Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 3. rész

A Festo hibrid stratégiát követ a digitális átállás során

2017. szeptember 14., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás CP Factory digitalizálás Festo franciaország ipar 4.0 mechatronika pneumatika SAP

A globalizált piacok két kulcsfontosságú követelményt állítanak a gyártók elé: nagyobb sebesség az értéklánc minden folyamatában, valamint szélesebb választék a végfelhasználók számára. Ezen követelmények kielégítéséhez a digitalizáció kínálja a szükséges kulcsfontosságú technológiákat. Helyszíni beszámoló a Festo Párizsban tartott nemzetközi sajtókonferenciájáról.

A felhasználói interfész digitalizálása

Gyorsan változik az ügyfelekkel való együttműködés módja is. A klasszikus értékesítési csatornák mellett az ügyfelek egyre inkább használják a vállalat online termékkatalógusát, hogy belemerüljenek a virtuális világba. A Festo ezt „digitális vásárlói utazásként” írja le. Az online katalógus digitális formában mutatja be az összes kapcsolatot a CAD-eszközökkel végzett mérnöki folyamattól a termékkiválasztáson, a konfigurációkon, a virtuális inicializáláson át egészen a termék életciklusának ellenőrzéséig.

„A digitalizálás lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy virtuális ikerpárt hozzanak létre, szimulálják és működtessék termelési rendszereiket – mondta dr. Kriwet Párizsban. – Így előre látják, hogy a rendszer moduljai a kívánt módon működnek-e együtt. A rugalmas, adaptív termelés komplexitását a gépi intelligencia segítségével szabályozhatják.”

A felhőalkalmazások valós időben dolgozzák fel az erőforrásokról szóló adatokat értékes információkká. A megelőző karbantartás csökkenti a gépek állásidejét és a gyártásban keletkező veszteségeket. A hőmérsékletgörbék, a sűrítettlevegő-fogyasztás, a kopási adatok vagy a keverési arányok felügyelete és a szivárgások felderítése csak néhány példa a mindenki számára nyitott lehetőségekről. A folyamatok „gépi memóriája” az optimális konfiguráció és paraméterezés alapjául szolgál.

A termékek és a gépek kommunikációs központokká alakulnak át. Gyártóüzemek nem léteznek majd számítógépközpontok nélkül (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Digitális átállás az üzlethelyiségben

A Festo Didactic szintén fontos szerepet játszik Franciaországban, mind a kereskedelmi képzési központokban, felsőoktatási intézményekben és szakképző intézményekben, mind pedig az ipar 4.0 elterjesztésében. A Festo és az SAP például egy „Open Integrated Factory” tanulási platformot is működtet az SAP Párizs közelében található létesítményében. A Festo Didactic CP Factory tanulási rendszerén alapuló összeszerelő sor replika bemutatja, hogy az ipar 4.0 korában hogyan kapcsolható össze a kereskedelmi tevékenység a gyártási rendszerrel. A hálózatosított szerelősorokban a munkadarabok „mondják meg” a gépnek, hogyan kell őket feldolgozni. Ez lehet az új francia forradalom kezdete…

Kézzelfogható ipar 4.0 megoldás

Milyen lesz a jövő gyártási folyamata, és mi lesz annak meghatározó jellemzője? A Festo és az SAP által létrehozott, az SAP Experience Business Centerben működő Open Integrated Factory a gyártás és az informatika integrációs lehetőségeit mutatja be. A 8,6 m hosszúságú intelligens futószalag nemcsak két teljesen különböző termék (például egy távirányító és egy intelligens mérőeszköz alkatrésze) előállítására képes: az egyiket akár 16 változatban is fel tudja építeni.

A munkadarabok gyártási paraméterek formájában tartalmaznak információkat. „Az alkatrészek ismerik saját rendeltetési helyüket, és RFID technológián keresztül képesek kommunikálni – mondta Frédéric Puche, az SAP Experience Business Center vezetője. – A megfelelő állomás megközelítésekor jelzést küldenek arról, hogy milyen módszer szerint kell őket feldolgozni. Meghatározott szabványok alkalmazásával a termékváltozatok ugyanazon a gyártósoron bármely sorrendben és mennyiségben előállíthatók. A fejlődés végén realitássá válik az egydarabos termelés pontos vevői specifikációkkal.”

A Nyílt Integrált Gyár alapja a CP Factory. A kiberfizikai tanulási és kutatási platformot az iparban és az oktatási intézményekben használják technológiák széles körének – hálózatosítás, PLC-programozás, hajtástechnológia, szenzorrendszerek, biztonságtechnológia, robotika, összeszerelés, értéklánc elemzés és optimalizálás – oktatására. A CP Factory olyan egyedi cellákból áll, amelyek különböző gyártási helyzetekhez konfigurálhatók, és összekapcsolhatók az informatikai rendszerekkel. Az egyes cellák percenkénti újrakonfigurálásával új termelési elrendezések hozhatók létre. A szabadalmaztatott passzív munkadarab-mozgató rendszer lehetővé teszi az egyes cellák egyedi működtetését és a gyártósor gyors létrehozását.

Kézzelfogható ipar 4.0 megoldás: a Festo és az SAP által létrehozott, az SAP Experience Business Centerben működő Open Integrated Factory a gyártás és az informatika integrációs lehetőségeit mutatja be (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb

A munkaállomások lekérdezik az SAP MES paramétereket, amelyek az anyagszámot, a rendelési számot és az egyedi változatazonosítót tartalmazzák a soron következő termékhez. Attól a pillanattól kezdve, hogy ezeket az adatokat a munkadarabtartó RFID csipére írják, a munkadarab „tudja, hogy kicsoda ő”. Az egyedi címke azonosítja a munkadarabot minden munkaállomáson, és az állandó kommunikációs aspektus biztosítja az információk megfelelő továbbítását. Amennyiben a kamerás ellenőrzés hibát észlel az egyik változat előállítása során, akkor az alkatrész továbbításra kerül az átdolgozóállomásra. A munkatársak itt érintőképernyőn keresztül továbbíthatnak adatokat az SAP Manufacturing Execution programhoz, vagy teljesen eltávolíthatják a munkadarabot a gyártósorról.

Kiváló rugalmasság

A CP Factory cellák vezérlői moduláris kialakításúak. Minden vezérlőegység – a Profibus vagy Profinet hálózattal rendelkező vezérlők, ProfiSafe komponensek és meghajtók, például frekvenciaváltók, kontaktorvezérlők és szervovezérlők – a cellavezérlő szekrényekben kaptak helyet.

A CP Factory rendszer kivételes rugalmassága a cellák moduláris kialakításának eredménye, amely mindig azonos: méretek, nyomógörgők, vezérlőszekrény, szállítószalag, vezérlőpult, rendszerkábel. Egyetlen cella két szállítószalagot szolgál ki, és ezáltal egy teljes alrendszer alapját képezi. Az elágazó modullal ellátott gyártósor új elrendezéseket tesz lehetővé: önálló rendszerként is alkalmazható és minden funkcionális modulhoz illeszkedik. A robotcellák minden olyan felszereléssel rendelkeznek, ami az ipari robotika elsajátításához szükséges. Teljesen zárt és biztonsági ajtókkal felszerelt munkakörülményeket biztosítanak. A robotcellával olyan modern rendszerek is megvalósíthatók, mint a kamera által támogatott szerelés vagy a cserélhető megfogórendszerek. Gyakorlatilag nincsenek korlátok arra vonatkozóan, hogyan lehet kombinálni a cellákat és a lehetséges elrendezéseket.

Open Integrated Factory: a hálózatosított szerelősorokban a munkadarabok „mondják meg” a gépnek, hogyan kell őket feldolgozni (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Zökkenőmentes integráció a modern technológia segítségével

A CP Factory az élenjáró rendszerek technológiáját egy SAP felhőalapú rendgazdálkodási és gyártásvezérlő rendszerrel ötvözi. A rendeléskezelést az SAP ERP kezeli, míg a gyártásvezérlést és az ERP-integrációt az SAP Manufacturing Execution és az SAP Manufacturing Integration and Intelligence (SAP MII) végzi. Az SAP Plant Connectivity felelős a rendszerek vezérléséért, az OPC-UA pedig kommunikációs protokollként szolgál.

Az Open Integrated Factory kiválóan demonstrálja, hogy az SAP Manufacturing Execution teljesen integrált, végponttól végpontig terjedő adatfolyamot tesz lehetővé az SAP ERP rendszeren belüli vevői megrendelésektől egészen a paraméterek átviteléig a rendszerellenőrzésben. A rendszerfelügyelet és az SAP Manufacturing Execution közötti kétirányú adatcsere ezredmásodpercen belül megy végbe. Ezzel a megoldással kézzelfogható közelségbe került a kis szériás, nagymértékben testreszabott gyártás költséghatékony megvalósítása.

Vége

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 2. rész

Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek