„A metrológia nem minden – de nélküle semmi sem valami...”

Minőségbiztosítás a „Minőségi út” keretében a METAV 2014 kiállításon

2014. április 04., péntek, 11:05

Címkék: méréstechnika METAV 2014 metrológia minőségbiztosítás minőségellenőrzés

Ahhoz, hogy az innovatív termékek megfelelő mennyiségben történő rendelkezésre állása biztosítható legyen, a termék előállítása során a minőségbiztosítási folyamat sosem lehet szűk keresztmetszet. A Düsseldorfban megrendezésre kerülő METAV 2014 minden szemszögből vizsgálja ezt a kérdést, és a „Minőségi út” fórum keretében veszi górcső alá a legújabb trendeket és fejlesztéseket.

 
A folyamatokat és termékeket optimalizáló minőségbiztosítási gyakorlat az ipar 4.0 és az okos gyárak vonatkozásában is kiemelt fontossággal bír. Napjaink modern méréstechnikájának ehhez történő hozzájárulását Stephan Greulich, a darmstadti Diatest Hermann Költgen GmbH értékesítési vezetője foglalta össze tömören: a mérési rendszerek által generált adatok minőségbiztosítási szempontból és ezáltal magára a termékre nézve is létfontosságúak. Annak biztosítása érdekében, hogy ezek az információk megfeleljenek az ipar 4.0 alkalmazhatóság és erőforrás-hatékonyság vonatkozású rendelkezéseinek, nemcsak hogy gyorsan hozzáférhetőeknek kell lenniük, de azonnal értelmezni kell őket, és a megfelelő tettekre váltani. A szimuláció nem helyettesíti a gyakorlati teszteket A mért adatok kinyeréséhez és kiértékeléséhez – folytatja Greulich – már napjainkban is rendelkezésre áll néhány jól átgondolt szoftvermegoldás. Mégis még mindig „az ember az, akinek a szoftver által kiértékelt adatok alapján döntéseket hoznia, és akinek az utasításai alapján a szoftver a megfelelő módon, automatikusan vezérli a gyártási folyamatot”.
 
 

A sebesség és a kezelőbarát jellemzők elengedhetetlenek

Heinrich Leutenberger, a heilbronni Vicivision GmbH leányvállalat igazgatója ugyanerről beszél: „Napjaink méréstechnológiája gyors és pontos információkat szolgáltat a termék méretéről és egyéb jellemzőiről. Stabil és eredményes gyártási folyamat csakis ilyen információk birtokában érhető el. Ebben az értelemben a gyorsaság, de még inkább a felhasználóbarát jellemzők létfontosságúak, hiszen ezeknek az információknak különösebb szakértelem nélkül is elérhetőeknek kell lenniük.”
 

Intuitív és intelligens – ígéretes megoldási megközelítés

Andrzej Grzesiak, az oberkocheni Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH mérési rendszerekért felelős vezetője a jövő minőségbiztosítási rendszereinek fokozott átláthatóságát, gyorsabb mérési sebességeket és rövidebb válaszidőket vár az ipar 4.0-tól, „egyrészt digitalizáció, másrészt modern ember-gép interfészek alkalmazásával”. Az egyre bonyolódó rendszereket figyelembe véve „modern mérés- és teszttechnológia hiányában lehetetlen a megfelelő minőségbiztosítás”. Ennek alkalmazása az érintett, viharos gyártási környezetben azonban egyre inkább szükséges: „Legyen szó akár a mérőműszerek emberi igényekhez alkalmazkodó intuitív kezelőfelületeiről, akár intelligens mérőberendezésekről, a jövőt tekintve mindenképpen az ipar 4.0 a legígéretesebb megoldás”.
 

Intelligens rendszerek a minőségellenőrzés szolgálatában

Manapság – teszi hozzá Andrzej Grzesiak – egy gyártócégnek „gyorsan reagálnia kell a változásokra. A minőségbiztosítási folyamatok szabványosításának és a szoftvereszközök használatának köszönhetően a mérés- és teszttechnológia területén nagyobb mértékű moduláris felépíthetőség és rugalmasság érhető el. Az intelligens rendszerek decentralizált adatfeldolgozási módszereket alkalmaznak, és segítséget nyújtanak a minőségi szintek ellenőrzéséhez. Ez nem csak egy jövőbeni elképzelés; ez ma már valóság”.
 
www.metav.de
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

Média Partnerek