Gazdaságos öttengelyes szimultán megmunkálás TNC-vezérléssel

Az iTNC 530 segítségével elsőosztályú felületek hatékonyan állíthatók elő

2014. szeptember 17., szerda, 08:15

Címkék: 3D megmunkálás alkatrészgyártás szerszámkészítés vezérléstechnika

„A vezérlés egyszerűen programozható, és több módon segíti a kezelőt“, örvendezik Georg Müller, a Biedenkopf-Wallau-i Müller Modell- und Formenbau GmbH & Co. KG tulajdonosa és üzletvezetője. A HEIDENHAIN iTNC 530 döntő szerepet játszik a fröccsöntő szerszámok hibátlan felületének előállításában. A 20 darab DMG MORI SEIKI és iTNC 530-vezérlés segítségével Müller komplex szerszámokat állít elő a gépkocsik műanyag alkatrészeinek fröccsöntéséhez.

Az autóipar minőségbeli követelményei megteremtik a kihívást: a külső és belső komponensek remek minőségű felülettel rendelkeznek. „Ezenkívül ügyelnünk kell arra, hogy a műanyag darabok deformálhatók maradjanak, előállításuk gazdaságos legyen, és megfeleljenek a magas minőségbeli elvárásoknak“, egészíti ki Georg Müller. Különösen a filigrán kontúrok és finom bordázatok előállítása jelent nagy kihívást.

Magas felületminőség TNC-vezérléssel

Ezeknek a kihívásoknak a HEIDENHAIN-vezérlés kiváltképp megfelel. Az iTNC 530 precíz sín- és mozgásvezérlése által remek felületeket biztosít. A vezérlés eme viselkedése magas pontosságot eredményez, és jelentős utómunkát takarít meg.

Ezen túlmenően a kiegészítő funkciók segítségével a vezérlés viselkedése tovább optimalizálható. A TCPM (Tool Center Point Management) funkció által a TNC a szerszámot úgy vezeti fel a kontúron, hogy a szerszámhegy a lengőmozdulat során mindig egyenlő távolságra van a munkadarabtól. Ehhez a TNC a lineáris tengelyek szükséges eltérését automatikusan kiegyenlíti. Ez egyenletes 3D-megmunkálási munkafolyamatot eredményez, mely jobb felületeket biztosít.

Az M 120 LOOK AHEAD funkció által a TNC megakadályozza a kontúrsérüléseket, melyek kontúrsugár korrigált marásánál fordulnak elő, amennyiben a szerszám sugaránál kisebb sugarakat kell megmunkálni. A vezérlés magas előtolási sebességek esetén is előre kiszámolja a kontúrt. A funkció segítségével a program úgy fut le, hogy például bizonyos pontokat kihagy, ahol a marási folyamat a kisebb sugarakat szétroncsolná. Így a LOOK AHEAD funkció által már az első munkadarab rögtön tökéletesen sikerül.

A sebesség és pontosság közötti tökéletes arány érdekében Müller a 32. ciklust használja - hozzáigazítva a DMG MORI SEIKI gépekhez. Ezáltal befolyásolhatja, hogy a felületi követelménytől függően a TNC milyen pontosan simítsa el a kontúrt. Ha tökéletes felületekről van szó, akkor a forgótengelyek megfelelő tűréshatára is ugyanígy kerül beállításra. A HSC-típusú megmunkálások esetében a 32. ciklusban az optimális szűrőbeállítások is meghatározásra kerülnek a Simítás és Előmunkálás módok számára. A kezelő ekkor az NC-programban egyszerűen csak beviszi a megfelelő módot. Ennek során nem kell módosítani semmilyen gépi paramétert.

 

A HEIDENHAIN-vezérlés jelentős előnye az egyszerű kezelés. Mindegyik munkatárs így egyénileg

felel a komplett megmunkálásért.


A TNC megnöveli a hatékonyságot

„A gyártósorunkat már a 80-as évek elején komplett átállítottuk HEIDENHAIN rendszerekre, hogy munkatársainkat sokoldalúan foglalkoztassuk“, meséli Georg Müller. Ennek során megdícséri az egyszerű kezelést, hisz a munkatársak a CAM-rendszerből generált NC-programokat a helyszínen igazítják hozzá a géphez. Ez a TNC-vezérlés által nyújtott sok gyakorlati alkalmazáshoz igazított funkció által különösen könnyen megoldható. Így Müller a komplex formájú munkadarabokat igen gazdaságosan állítja elő – többnyire egyetlen felfogatás alatt.

Georg Müller számára a HEIDENHAIN-vezérlés alkalmazása a folytonosságot fejezi ki: „Rengeteget segít nekünk, hogy nem kell hozzászoknunk új gépekhez.“ Müller továbbra is elégedett az autóiparból érkező sok megbízásnak. Vállalkozásának a hatékony gyártási folyamatok és a magas minőségű termékek által erős piaci pozíciót sikerült elérnie.

Biztonságos megmunkálás a felügyelő funkciókkal

Müller az Adaptív Előtolásszabályzás (AFC) szoftveropciót használja a szerszámfelügyelethez. A sok ideig tartó feladatok vagy személyzet nélküli folyamatok estében az AFC garantálja a folyamat biztonságosságát. Az iTNC 530 kicserél egy szerszámot, ha az orsóteljesítmény túllép egy megadott értéket, és egyidejűleg alulteljesíti a megadott minimális előtolást. Ilyen esetben a szerszám valószínűleg tompa. Így a vezérlés megakadályozza a munkadarabok szerszámtörés okozta megsérülését. Ezen túlmenően a funkció a gép mechanikáját is kíméli.

A gép védelmének érdekében Müller beállítja az ütközésfigyelő DCM szoftveropciót. Legújabb gépe, a DMU 125 monoBLOCK® NEXT GENERATION esetében beállította azokat a komponenseket, melyeket az iTNC 530 felügyeli. Ez a szerszámokra is vonatkozik, függetlenül a geometriájuk kivitelétől. Ha a tárgyak a magas dinamikájú öttengelyes egyidejű megmunkálás során túl közel kerülnek, a vezérlés leállítja a folyamatot. A szabadfutást a TNC természetesen csak a távolságot növelő irányba engedélyezi.

 


Dióhéjban

A Müller Modell- und Formenbau vállalkozás komplex fröccsöntő szerszámok hatékony legyártásáról ismert. A tudásbázishoz a saját próbaműhely is hozzájárul, melyben a Müller saját fröccsöntő berendezéseken állítja elő az első mintákat. „Ügyfeleink számára fontos, hogy a komplett megoldást egyetlen forrásból kapják“, jelenti ki a cégtulajdonos.

Az autóipari megrendelők nagyra értékelik a fröccsöntő szerszámok magas minőségét. A HEIDENHAIN-vezérlés lehetővé teszi a munkadarabok igen magas minőségű felületének kialakítását. Így megtakarítható az utómunkálat, és a gyártás gazdaságosabbá tehető.Georg Müller, a Müller Modell- und Formenbau GmbH & Co. KG tulajdonosa és üzletvezetője.

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

Média Partnerek