Megelőzés és előrelátás a pneumatikában

A zökkenőmentes gyártás egyik feltétele az előrejelző karbantartás

2016. október 07., péntek, 06:00

Címkék: AES szelepvezérlés AV szelepsziget Aventics Kft. Dolgok internete karbantartás pneumatika szelep

A dolgok internete (Internet of Things – IoT) elérte a termelést, az előrejelző karbantartás pedig már számos esetben a vevői egyeztetések szerves részét képezi. A piaci tapasztalatok alapján megfigyelhető, hogy míg korábban az aggodalmak főképpen a termékek élettartamával voltak kapcsolatosak, addig mára az előrelátás kapott kulcsfontosságú szerepet a pneumatikai iparágban.

A gépek egyre inkább a siker kulcsfontosságú stratégiai tényezőivé válnak nem csupán az olyan nagyvállalatoknál, melyek gyakran több százmillió euró értékű gyártási rendszerekkel rendelkeznek, hanem a közepes méretű vállalkozások esetében is. A gépek kapacitásának maximális kihasználása, a leállások kiküszöbölése, a rövid karbantartási szünetek, a rövid ciklusidő és a JIT- (Just-in-Time = éppen időben történő) gyártás jelentik a legfontosabb témaköröket. „Cégünk korán felismerte az előrejelzésekre vonatkozó igényeket, így a témakört az AVENTICS szelepek legfejlettebb generációjának kifejlesztésekor már figyelembe vettük” – mondta el Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi vezetője.

A zökkenőmentes gyártás biztosítása érdekében az előre gondolkodó szerviztevékenység vagy az „előrejelző karbantartás” egyre fontosabbá válnak, melyek már korlátozott költségvetés esetén is rendelkezésre állnak. Az AVENTICS a már meglévő érzékelőket használja a rendszerek állapotának a diagnosztizálására. Az olyan kopó alkatrészeket, mint például a lengéscsillapítók, a telepített hengerkapcsolók felhasználásával monitorozzák. „A folyamat lépéseire adott válaszidő megfigyelésével lehetővé tesszük a lengéscsillapítók, működtető egységek, valamint a vezetékek állapotának meghatározását. Ez olyan precíziós mérnöki tudást jelent, ami cégünknél komoly pneumatika szaktudáson alapszik” – mutat rá a vezető.

Ennek a módszernek az alapját a gépek és rendszerek gyorsan fokozódó digitalizálása hozza létre, ahol fokozottan figyelni kell a befektetés biztonságára, hiszen a meglévő rendszereknek és alkatrészeknek egyaránt illeszkedniük kell a régebbi, valamint a jövőbeli változatokhoz is. Ez a pneumatikai cégnél a fejlesztési folyamat részét képezi, mivel ezen iparág más módszert követ a gépek és rendszerek építésénél, mint például az IT-szektor. A ma megrendelt rendszereknek holnap és az után is termelékenyen kell működniük.

Az AVENTICS-nél az innovatív AES-család elektronikával rendelkező AV szeleprendszere képezi az IoT-alkalmazások alapját. A termékskála 150 millió ciklusnál is tovább működő, hosszú élettartamú szelepeket, valamint olyan elektronikai alkatrészeket tartalmaz, melyek lehetővé teszik az összegyűjtött adatok feldolgozását. A folyamat jelzéseit helyileg az I/O modulokon keresztül rögzítik, illetve adják át a vezérlésnek. Az AV- és AES-sorozatok kombinációja jelenti azt a csomópontot, amely összekapcsolja a működtető egységek és az érzékelők jelzéseit. Ezeket azután értékelni lehet, hogy előrejelző karbantartásra vonatkozó intézkedéseket lehessen javasolni – további összetevőkre nincs szükség.

„Cégünk biztos abban, hogy az IoT az összes szint és technológia esetében osztott protokollokat és interfészeket tesz szükségessé. Az adatok cseréje valós idejű Etherneten keresztül történik, amihez gyártóközi megközelítésre van szükség – tette hozzá Hegymegi. Ennek megfelelően az AVENTICS kibővítette együttműködését az ifm electronic GmbH-val az IoT-alkalmazások területén. A pneumatikai cég tudását az érzékelők és vezérlők gyártójának, beszállítójának a szakértelmével kívánják összevonni. A közös tevékenység célja az, hogy a vevő javára szolgáló előnyök fokozása érdekében online, a gép vezérlésétől függetlenül, teljeskörűen és megbízható módon monitorozzák és elemezzék az összes adatot. Az érzékelők és pneumatikai rendszerek közötti közvetlen kommunikációnak köszönhetően a gépek helyzetével kapcsolatos adatokat (pl. aktuális energiafogyasztás) a korábbiaknál hatékonyabban lehet monitorozni, így az optimalizációs célú intézkedéseket is korai szakaszban lehet bevezetni. Ezzel a módszerrel mindkét társaság támogatja az európai energiahatékonysági irányelv (Energy Efficiency Directive – EED) megvalósulását. Az új irányelv értelmében az összes 250, illetve ennél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásnak 2016 végéig energetikai auditot kell végeznie, valamint bizonyítania, hogy az ISO 50001 szerint tanúsított energiagazdálkodási rendszerrel vagy az EMAS szerint tanúsított környezetirányítási rendszerrel rendelkezik.

Nagyobb szerepet kap az egri üzem a nemzetközi gyártásoptimalizálásban

Az AVENTICS egri gyára több lépést is tett az elmúlt években cégen belüli üzleti tevékenységének fejlesztése érdekében. Az európai gyáregységekben gyártásracionalizálás van folyamatban, míg az ázsiai és amerikai telephelyeken a belföldi termelés fejlesztése zajlik. Az európai AVENTICS gyárak között indított gyártásoptimalizálás célja, hogy versenyképességüket növelje, folyamataikat pedig észszerűsítse. Az eddigi intézkedések sikeresnek bizonyultak a vállalat nemzetközi növekedése szempontjából, az egri üzem pedig e tevékenységek között kapott kiemelt feladatokat.

Franciaországban, a bonneville-i gyárban az idei évtől a szelepgyártás válik hangsúlyossá, és házon belülre szervezik az ehhez kapcsolódó kulcsalkatrészek gyártását is. Németországban, a laatzeni egységben az elkövetkezőkben a panel és szeleprendszerek előállítása erősödik. Magyarországon az egri gyár főként a hengergyártásra koncentrál, de emellett tovább növeli vevőspecifikus termékeinek gyártását is.

A felsorolt folyamatok több áttelepítési lépést is tartalmaznak, melyek főként a hazai, egri termelést gazdagítják. Korábban a svéd gyárból történtek ide nagyobb áttelepítések. Nemrég zajlott le több gyártócella áthelyezése Németországból, melyek pneumatikus szelepeket és hengereket állítanak elő a textilipar számára. Ezzel lényegesen bővült a gyár termelése, kibővítve a korábbi termékpalettát. A pneumatikus hengerek termékbevezetéssel és gyártásfejlesztéssel kapcsolatos lépései is itthon történnek. Mindemellett jelenleg további hengeráttelepítések is zajlanak a francia gyárból az egri üzembe. Ennek köszönhetően 2016 novemberétől már az Egerben gyártott termékek kerülnek értékesítésre, s így a hazai egység biztosítja majd a piac jövőbeni ellátását ezen pneumatikai termékekből.

www.pneumatika.hu

www.aventics.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

Média Partnerek