Panasonic automatizálási alkatrészek

PLC, érzékelők, tápegységek és még sok más.

2021. augusztus 27., péntek, 16:09

Címkék: automatizálás Panasonic PLC szenzor szenzortechnika tápegység TME

Bár az átlagfogyasztó a Panasonic márkát a szórakoztató elektronikához kapcsolja, az ipari automatizálás szakemberei jól ismerik a japán vállalat másik arcát is. A korábban Matsushita Electric Industrial néven ismert márka számos területről származó eszközök gyártására specializálódott - biztosítva a magas specializációt és a termékek minőségét. Éppen ezért a TME számos Panasonic terméket kínál, legtöbbjük pedig közvetlenül raktárunkból kapható. Ennek eredményeként a lehető legnagyobb mértékben csökkenthetjük az ügyfelekhez történő szállítási időt, ami az automatizálási alkatrészek esetében minimális állásidőt és a gépek hatékony karbantartását jelenti.

Az alábbi cikkben több termékcsoportot is megtárgyalunk. Ez csak egy szelet a TME kínálatában elérhető Panasonic termékek széles választékából. Az alábbiakban ismertetett típusok mellett az on-line katalógus passzív alkatrészeket (pl. kondenzátorok széles választékát), mikrokapcsolókat, elektromágneses reléket és még sok minden mást tartalmaz.

Fotoelektromos érzékelők

A fotoelektromos érzékelők az automatizálás számos területén megtalálhatók - bár a leggyakoribb alkalmazások közé az intelligens épületek, a világítás, a riasztó és a HVAC rendszerek tartoznak. Olyan eszközökben is használják őket, mint a jegykiadó automaták. A Panasonic fényvisszaverő szenzorokat PaPIR-nek hívják, ami - Panasonic Passive Intrared (vagy piroelektromos, egyfajta infravörös detektor) kifejezést takarja. A japán gyártó termékei környezetbarát anyagokból készülnek. Az EKMB sorozat kiemelkedik nagyon alacsony energiafogyasztásával (1 µA vagy 6 µA). Mivel tápfeszültségük 2,3 V - 4 V DC, ideálisak akkumulátoros tápellátású készülékekhez, pl. az elektromos hálózattól és a távoli megfigyelő rendszerektől (CCTV) távol eső helyek alkalmi és automatikus megvilágítására. Digitális kimenettel rendelkeznek, és immunisak az interferenciára, amely hamis kiváltást okozhat. Az alkatrészeket furatszerelt technológiával (THT) tervezték.

PaPIRs mozgásérzékelő, 5 m érzékelési tartomány

 

DIN sínes tápegységek

Az FP-PS24 egy DIN sínre szerelt egyenáramú tápegység sorozat. Úgy tervezték, hogy közvetlenül az elektromos hálózatról táplálják a világ bármely pontján (85 V és 264 AC között, 47-63 Hz). 24 V DC stabil feszültséget biztosítanak, amelyet 23 V és 29 V közötti potenciométerrel lehet beállítani. A sorozat három modellt tartalmaz, a következő utótagokkal a típusszám végén: 023E, 060E és 120E. Maximális kimeneti áramuk állandó terhelés esetén 1A, 2,5A és 5A. Ezeket az értékeket átmenetileg (pl. indításkor akár 25% -kal (7 másodpercig) vagy 50% -kal (legfeljebb 3 másodpercig) túlléphetik. A tápegységek hatékonysága eléri a 91,5% -ot, ami védjegyzett, hosszú élettartamú kondenzátorok használatával együtt garantálja az ergonómikus működést és a tartósságot - az automatizálásban használt tápegységek fontos jellemzői.


 Panasonic FP-PS24 kapcsolóüzemű tápegység; 120 W

Az EN60950 (Informatikai berendezés szabvány) és az IEC60068 (ütésvizsgálat) szerint kerülnek gyártásra. A tápegységek védve vannak a kimenet rövidzárlata vagy túlterhelése ellen. Ha a kimeneti feszültség hiba (pl. elárasztás) miatt meghaladja a 35 V DC-t, a kimenet megszakad.

PLCs

A modern automatizálási rendszerekben egyre gyakrabban találkozunk autonóm vezérlőegységekkel, azaz PLC-kel (Programozható logikai vezérlés). A programozható logikai vezérlők lehetővé teszik kompakt gyártási vagy szállítási útvonalak (gyártás vagy tárolás/szállítás) fejlesztését, komplex automatizálás megvalósítását az épületekben és számos más megoldás/fejlesztés megvalósítását. A Panasonic több termékcsoportot kínál, amelyek jellemzőit az alábbiakban tárgyaljuk meg. Itt kell megjegyezni, hogy az említett termékeket katalógusunk és tájékoztató kiadványaink részletesen leírják. Részletes termékinformációk az egyes termékoldalakon találhatók.

FP0R sorozat

Az FP0R sorozat kompakt (25 mm széles) PLC modulokat és tartozékait tartalmazza. A központi egységek RS232C porttal, nagy sebességű vezérlőrendszerekkel és mini USB porttal vannak felszerelve (programozáshoz). A program kapacitása 32 000 lépés. Bővítő egység nélkül legfeljebb négy tengely vezérelhető. Mindegyik FP0R modul analóg vezérlőként is használható (a PWM kimeneten kondenzátorszűrővel). A bemenetek nagysebességű számlálókhoz kapcsolódnak, amelyek függetlenek a programtól (pl. kódolóktól vagy érzékelőktől), lehetővé téve a bemeneti impulzusok pontos számlálását. Érdemes megjegyezni, hogy a Panasonic lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy akár 99 FP0R egységet is csatlakoztassanak a Modbus protokoll segítségével, és mindegyik egység akár128 I/O pontot támogat - ami lehetővé teszi egy nagyon kiterjedt vezérlőrendszer kiépítését. A vezérlők nem-illékony memóriával vannak ellátva, ami sok esetben csökkenti a gépek/berendezések újraindításának idejét áramkimaradás után.

FP0R sorozatú bővítő modul (16 bemenet, 16 kimenet) tartozékokkal

A Panasonic PLC-je az FPWIN Pro programozó szoftver használatával programozható, amelyet mind a gyártó, mind sok felhasználó jól dokumentál, akik példamegoldásokat és oktatóanyagokat tesznek közzé az interneten. A szoftver lehetővé teszi a vezérlők működésének irányítását többek között létradiagramok, blokkdiagramok, valamint utasításlisták és strukturált szöveg segítségével. Az alábbi videó egy egyszerű létra programra mutat példát.

 

FP0H sorozat

Az FP0H sorozatú vezérlők hasonló funkciókkal rendelkeznek, mint a fent leírt egységek, de az eszközök újabb generációjához tartoznak, és a továbbfejlesztett kommunikáció érdekében lettek kialakítva. A beépített RJ-45 portokkal Ethernet/IP, Modbus-TCP vagy MC (MEWTOCOL)  protokollok segítségével közvetlenül csatlakozhatnak a hálózatokhoz. Ennek eredményeként számos eszközzel dolgoznak - nem csak a Panasonic által gyártottakkal. Ideálisak a gépi felügyelethez (adatok továbbítása a szerverre vagy a helyi hálózathoz csatlakoztatott számítógép képernyőjén történő megjelenítés). Az adatok SD-kártyára is menthetők, mivel minden egység rendelkezik SD-nyílással. Ha a vezérlőt más kommunikációs módszerekhez kell igazítani, FP0H sorozatú bővítő kazetták állnak rendelkezésre (pl. AFP0HCCS1M1).


Az RJ-45 portok az FP0H PLC modulba vannak telepítve

Maga a vezérlő 16 bemenettel, 16 kimenettel (tranzisztoros) és 4 HSC bemenettel (azaz nagy sebességű számlálóval) rendelkezik. A készülékek 24 V DC-vel működnek.

FP-X és FP-X0 vezérlő

Az FP-X sorozat úgy lett kialakítva, hogy kielégítse a komplex automatizálási rendszerek telepítőinek és tervezőinek igényeit. Az ebbe a csoportba tartozó termékeket úgy tervezték, hogy összetett és precíz eszközöket vezéreljenek, miközben csökkentik maguk a vezérlők számát. Ez lehetővé teszi a kompakt és viszonylag egyszerű vezérlőrendszerek felépítését minimális erőfeszítéssel. Az összes FP-X egység gyors 32-bites RISC processzorokon alapszik. Bővítő modulok (további I/O portok) használatakor egyetlen vezérlő akár 300 I/O pontot képes támogatni. A központi és kiegészítő egységek relé kimenettel rendelkeznek, legfeljebb 2 A terhelhetőséggel, ezért felhasználhatók elektromechanikus alkatrészek (mágnesszelepek, szervók stb.) közvetlen vezérlésére. További kommunikációs portok (Modbus, PLC-link, RS232 stb.) állnak rendelkezésre a kompatibilis modulok telepítése után.


Megfizethető FP-X0 illesztőprogramok, a beépített USB porton keresztül programozhatók

A rendszer módosítása és karbantartása érdekében az FP-X vezérlők független, nem-illékony memóriával vannak ellátva a kódjegyzetek tárolására. Így az algoritmus tartalmazhat olyan információkat, amelyek csökkentik a "dekódolás" és szerkesztés idejét - még akkor is, ha azt nem a fejlesztő végzi.

Az FP-X0 termékcsoport hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint az FP-X sorozat, bár korlátozott mértékben. Ezek egyszerűbb, megfizethető PLC-k, 100 V-tól 240 V AC-ig táplálva, alkalmasak az elektromechanikus gépek és alkatrészek vezérlésével kapcsolatos legtöbb feladatra. Maximális programkapacitásuk 8000 lépés, beépített analóg bemenet, amely megkönnyíti a kommunikációt például hőmérséklet-érzékelőkkel, valós idejű órával (RTC) és egy számlálóval, amelynek maximális számlálási sebessége 20 kHz vagy 50 kHz. A típustól függően az ügyfelek 6 és 28 kimenet közötti egységek közül választhatnak (ebből 4 és 24 relékimenet között). Az FP-X0 készüléket a legjobb ár-teljesítmény arányra tervezték. Ez a sorozat mindenekelőtt olyan kis üzemek számára ajánlott, ahol, hasznosnak bizonyulhat a gyártósorok, a mechanikus megmunkálás, a csomagolás automatizálás, stb. korszerűsítése.

A cikk forrása:

www.tme.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek