Új szintre emeli a termelékenységet a digitalizált pneumatika

Az AVENTICS okos pneumatika monitor előrejelzi a rendszer elhasználódásának időpontját

2017. április 26., szerda, 18:20

Címkék: AES szelepvezérlés Aventics Kft. digitalizálás ipar 4.0 karbantartás OPC Interfész pneumatika

Új termékével az AVENTICS megbízható és értékes információkat szolgáltat a végfelhasználók számára a pneumatikai rendszerek kopottsági és energiahatékonysági állapotáról. Előre feldolgozott állapot-üzeneteket küld meghatározott üzemeltetőknek, illetve a központi IT rendszernek, melyek birtokában hatékonyan csökkenthetik a gépi nem tervezett leállásoknak kockázatát, illetve az üzemeltetési költségeket.

„Digitalizálással a pneumatika újabb szintre emeli a termelékenységet és a hatékonyságot” – hangsúlyozza Paul Cleaver, az AVENTICS vállalatcsoport vezérigazgatója. Ehhez a megfelelő pneumatika termékeket a tervezési szakaszban kell kiválasztani és konfigurálni. A pneumatikai vállalat online konfigurációs eszközének használatával a felhasználók nem csupán a terméket, de a hozzá illeszkedő tartozékokat is kiválaszthatják. A konfigurációt követően a felhasználó azonnal megkapja az összes szükséges információt, mint például a 3D modelleket, a 2D-s mérethálót, a pneumatikus kapcsolási rajzokat és az alkatrészlistákat. Kérésre az AVENTICS a konfigurált termékeket teljesen összeszerelve és letesztelve szállítja.

 

 

Működési adatok nyilvántartása szenzorok segítségével

 

Az AES szelep-elektronika kiegészítő moduljaként az okos pneumatika monitor (Smart Pneumatics Monitor – SPM) a rendszer állapotának megbízható azonosítása érdekében minden kapott szenzor jelet automatikusan értékel. A cég által írt algoritmus belsőleg dolgozza fel ezeket az adatokat és rendelkezésre bocsátja az így kapott információkat. Az információk biztosítása vagy az integrált OPC UA interfészen keresztül, vagy más olyan kommunikációs módszerekkel történik, mint például a MQTT vagy a felhőkapcsolatok. Ezen kívül meghatározott személyeket e-mailben vagy szöveges üzenetekben is lehet tájékoztatni.

 

Az SPM Üzembe helyezéséhez egyáltalán nem szükséges a programozható logikai vezérlők (PLC) ismerete. A felhasználók egy grafikus interfészen drag-and-drop módszerrel köthetik össze a vizsgálni kívánt alkatrészeket. Kérésre a kopás mértékén túlmenően a modul monitorozza az aktuális energiafelhasználást is. A felhasználók idejekorán optimalizálhatják rendszereiket, melynek hatására képesek lesznek eleget tenni az EU energiahatékonyság követelményeinek. Tavaly óta az összes 250, illetve ennél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásnak energiaaudittal kell bizonyítania, hogy megfelel az ISO 50001 szabványnak, vagy az EMAS környezetvédelmi irányelveinek.

 

Együttműködés a teljes körű megoldások érdekében 

„A dolgok internete (Internet of Things – IoT) azt is jelenti, hogy a gépeknek és a beszállítóknak összhangban kell működniük” – hangsúlyozza Paul Cleaver. „Ezért aztán az AVENTICS sok más vállalattal együttműködik annak érdekében, hogy hozzáadott értéket jelentő, teljes körű megoldásokat hozzon létre vevői számára” – tette hozzá a vezető. Április végén a 2017. évi Hannoveri Vásáron a vállalatcsoport olyan IoT-kész modulokat és megoldásokat mutat be, melyeket a vákuum-specialista Schmalz-cal, a kompresszor-gyártó Boge-vel, valamint a szenzor-szállító ifm-mel együtt fejlesztett ki.

www.aventics.hu

www.pneumatika.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek