalakuló ipari környezetre, amelyek a digitalizálás fontosságát hangsúlyozzák.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 3. rész

Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek