Új IVAC hengerek a Norgrentől

2013. február 27., szerda, 11:02

Címkék: energiahatékonyság fluidtechnika hajtástechnika Norgren pneumatika

A pneumatikai és fluidtechnikai termékek piacán a vezető gyártók közé tartozó Norgren új, innovatív, energiahatékony hengerszériát vezetett be, amely számos alkalmazásban csökkenti a gyártók, illetve a végfelhasználók energia- és üzemeltetési költségeit.

 
A hagyományos pneumatikus hajtásvezérlés a szelepek, szelepszigetek, hengerek, áramlásszabályzók és érzékelők, valamint csatlakozók és kiegészítők elrendezését foglalja magába. Egy tipikus alkalmazásban akár 13 különböző alkatrészre is szükség lehet. Ez az összetettség néhány lényegi hátrányt és teljesítménykorlátot hordozhat magában.
 

Magas szintű, vevőkre szabott fejlesztések

A Norgren szorosan együttműködik vevőivel a kulcsfontosságú ipari szektorokban, annak érdekében, hogy megismerje műszaki szükségleteiket és ennek eredményeképpen kifejlesztette az IVAC-ot. Az IVAC egy optimalizált súlyú henger, integrált szeleppel, pozícióérzékelőkkel és a komplett hengert vezérlő elektronikával. A Norgren palettáján az IVAC henger 32-100 mm közötti dugattyú átmérővel érhető el. Összehasonlítva a hagyományos pneumatika rendszerekkel, az energiafelhasználás akár 50%-kal csökkenthető. Az új és meglévő rendszerekhez egyaránt alkalmazható egység csupán egy pneumatikus és egy elektromos csatlakozást igényel, így nincs szükség további szelepszigetekre, alkatrészekre, csövekre, valamint tartozékokra.
 
A Norgren új IVAC hengerei csökkentik a gyártók
és a végfelhasználók energia- és működési költségeit

Gyorsan megtérülő beruházás

Az integrált egység több módon is csökkenti a felhasználóknál jelentkező költségeket. Mivel a henger telepítése, karbantartása és cseréje is könnyebb, csökken az ütemezett és tervezett telepítési, üzembe helyezési és karbantartási idő, valamint költség. A kevesebb állásidő nagyobb termelékenységet is jelent. A szelepek és a mozgató egységek közötti levegőcsövek elhagyása akár 30 százalékkal kisebb levegőfogyasztást eredményez, így a hagyományos pneumatikus rendszerekhez képest jelentősen kisebb költség/löket milliméter hányadost kapunk. Egy gép esetében évi két millió ciklussal számolva az energiamegtakarítás már rövid távon csökkenti az üzemeltetési költségeket. Ezen túlmenően az IVAC-ot a továbbfejlesztett gépesztétika jellemzi. Letisztult, kifinomult formája tisztább megjelenést kölcsönöz az üzem számára is.
 

Változatok és előnyök

Az ipari hengerekhez szánt Cleanline kivitel, minimális csövezéssel és külön szelepek nélkül, csökkenti a tisztítási időt és így növekedik a üzemidő, valamint  megkönnyíti a gyártóknak a higiéniai előírásoknak való könnyebb és költséghatékonyabb megfelelést. Az IVAC megfelel a legújabb ISO/VDMA méretszabványoknak, aminek következtében nincs szükség tervezésbeli változtatásokra, és így az IVAC tökéletesen megfelel a már meglevő berendezések moder-nizálására. Csupán egy M12-es  csatlakozóra van szükség a tápfeszültség és vezérlőjelek továbbítására, így egy I/O modulon keresztül bármilyen buszrendszerhez csatlakoztatható, függetlenül a buszprotokoll típusától. 
 

Jelentős érdeklődés az újdonság iránt

A Norgren fejlesztői szerint az IVAC hengerszéria tervezésekor az volt a fő célkitűzés, hogy egyetlen egységgel egyedülálló és fenntartható energiamegtakarítást érjenek el. Az IVAC nagy teljesítményű, innovatív megoldás a gyártók és a végfelhasználók számára is. Csökkenti az energia- és telepítési költségeket, a levegőfogyasztást, valamint a tisztításra és karbantartásra szánt állásidőt. Az integrált egységet a maximális modularitás jellemzi, így minden komponens könnyen össze- és szétszerelhető. Az IVAC moduláris koncepció alapvető tulajdonságai közé tartozik a közvetlenül az egység végén elhelyezett különleges „pilot modul”, valamint egy pneumatikus interfész, a pozícióérzékelés, az állapotkijelzés és az elektromos csatlakozás integrációja. A gyártó arra is felhívja a figyelmet, hogy a  szennyeződések „sakkban tartása” számos higiéniakritikus alkalmazás során kulcsfontosságú. Az IVAC máris jelentős érdeklődést keltett ilyen alkalmazások potenciális végfelhasználói, tervezői, termelési vezetői és karbantartó mérnökei között.
 
www.norgren.com/hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek