Szívkatéterek mélyreható tesztelése

PC- és EtherCAT-alapú vezérlőrendszer tökéletesíti a tesztelési folyamatot, és biztosítja a kiváló gyártásminőséget

2017. április 07., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás Beckhoff diagnosztika egészségipar egészségügy egészségügyi informatika szívkatéter TwinCAT

Az egyesült államokbeli Marlborough-ban (Massachusetts állam) található Boston Scientific Corporation a világ egyik legnagyobb orvosi berendezéseket és készülékeket gyártó vállalata. Tevékenysége többek között szív- és érrendszeri, emésztőszervi és légúti betegségek diagnosztizálására, illetve kezelésére szolgáló eszközök gyártására is kiterjed. A legszigorúbb minőségügyi irányelveknek is megfelelő termékek előállítása érdekében a cég a Beckhoff PC- és EtherCAT-alapú vezérléstechnikáját alkalmazza szívkatéter-ellenőrző állomásain.

A korszerű egészségügyi diagnosztikában és terápiában számos különféle orvosi berendezést, eszközt alkalmaznak. Mielőtt azonban ezek a betegekre kerülnének, szigorú minőségbiztosítási folyamaton kell átesniük. „Ezen a területen vagyunk kiemelkedőek – nyilatkozta Roberto Listek, a Boston Scientific egyik főkonstruktőre. – Különös hangsúlyt fektetünk a tesztelési eljárásaink folyamatos tökéletesítésére, korszerű technológiák alkalmazására. A Boston Scientific ezért alkalmaz PC-alapú automatizálást szívkatéter-ellenőrző nyomatékterheléses berendezéseiben.”

 

Katéterezéssel igen sokféle szív- és keringési betegség diagnosztizálható, illetve kezelhető. A beteg vérerein keresztül vezetik fel a koszorúérig vagy szívkamrákig a katétert, egy vékony műanyag csövet, melyet számos komoly mechanikai vizsgálatnak vetnek alá annak érdekében, hogy még problémás esetben is megfelelően el lehessen őket juttatni a kívánt helyre az artériákon keresztül. Az utolsó tesztelési fázis többféle nyomatékterheléses lépésből áll, melyek során egy katéter távoli végén fellépő rotációs elmozdulás és a közelvégi elforgatás közötti összefüggés jellemzőit mérik. A beavatkozások során a katéterek megfelelő mozgatásához igen fontos mindezek ismerete.

A nyomatékterheléses vizsgálóberendezés „lelke” egy CX1020 típusú beágyazott PC, amely a minősítési folyamat összes vizsgálati funkcióját vezérli (Forrás: Boston Scientific Corporation, USA)

Maximális rugalmasság és megbízhatóság PC-alapú automatizálással

Viszonylag rövid idő állt a Boston Scientific rendelkezésére a nyomatékterheléses vizsgálóberendezés kifejlesztéséhez. Ennek ellenére, a munka előrehaladásával egyre szélesedett a műszaki elvárások köre. „Sok minden más mellett forgóalkatrészek és ventilátorok nélküli, stabil vezérlőegységet kellett alkalmazni, a szoftver tekintetében pedig a tervezői környezetnek az IEC 61131-3 szabványhoz kellett illeszkednie. A Beckhoff PC-alapú vezérlőrendszere sok egyéb követelmény mellett ezeknek az elvárásoknak is megfelelt” – folytatta Roberto Listek.

Minden szívkatéter tisztaszobában végzett, alapos vizsgálatokon megy keresztül, mielőtt a gyárat elhagyná (Forrás: Boston Scientific Corporation, USA)

A Boston Scientific nyomatékterheléses vizsgálóberendezését egy Beckhoff CX1020 típusú beágyazott számítógép vezérli, amely nem tartalmaz ventilátort, háttértára pedig forgó merevlemez helyett egy Compact Flash kártya. Ennek segítségével teljesíthetők voltak a megbízhatóság maximalizálására irányuló, a lehető legkevesebb mozgó alkatrész felhasználását előirányzó követelmények. „A Beckhoff által kínált környezet igen sokféle általános adatkapcsolati lehetőséget tartalmaz (például beépített USB- és DVI-illesztőket), így viszonyítási alapként szolgáló rendszeradatokat egyszerűen egy USB-memória behelyezésével el tudtunk menteni – magyarázta Listek. – Az említett áramköri lehetőségeket a Beckhoff igen hatékony automatizálási szoftverének, a TwinCAT-nek a képességeivel ötvöztük Windows XP Embedded operációs rendszer alatt, minden elképzelésünket valóra váltó vizsgálórendszert eredményezve. A TwinCAT automatizálási szoftver segítségével egyszerűen és hatékonyan valósítható meg minden szükséges funkció. Például egy TwinCAT alatt futó egyszerű funkcióblokkal lefedtük automatizálási igényeinket, és egyúttal a tesztelések során korábban felmerült adatleképezési és naplózási problémákat is megoldottuk.” Rendszerbuszként ipari Ethernet-hálózat szolgál, amely többféle be-ki meneti EtherCAT modulon – többek között különféle digitális és analóg be-, illetve kimeneti egységeken, EL6751 típusú CANopen master terminálon stb. – keresztül bonyolítja le a rendszerszintű kommunikációt. „Mivel a rendszernek gyorsan és hatékonyan kell nagy mennyiségű mérési adatokat feldolgoznia, nagy sebességű kommunikációjuk és kiváló adatgyűjtési képességük következtében az EtherCAT terminálok bizonyultak a lehető legjobb megoldásnak” – tette hozzá Listek.

A nyomatékterheléses vizsgálóberendezés kezelőfelületén jól láthatók a mérési eredmények és a rendszer állapotinformációi (Forrás: Boston Scientific Corporation, USA)

A csúcsminőségű orvosi termékek gyártásának záloga a kiváló funkciókkal rendelkező vizsgálórendszer

„A Beckhoff termékeire épülő, PC-alapú vezérlőrendszer megvalósításával a megbízhatóság, az egyszerű adatgyűjtés és a hatékony működés vonatkozásában megfogalmazott, átfogó minőség-ellenőrzéssel kapcsolatos igényeinket teljes mértékben kielégítő rendszert voltunk képesek kifejleszteni. Az orvosi berendezések, eszközök gyártásával kapcsolatos elvárások változásával, fokozódásával párhuzamosan a Boston Scientific mindenféle tekintetben felkészült a jövő kihívásainak leküzdésére” – zárta le gondolatait Roberto Listek.

www.bostonscientific.com

www.beckhoffautomation.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

Média Partnerek