A SICK-re épített üzem

A német szenzorspecialista a gyártóipar és a logisztikai szektor megbízható partnere

2013. július 02., kedd, 20:02

Címkék: balesetvédelem csomagolástechnika logisztika raktártechnika sick kft szenzor szenzortechnika szögjeladó

Van úgy, hogy az embert annyira leterhelik a mindennapi munkahelyi feladatok, ha megkérdeznék, mire vágyik igazán, akkor egy különleges kívánság helyett inkább csak azt kérné: minden működjön rendben. A problémamentesség nem csak az egyén alapvető vágya, egy üzem is akkor „érzi jól magát”, ha rendben mennek a dolgok. Többek között ezért sem mindegy, hogy a gyártási és logisztikai folyamatok milyen minőségű eszközökre épülnek.

 
A német SICK vonalkódolvasói, képfeldolgozó megoldásai, távolságmérői, lézerszkennerei és üzemi balesetvédelmi eszközei világszerte garanciát jelentenek a megbízható, pontos és tartós működésre. Magyarországon képviselettel, sőt, a vállalat életében fontos szerepet betöltő és egyre bővülő üzemegységgel is jelenlévő gyártó, ugyanakkor nem csak az állandó minőséggel, hanem folyamatos újításaival is elnyeri a gyártási és logisztikai szakemberek bizalmát. A SICK ennek megfelelően az idei évet is nagy lendülettel kezdte, és számos újdonsággal jelent meg a piacon, amelyekről nem csak a nagy németországi szakvásárokon értesülhetünk. Idén május végén a német szenzorspecialista a budapesti Industriautomation 2013 kiállításon is bemutatja megoldásait. Összeállításunkban néhány innovatív SICK terméket mutatunk be.
 

Kódolvasás határtalanul

A SICK kódolvasói és képfeldolgozó technológiái a legkülönbözőbb iparágakban, alkalmazásoknál és környezetben is nagy teljesítménnyel, megbízhatóan szolgálják az üzemeket. A kódolvasás és képfeldolgozás területén a szenzorgyártó két újdonsága is külön figyelmet érdemel.
 

Kábelen, Bluetooth-on, vagy WLAN-on – csaknem elnyűhetetlen kézi vonalkódolvasó mostoha körülményekhez

Az IDM160 kézi kódolvasó, amelynek burkolata IP 65 biztonsági minősítéssel rendelkezik, és megbízhatóan működőképes marad akkor is, ha akár 50 alkalommal leejtik, maximális ellenállóságot kínál a felhasználó számára a használat közben fellépő terhelésekkel szemben. A különlegesen felhasználóbarát szolgáltatások közé tartozik többek között az erőteljes képfeldolgozó és hármas visszajelzés is, amely visszajelzést ad a leolvasás megtörténtéről. Az IDM 160 termékcsalád kézi vonalkódolvasói jelentik a megoldást az ipari környezeteket jellemző, összetett üzemi körülmények között. Ezek a kódolvasók nagyobb, akár 800 mm-ig terjedő leolvasási távolságon is lehetővé teszik a vonalkódok és a különböző felbontású halmozott kódok megbízható azonosítását. Az ipari környezetre tervezett ellenálló burkolat biztosítja, hogy a készülék a logisztikai folyamatokra jellemző nagyon komoly terhelés mellett is mindig működőképes maradjon. Ezen túlmenően a berendezés hozzákapcsolható terepi busz integrációhoz szükséges átjáró egységekhez is.
 
IDM160 – biztosítja a mobilitást és a mozgás szabadságát
 

Felhasználóbarát

Az IDM egy sor olyan jellemzővel rendelkezik, amelyek miatt az üzemek örömmel használják. Ezek közé tartozik az egyszerű irányíthatóság és leolvasás akár nagyobb távolságokon is, a gyors leolvasás a hármas visszajelzés is (hangjelzés, LED kijelzés és rezgés), amely megerősíti a leolvasás megtörténtét, a két feltöltés közötti hosszú üzemidő, valamint a szerszám nélkül cserélhető akkumulátor. A kézi kódolvasót mágnesek rögzítik a töltőhelyre – és akkor is erősen megtartják ott, ha a környezetben rezgés lép fel. 
 

Mobil, kábeles és kábel nélküli kivitelben 

Az IDM160 minden felhasználó számára biztosítja a mobilitást és a mozgás szabadságát, mivel a kézi kódolvasók nem csak kábeles, vagy Bluetooth verzióban kaphatók, hanem elérhetők WLAN változatban is, az IEEE 802.11 b/g előírásai szerint. A WLAN verzió speciális előnye a roaming funkció: a kezelő teljesen korlátozásmentesen mozoghat. Amikor az egyik WLAN vevőtartományból átlép a másikba, ebből annyit fog észlelni, mint egy mobiltelefon esetében, mivel a kapcsolat végig fennmarad. Jó hír, hogy a felhasználóbarát IDM 140-2 kódolvasók között is elérhető egy IEEE 802.11 b/g szerinti WLAN változat. Így a SICK újabb roaming megoldást ajánl a vonalkód leolvasás közbeni teljes mozgásszabadság érdekében. Érdemes odafigyelni arra is, hogy idén megjelenik a 2D kódokat is olvasó IDM240/260 vonalkódolvasó család, kiegészítve a kézi olvasó palettát.
 

Megbízható azonosítás és termékkövetés logisztikai folyamatokban

A SICK által gyártott új sorozatú 1D és 2D kódolvasók neve LECTOR®620. A képfeldolgozó szenzorok kompakt és iparorientált kialakítása, megbízható kódolvasó  teljesítménye, gyors integrálhatósága többféle csomagológép IT-környezetébe, valamint széles körű elemző- és diagnosztikai lehetősége önmagáért beszél. Működésük felhasználóbarát, de ezen felül maximális rugalmasságot, funkcionális megbízhatóságot és rendelkezésre állást is biztosít. A kódolvasók használhatók elsődleges, másodlagos és végső csomagolást végző üzemekben is. Alkalmazhatók élelmiszerek, italok, gyógyszerészeti- és kozmetikai termékek azonosítására, valamint a legkülönbözőbb féle nem élelmiszer-ipari termékek azonosítására is, biztosítva a termékek kontrollját és követését. A vonalkóddal vagy 2D kóddal felcímkézett csomagolás által hordozott információt a SICK eszközei úgy képesek leolvasni, hogy a csomagolási műveletek kontrollálhatók, a termékek pedig végig követhetők
legyenek. Akár elsődleges, akár végső csomagolásról van szó – legyen az külső csomagolás, vagy palettázott áru – a csomagolási szinttől függetlenül a kódokat megbízhatóan kell érzékelni, azonosítani, valamint olvashatóság, teljesség és elfogadhatóság szempontjából ellenőrizni. A gépgyártók és a végfelhasználók maximális leolvasási teljesítményt, funkcionális megbízhatóságot és rendelkezésre állást várnak el, valamint igénylik a könnyű kezelhetőséget és karbantartást is – ezek azok a tulajdonságok, amelyekkel a LECTOR®620 kódolvasók rendelkeznek.
 

Kódolvasás csomagológépekhez: intelligens, egyszerű, ipari

A készülékcsaládot több csomagológép gyártó vállalattal és azok végfelhasználóival együttműködésben fejlesztette a SICK. Intelligens, egyszerű, ipari: ezek a kulcsszavak, amelyek a legjobban kifejezik a különböző szektorok LECTOR®620 kódolvasókban megtestesülő követelményeit. Ez rögtön látható az ajánlatban szereplő készülék verziókból is, amelyeket a gyártók és felhasználók különböző igényei szerint alakítottak ki. A LECTOR®620 eco a kódleolvasási és hozzáférési alapfunkciókat biztosítja, a professional verzió pedig megfelel a legtöbb csomagológép alkalmazásban elvárt követelményeknek. Elérhető továbbá egy nagysebességű és egy kifejezetten a termék anyagára jelölt kódokra kifejlesztett DPM verzió is. 
 
Intelligens koncepció 
Minden 1D és 2D kód esetében kiváló az olvasási teljesítmény, mert a LECTOR®620 60 Hz-es frekvencián rögzíti a kódokat és – más kódolvasóktól eltérően – minden képet felhasznál az értékeléshez, mind ez idáig elérhetetlen dekódolási teljesítményt garantál. A folyamatos csomagolási eljárásoknál a LECTOR® automatikusan képes beállítani az olyan paramétereket, mint a fényerő vagy a kontraszt. Így a berendezés automatikusan alkalmazkodik például a változó kódminőségekhez, hogy ne legyen azonosíthatatlan csomagolási egység.

LECTOR®620 – innovatív platform 1D és 2D kódok olvasására
és ellenőrzésére csomagolási alkalmazásoknál
 
Egyszerű kezelés
A kép közepére vetülő célzó lézerpont segítségével az olvasó a kódhoz igazítható. Az alaptól a szakértői beállításokig számos konfigurációs lehetőség áll a felhasználók rendelkezésére. A legegyszerűbb eset, amikor az AutoSetup, vagyis az automatikus tanulási folyamat indul el a berendezésen elhelyezett gomb lenyomásával. Lehetséges a szoftveres parametrizálás is. Ezt a felhasználói interfészen megjelenő élő kép, valamint párbeszédpaneles megoldás támogatja. A berendezésen lévő LED-ek a fókusztávolságról és a „megtanult” kódok leolvasási minőségéről adnak tájékoztatást.
 
Integráció
Az ultrakompakt és erős fémburkolaton található, különböző távolságú furatok, valamint a forgó M12 csatlakozó egység rugalmas, megbízható és gyors beszerelést tesz lehetővé a csomagoló berendezésekre. Ethernet TCP/ IP, FTP, Ethernet IP, Profinet, CAN, RS 232/422/485, USB, digitális I/Os – a LECTOR®620 sorozat minden opciót egyszerre biztosít ahhoz, hogy a kódolvasó gyorsan és nyitott módon integrálható legyen a legkülönbözőbb informatikai környezetekbe.
 
Hatékony karbantartás és diagnosztika
A LECTOR®620 berendezések hatékony karbantartási és diagnosztikai lehetőségeket kínálnak. A kódolvasó mikroSD kártyáján akár 100 000 kép is tárolható, a kiértékelt kódminőségek eltárolásával pedig lehetővé teszi, hogy a gyártók és felhasználók saját maguk értékelhessék, illetve oldhassák meg csomagolóberendezésekben fellépő problémákat.
 

Tovább bővül a kínálat

A SICK az idei év elejével bezárólag a Lector620 család összes változatát bevezette, és további jó hír, hogy az év közepén megjelenik a Lector650 kódolvasó, amely nagyobb hatótávolságú, cserélhető optikájú készülék lesz, és ezzel teljessé válik a fixen telepített 2D kódolvasó Lector termékvonal.
 

Szenzorok az üzemi logisztikában

Nagyobb rugalmasság, nagyobb gazdasági hatékonyság, ezek jelentkeznek a szállító és anyagmozgatási rendszerekben, valamint azok összetevőiben. A SICK programozható szögjeladói megfelelnek ezeknek az igényeknek: szabadon, az adott üzem és alkalmazás igényei szerint paraméterezhetők, használatuk rugalmas, továbbá segítségükkel mind az üzemek, mind a logisztikai szolgáltatók jelentős költségcsökkentést érhetnek el a beszerzés, a raktározás vagy éppen a logisztikai szolgáltatások esetében.
 

Programozható szögjeladók

A SICK DFS60 inkrementális szögjeladója, AFS60 abszolút, egyfordulatos szögjeladó és AFM60 abszolút többfordulatos szögjeladó ideális, mind a logisztikai megoldásokat szállító gépgyártó mind a rendszerintegrátorok számára. A karton- vagy palettamozgató rendszereknél a SICK jeladói az objektumok hosszúságának vagy szélességének meghatározására használatosak. 
 
Programozható útmérő a SICK-től
 
A mozgatási sebesség jeladókkal való pontos meghatározása fontos előfeltétel ahhoz, hogy az összekapcsolt anyagszállító modulok szinkronizálhatók legyenek a szállított objektumok zökkenőmentes továbbítása érdekében. A leválogató rendszereknél a jeladók a hitelesített térfogatmérő rendszerek fontos részét képezik, mert növelik a válogatás pontosságát és megteremtik a pontos adatok alapját a szállítás számlázásához. Az automatikusan irányított járművek a jeladókból származó adatokat használják fel a navigációt segítő helyzet detektálásra csakúgy, mint a területfüggő biztonsági lézerszkennerek védő- és figyelmeztető mezőinek kapcsolásához.
 

A programozás teszi a szögjeladókat univerzális megoldássá

A fenti példák mutatják, milyen széles lehet a SICK szögjeladók alkalmazási köre az üzemi logisztika különböző területein. A DFS60, AFS60 és AFM60 sorozat programozhatósága a készülékek műszaki funkcionalitásán túl sok esetben egyéb hozzáadott értéket képvisel. A kívánt vonalszám fokozatmentes meghatározása eddig elérhetetlenül pontos beállítást tesz lehetővé. A zéró impulzus szélessége szintén az alkalmazás szerint határozható meg. A szögjeladók lehetőséget adnak a kimenet TTL- vagy HTL interfészek feszültségszintjének egyedi beállítására is. Akár karton- vagy palettamozgató rendszerekről, akár leválogató- és térfogatmérő rendszerekről, vagy szállítójárművekről van szó, minden egyes programozható szögjeladó pontosan az adott feladat szerint szükséges módon állítható be.
 

Felhasználóbarát telepítés és üzemeltetés

Az idő pénz – ezért a programozható szögjeladóknál a SICK nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a telepítés és a kezdeti üzemeltetés, valamint a normál üzem melletti karbantartási- és beállítási munkákat valóban felhasználóbarát módon lehessen elvégezni. A paraméterek programozása a szögjeladók standard kimeneti kábelén keresztül történik – vagy PC-t támogató standard programozó eszközzel, vagy önálló programozó eszközzel (ez utóbbi különösen népszerű a szervizelést és az üzembe helyezést végzők között). Mindkét eszköz megengedi a már definiált beállítások klónozását kívánt számú szögjeladóra. Ez jelentősen egyszerűsíti a munkát a rendszeresen  előforduló alkalmazások, például azonos automatikusan irányított járművek, vagy azonos gyártmányú és teljesítményű szállítórendszer modulok esetében. Annak lehetősége, hogy a telepített programozható szögjeladók standard RS485 interfészükön keresztül lekérdezhetők a könnyű, gyors és gazdaságos szervizműveletek érdekében, döntő előnynek számít. A DIP kapcsolókkal ellátott berendezések nem teszik lehetővé a vezérlőrendszeren keresztüli programozást és a beállítások klónozását sem. Sőt, berendezéstől függően, a PG csatlakozós és a nehezen hozzáférhető programozó csatlakozók kezelése is nehézkes. Mindezek jelentős időveszteséggel járnak és néhány esetben a konvejorpályák vagy szállító járműveket szükségtelenül hosszú időre le kell állítani. Ezek a hátrányok és kockázatok kiküszöbölhetők a SICK szögjeladók használatával.
 

Flexi Soft – a balesetvédelmi vezérlő

Az új Flexi Soft erőteljes, moduláris és könnyen üzembe helyezhető balesetvédelmi vezérlő, amely méretezhetőségénél fogva hatékonyan adaptálható balesetvédelmi alkalmazások széles körének követelményeihez. Intuitív felhasználói szoftverének segítségével gyerekjáték a funkcióblokkok és a logikai funkciók társítása. Moduláris felépítésének köszönhetően a balesetvédelmi vezérlő feladatai modulonként növelhetők – egészen a legmagasabb biztonsági szintig. 
A balesetvédelmi rendszermegoldások kialakítása így jelentős mértékben leegyszerűsödik. A terepi környezetbe való integrálás és a megfelelő kétirányú kommunikáció a szenzorok, vezérlők és kezelőelemek között, valamint a végső ellenőrzési szint teszi különösen érdekessé a Flexi Soft rendszert kicsi és közepes méretű gépek esetében. Az idei évben új hálózati  megoldásokkal és továbbfejlesztett funkciókínálattal lesz elérhető a Flexi Soft, a SICK méltán híres moduláris balesetvédelmi vezérlője.
 
A Flexi Soft balesetvédelmi vezérlő
 

Biztonságos összeköttetés drag&drop módszerrel

A balesetvédelmi vezérlő egy CPU, amely átviteli modulokkal és gateway-ekkel bővíthető. A konfigurálás egy különösen intuitív felhasználói interfészen keresztül történik. A szükséges szenzorok és kezelőelemek könnyen „összeköthetők” az előzőleg kiválasztott Flexi Soft modullal, drag&drop módszerrel, majd a paraméterek beírása következik. A következő lépés a balesetvédelmi alkalmazás konfigurálása a logikai szerkesztőben, amely egy sor különféle logikai és funkcióblokkot tartalmaz, amivel nagyon komplex összekapcsolások is kialakíthatók és áttekinthetően megjeleníthetők. A komplett konfiguráció a vezérlő rendszercsatlakozójában tárolódik. Mivel a tápellátás is ezen a csatlakozón keresztül érkezik, minden szükséges berendezés cserekábelezési nehézségek nélkül végrehajtható. Ezzel biztosítható a rendszer maximális szintű rendelkezésre állása. 
 

Akár 144 I/Os is lehetséges

A Flexi Soft CPU, amely opcióként két integrált EFI (SICK balesetvédelmi kommunikációs busz) csatlakozási lehetőséggel is kapható, 12 Flexi Soft modul  csatlakoztatására alkalmas, így a rendszer 96 bemenet és 48 kimenet definiálására alkalmas. Rendelkezésre állnak többcsatornás bemeneti és átviteli vegyes modulok, relé modulok és terepi modulok (a standard vezérlőbe történő integráláshoz). Intelligens SICK balesetvédelmi szenzorok (mint például az S300, vagy S3000 balesetévédelmi lézerszkenner, vagy a C4000 balesetvédelmi fényfüggöny) használata esetén a felhasználó EFI-vel (Enhanced Function Interface) kiegészített balesetvédelmi vezérlőt választhat ki. Ilyen esetben az optoelektronikus védőberendezések közvetlenül a vezérlővel kommunikálnak – csak egy bővítő IO modulra van szükség a kapcsolt jelek kiküldéséhez. Ehhez az IO modulhoz csatlakoztathatók a különböző kezelőelemek, például meghajtók, mágnesszelepek, végső kapcsolóelemek (FSD) vagy visszajelző lámpák. 
 

Számos biztonsági szenzor számára nyitott bővítő modulok

A bemeneti oldalon a bővítő modulok számos különféle balesetvédelmi szenzor integrálását teszik lehetővé. Ezek között megtalálható a SICK csaknem minden érzékelője – például balesetvédelmi kapcsolók és -reteszelők, -pozíció- és lengő kapcsolók, -érintkezésmentes kapcsolók és -kezelőberendezések, valamint csaknem minden optoelektronikus védőberendezés, például lézerszkennerek, kamerarendszerek, fényfüggönyök, valamint egysugaras és többsugaras balesetvédelmi berendezések. Lehetséges más gyártóktól származó balesetvédelmi szenzorok, például nyomásérzékelő, vagy kétkezes vezérlőelemek integrálása is. 
 

Az Ethernet kommunikáció átfogó diagnosztikát tesz lehetővé 

Feladattól függően a Flexi Soft buszos rendszerbe integrálható. Ebben az esetben minden modul kétirányú kommunikációs interfésszel van felszerelve. Ez az adatátviteli lehetőség sok egyéb előnnyel is jár, beleértve minden vezérlési- és szenzorfunkciók átfogó diagnosztikáját és a folyamatkijelzését. Azon tipikus folyamati és diagnosztikai adatok mellett, amelyeket a Flexi Soft rendszer magasabb rangú vezérlőnek küld el a megfelelő terepi kapcsolaton keresztül, vezérlőtől származó parancsok szintén feldolgozhatók a Flexi Soft logikai szerkesztőben.
 

Biztonsági fényfüggönyök új generációja

A deTec4 Core segítségével a SICK új etalont alkotott a balesetévdelmi fényfüggönyök terén. „Felgördül a függöny” a holttérmentes védelem, az automatikus távolságmérés, a konfigurálás nélküli beüzemelés és a közvetlenül értelmezett diagnosztikai kódok előtt. Az új deTec4 Core egy balesetvédelmi védelmi eszköz, amely megfelel az EN ISO 13849 szabvány Pl e teljesítményszintjének, valamint az IEC 61508 szabvány SIL3 szintjének is. Mechanikai rögzítés szempontjából a deTec4 Core meggyőző tulajdonságokkal bír, köszönhetően az igényeknek megfelelően síkba állítható konzoltípusoknak, amelyek a biztonsági eszköz lényegesen gyorsabb beépítését teszi lehetővé. A szabványos rögzítőkészletek a csomag részét képezik. 
 

deTec4 Core: könnyen beépíthető és gazdaságosan üzemel 

Balesetvédelmi technológia szempontjából az új deTec4 Core biztonsági fényfüggöny a lényegre összpontosít, ugyanakkor innovatív szerkezetének köszönhetően fontos alkalmazási előnyöket biztosít. Az új dizájn nem csak rendkívül strapabíró, hanem helytakarékos is. Akár 14 mm a felbontás, akár 30 mm, a holttér már a múlté, köszönhetően az új típusú kábelkivezetésnek is. 300 mm-rel kezdődően, 150 mm-enként választható a védelmi mező magassága. A skála egészen 2100 mm-ig tart – ez azt jelenti, hogy a deTec4 Core kiemelkedő beavatkozás elleni védelmet nyújt az EN ISO 13855 szabványnak megfelelően. Érzékelési távolságok tekintetében választható 7 m, 14 mm-es felbontással és 10 m esetén 30 mm-es felbontással.
 
Felgördült a függöny – már elérhető a deTec4 Core
 

Egyszerű és egyszerűen biztonságos

Mivel az érzékelő csak védelmi módban üzemel, ezért nincs szükség konfigurálásra. A SICK Flexi Classic és Flexi Soft biztonsági vezérlőinek biztonsági reléin keresztül további funkciók is beállíthatók. Indításkor a deTec4 Core önmagától, automatikusan végzi a pontos távolságfüggő erősítés beállítását, továbbá az integrált pozicionáló kijelző biztosítja az adó és vevő egység egymáshoz viszonyított gyors, illetve pontos illesztését.
 

Bármely környezethez megfelel

A deTec4 Core által nyújtott innovációk nem korlátozódnak a hagyományos alkalmazásokra. Az IP 65-ös és 67-es védettségi besorolás, valamint a -30°C-tól +55°C-ig tartó működési tartomány lehetővé teszi az új biztonsági fényfüggöny alkalmazását komoly igényeket támasztó környezetekben is.
 
www.sick.hu
 
A cikk megjelent az A+CS Logmonitor magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek