Közegáramlások megbízható elzárása

VZQA tömlőszelepek a Festo-tól

2018. augusztus 10., péntek, 06:00

Címkék: energiahatékonyság Festo folyamat pneumatika szabályozó szelep szelep szeleprendszer tömlő

A Festo VZQA tömlőszelepeinek előnyei olyan alkalmazásokban mutatkoznak meg, ahol szabad keresztmetszetű közegáramlásra és megbízható elzárásra van szükség. Ideális alternatívája a hagyományos, membrán- vagy golyósszelepeknek, mivel rendkívül strapabírók, hatékonyak, egyszerűen szervizelhetők, és nyitott felépítésüknek köszönhetően rugalmasan használhatók.

A pneumatikus tömlőszelepek tiszta, megbízható és műszaki szempontból egyszerű megoldást kínálnak különféle közegek elzárására és bizonyos fokú szabályozására. Legyen folyadék, sűrű massza, granulátum vagy szálas anyag – a VZQA tömlőszelepek megbízhatóvá teszik gyártási folyamatát. A Festo VZQA termékcsalád moduláris felépítésének köszönhetően a rugalmasságot és a tartósságot egyszerű tisztíthatósággal és gyors szervizelhetőséggel ötvözi.

A VZQA pillangószelep: rugalmas csatlakozási lehetőségek (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Megbízható átfolyási sebesség

A tömlőszelep elsőként két változatban mutatkozik be: az N/O változat 0 és 4 bar közötti, míg az N/C változat 0 és 6 bar közötti közegnyomásoknál használható. Az elasztomerből készült henger alakú tömlő sűrítettlevegő-nyomással nyitható vagy zárható, változattól függően. A vezérlő levegő nyomásának szabályozásával lehetőség van az átfolyó közeg mennyiségének szabályozására is.

A VZQA tömlőszelepek különböző csatlakoztatási lehetőségekkel, szerkezeti anyagokkal és tömítőelemekkel rendelhetők, így számtalan alkalmazáshoz testreszabhatók. Rendkívül jól használhatók pneumatikus szállító- és mérőrendszerekben, porfestő berendezésekben, valamint szívó- és sűrített levegős készülékekben. Kompakt felépítésüknek köszönhetően helytakarékosak.

A szelep elzárása az üzemi nyomás segítségével (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Előnyök a hagyományos folyamatszelepekhez képest

A VZQA tömlőszelep szabad keresztmetszete miatt nem okoz áramlási ellenállást, nincs lehetőség a szelep eltömődésére, beragadására. Mivel működtetésük közvetlen sűrített levegővel történik, ezért üzemeltetésük gazdaságos.

További előnyös sajátosságuk a könnyű szervizelhetőség. A tömítőpatron gyorsan, speciális szerszámok nélkül cserélhető néhány egyszerű lépésben. A Festo tömlőszelepek teljes átmérőjüknek és minimális holt térrel rendelkező felépítésüknek köszönhetően gyorsan és egyszerűen tisztíthatók akár gépi úton is.

Teljesítmény és funkcionalitás

Az alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült tömlők kihívást jelentő körülmények között is helytállnak. Az elzáró tömlő választható, EPDM, NBR vagy Szilikon lehet, mely utóbbi FDA minősítéssel rendelkezik. Legyen akár koptató, korrozív, magas viszkozitású vagy semleges a közeg – a VZQA szelepek képesek ellenállni a mindennapos üzem által támasztott rendkívüli igénybevételeknek.

Energiahatékonyság

A VZQA tömlőszelepek alacsony üzemi nyomásokkal működtethetők. Töltő vagy mérő alkalmazásoknál a közeg és a közegnyomás függvényében már 0,3 és 1 bar közötti vezérlő levegőnyomás is elegendő a közegáramlás hézagmentes elzárásához.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek