Ipar 4.0 a gyakorlatban 2. rész

Hogyan lehet Európában a világpiac számára versenyképesen gyártani?

2016. február 25., csütörtök, 00:18

Címkék: automatizálás Festo ipar 4.0 összeszerelés pneumatika Scharnhausen

Napjainkban, de még a következő évtizedekben is az ipar 4.0 koncepciójának gyakorlati megvalósítása jelenti az ipari automatizálás fő csapásirányát. A Festo ezt nemcsak az elsők között ismerte fel, de a megfelelő termékskála kifejlesztésén túl saját scharnhauseni gyáregységében a koncepció gyakorlatba átültetését is demonstrálja – az emberi tényezőket sem szem elől tévesztve.

Összeszerelő sorok

Az összeszerelő sorokban több mint 30 méter hosszan követi egymást az akár nyolc gyártócella; itt kerül sor az egyes szelepek összeszerelési mozgásszekvenciáinak felügyeletére és végrehajtására. Ez magában foglalja a kenőanyag felvitelét, a tömítések elhelyezését, valamint a megfelelő folyamat-ellenőrzést. A cellák hardveresen és szoftveresen is egyetlen moduláris egységet alkotnak.

Az egyes folyamatokat önállóan tervezték meg, de a cellák azonos interfésszel rendelkeznek, így azok átalakítása, cseréje vagy meghosszabbítása nem ütközik különösebb akadályokba. A ciklusidőbe már nem kell szerszámcserét is beleszámítani, mert a rendszer saját magát szerszámozza át a ciklusidőn belül. A következetes szabványosítási folyamat eredményeképpen más gyártók gyártócellái vagy moduljai is integrálhatók.

A megfelelő kenés

A dugattyúk automatizált összeszerelési folyamaton belüli kenéséhez a Festo szakemberei ügyes módszert eszeltek ki: az atomizált speciális kenőanyagot fűthető szórórendszer viszi fel biztonságosan a kívánt felületre. A folyamat folyamatos ellenőrzés alatt van. Az így készült mágnesszelepek az élettartamteszteken ötször jobban szerepeltek, mint a korábbi termékek. Az utolsó gyártási szakasz végére egy innovatív vizsgálati rendszert fejlesztettek, amely néhány másodpercre csökkentette a szükséges időt.

Minden nyomon követhető

Az összeszerelő soroknak már a kezdetektől magas energiahatékonysági szintet kellett teljesíteniük. Az energiafogyasztás minden egyes egységre külön is mérhető. A nyomás és az áramlási sebesség folyamatos mérése révén az esetleges szivárgás automatikusan kerül felderítésre. A gép sűrítettlevegő-fogyasztását a lokálisan alkalmazott szelepszigetek is jelentősen csökkentik.

A kameráknak és a lézeres érzékelőknek köszönhetően minden munkamozzanat valós időben kerül ellenőrzésre. A teljes gyártási folyamaton belül, sőt azon túl is vonalkódos és rádiófrekvenciás azonosítás van használatban az adatok, a technológiai paraméterek és az összes vizsgálati eredmény rögzítéséhez. A termelésben zajlódó nem kívánt folyamatok tehát korán beazonosíthatók, így elkerülhető a hulladék keletkezése vagy az újragyártás szükségessége.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikkek:

Ipar 4.0 a gyakorlatban 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek