Üzemanyagcellák bipoláris lemezeinek tömítése

Adagolási tesztek folyamatoptimalizáláshoz a ViscoTec műszaki központban

2022. május 24., kedd, 06:10

Címkék: adagolás adagolástechnika adagolórendszer autóipar autóipari beszállító hidrogén tömítés ViscoTec

A környezetbarát és hatékony mobilitás iránt globálisan növekvő kereslet az üzemanyagcellás technológiát ismét a stratégiai viták homlokterébe helyezi.

Az üzemanyagcella és a hidrogéntechnológia komoly potenciállal bír. A piacot és a technológia érettségét tekintve látható, hogy az üzemanyagcellás alkalmazások ugyan még csak kis piaci részesedéssel bírnak, ám nagy lehetőségeket hordoznak magukban. Az ipari trendekre tekintettel a közelmúltban a ViscoTec műszaki központban Wacker szilikon felhasználásával adagolási teszteket végeztek az üzemanyagcellák bipoláris lemezeinek tömítésére.

Üzemanyagcella bipoláris lemezének tömítő adagolási tesztje

Az adagolási tesztek célja a tömítés egy bipoláris lemezre történő felhordása volt a pontos magasságtűrési előírásoknak megfelelően. Az ehhez hasonló vizsgálatoknak köszönhetően lehetőség nyílik a folyamatparaméterek meghatározására és a kockázatok minimalizálására – annak érdekében, hogy ezekből a folyamatos fejlesztési irányokra lehessen következtetni. A tesztet a kétkomponensű P4/4 adagolóval hajtották végre, 12 ml/s adagolási sebesség mellett. A tömítőgyöngy tűrését nem lépték túl. A tömítőperem tűrése ±0,05 mm volt – ami máris impozáns eredménynek számít, de az adagolástechnikai szakemberek még tovább szeretnék javítani a pontosságot.

Nagy pontosságú adagolási eredmény

A rendszer kialakítása az ügyfél igényeihez vagy az adott alkalmazás követelményeihez adaptálható. Az adagolási kapacitás például egyénileg állítható. A folyamatbiztos, precíz és méretezhető adagolási technológia rendszerbeszállítójaként a ViscoTec elismert partner az iparágak széles körében. Speciális üzletfejlesztési egységek segítségével a ViscoTec kutatóintézetekkel, gépgyártókkal és végfelhasználókkal működik együtt a továbbfejlesztett és automatizált gyártási módszerek kidolgozásában. A ViscoTec a szinergiák széles skálájára támaszkodik, de saját műszaki központjának köszönhetően átfogó kísérleteket is végezhet és folyamatismereteket generálhat.

Fókuszban az üzemanyagcellák

Az üzemanyagcellák esetében az adagolástechnikai szakértők támogatják a technikai fejlődést, és folyamatos növekedést kívánnak lehetővé tenni az ügyfelek számára. Ezen a jövőbeli tömegpiacon az iparági szakértők 65 milliárd eurós értékesítési potenciált látnak Európában és további 65 milliárd eurót a globális piacokon. Értékesítési piacnak elsősorban Kína, valamint Japán, Dél-Korea és az USA számítanak. A hidrogén- és üzemanyagcella-ipar jövőbeni növekedési potenciáljának kiaknázása, valamint a nemzetközi porondon való versenyképesség megőrzése érdekében a következő kettő-öt évben döntő jelentőségű lesz a meglévő kompetenciák fejlesztése és bővítése.

Az üzemanyagcella-köteg felépítése

A ViscoTec mindig készen áll arra, hogy proaktív támogatást nyújtson és hozzáadott értéket teremtsen. Amennyiben ragasztó- vagy tömítőelemek, például a bipoláris lemezek esetében van szükség az adagolástechnikára, akkor a költséghatékonyság és a műszaki pontosság még kis mennyiségek esetén is alapvető cél. Ezért kulcsfontosságú a mérsékelt beruházási költségek, valamint egy jól átgondolt rendszerkonfiguráció révén a skálázhatóság biztosítása is. Különösen a skálázhatóságot és a költségcsökkentési lehetőségeket kell alaposan átgondolni minden ügyfél számára.

www.viscotec.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek