Professzionális hőmérséklet-szabályozási megoldások

Az SMC az automatizálási piac vezető beszállítójaként az 1970-es években a félvezetőipar fejlődésének köszönhetően, annak fő igényeként kezdett el hőmérséklet-szabályozó berendezéseket gyártani

2019. szeptember 27., péntek, 06:00

Címkék: folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés hőmérséklet hőmérsékletmérés hűtés hűtésoptimalizáció hűtéstechnika SMC termotechnika

A félvezetőgyártás terén folytatott fejlesztéseink során elvárásként támasztott kiemelkedő hőmérséklet-stabilitást tartottuk szem előtt. Eszközeink jellemzően ±0,1°C pontossággal rendelkeznek állandó hőterhelés mellett. Jelenleg többféle közeg hűtése/fűtése lehetséges, pl. víz, desztillált víz, glikolos oldatok, fluorinált folyadékok.

Készülékeink magukba foglalják az összes alkotóelemet, amik a hőmérséklet-szabályozó körben szükségesek – szivattyú, hőcserélő, tartály –, így kompakt, kulcsrakész megoldást szállítunk. Az SMC az ipar 4.0 technológiai elvárásainak is megfelel. Standard megoldásként RS-485 csatlakozás áll rendelkezésre az eszközeink távoli szabályozására, természetesen a digitális be/ki mentek, illetve a helyi beállítási lehetőségek mellett. Készülékeink továbbá fejlett öndiagnosztikai lehetőségekkel vannak felvértezve, így a rendszer rendellenes működése gyorsan azonosítható.

Az SMC termékeinek egyik jelentős ismérve többek között a helytakarékosság, ennek megfelelően vannak 19" rack szekrénybe telepíthető kivitelű készülékeink is. Ezáltal több eszköz is könnyen egymásra telepíthető, ami további alapterületcsökkenést tesz lehetővé. További előnye az SMC hőmérséklet-szabályozók használatának, hogy a világon szinte mindenhol elérhető szerviztámogatás is. Természetesen évről évre növekedik a támogató szervizpontok száma.

Kínálatunkban egyaránt megtalálhatók az energiatakarékos, kompresszoros thermo-chiller hűtőberendezések és a rendkívül pontos, rezgésmentes hőmérséklet-szabályozás érdekében fejlesztett, Peltier-elemekkel ellátott Thermo-con temperálóberendezések. Alapértelmezetten levegő- vagy vízhűtés áll rendelkezésre a hulladékhő elvitelére. Itt érdemes kiemelni, hogy a mai légkondicionált csarnokok világában egyre nagyobb jelentőséggel bírnak vízhűtéses eszközeink, melyek a gyártóterületek számára nem termelnek extra hőmennyiséget.

Az SMC portfólióját egy sor innovatív fejlesztés teszi teljessé, például a szivárgásmentes és karbantartást nem igénylő mágneses hajtású szivattyúk, a hűtésre és fűtésre szolgáló két analóg vezérlésű expanziós szelep, az inverter technológia, mely szabályozza a hűtőkompresszor, a szivattyú és a ventilátor fordulatszámát. De itt érdemes megemlíteni a vegyi anyagok közvetlen temperálására szolgáló, PFA csatlakozókkal ellátott vegyipari Thermo-con berendezéseket vagy a CVD (chemical vapour deposition) folyamatokhoz és elemzésekhez használható, rendkívül pontos Peltier-elemes vízfürdőket.

Nemcsak a félvezetőipar számára kínál hőmérséklet-szabályozó berendezéseket az SMC. Egyik kiemelt fejlesztési irány jelenleg a lézertechnika, mint robbanásszerűen fejlődő iparág, ahol a magas minőségi követelmények és a minél magasabb rendelkezésre állás miatt az SMC a megbízható, és keresett partner.

A Peltier-elemes szabályzású termékeink kifejezetten a rezgésmentes, nagy hőmérséklet-pontosságot igénylő, kisebb hűtési/fűtési teljesítményű alkalmazások számára ideális, pl. diagnosztikai eszközök – elektronmikroszkópok, lézerhűtés, röntgencsőhűtés.

Természetesen a hétköznapi hőmérséklet-szabályozási feladatok számára is ideális megoldás az SMC termékcsaládja. Különböző iparági területeken különféle igények merülnek fel, melyekben rendelkezésre állunk az optimális megoldás kialakításában. Célunk, hogy partnerként segítsük megrendelőinket a tervezési fázistól a kivitelezésig, komplett megoldásokat szállítva. Ennek érdekében többféle szolgáltatással állunk rendelkezésre. Az első és egyik legfontosabb a hőveszteségmérés, amely során a helyszínen felmérjük a tényleges teljesítményt, illetve a rendszer nyomásesését normál üzemi feltételek mellett.

A mérés alapján az adatok, illetve a környezeti feltételek birtokában pontosan kiválasztható a szükséges hőmérséklet-szabályozó eszköz mérete, illetve a többféle rendelkezésre álló szivattyú közül kiválasztható az optimális nyomású megoldás. Az üzemeltetési adatok birtokában segítséget tudunk nyújtani továbbá a rendszer TCO, illetve ROI számításában.

Az SMC kínálatában megtalálhatók a három invertert (szivattyú, kompresszor, ventilátor) tartalmazó eszközök. A három inverternek köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el a hagyományos ki-be kapcsolással vezérelt berendezésekkel szemben. Példaként, a HRSH250-A-20 típusunk 34%-kal kevesebb energiát fogyaszt a hasonló 25 kW hűtési kapacitással rendelkező, más inverter nélküli thermo-chillerekkel szemben, 32 °C környezeti, 20 °C keringtetettvíz-hőmérséklet, 200 V / 60 Hz és 60 L/min átáramlás esetén. További energiamegtakarítás érhető el az alkalmazásnak ténylegesen megfelelő méretű berendezések használatával. A már előbb említett hőveszteség-mérés során több esetben tapasztaltuk, hogy a berendezések túlméretezettek, így pl. találkoztunk már 10-szeres túlméretezéssel is.

A lézervágó berendezések esetében több különböző hűtési hőmérséklet szükséges a technológia számára (pl. oszcillátor, optika). Ennek érdekében az SMC kifejlesztette a HRL sorozatot, amely 2 különálló hűtőkört valósít meg egy hűtőkompresszorral, természetesen a fent említett inverteres technológiával a lehető legnagyobb energiahatékonyság érdekében.

Egyes iparágak, mint az élelmiszeripar számára fontos tulajdonság a környezeti ellenállóság a folyamatos takarítási munkáknak köszönhetően. Az SMC ennek az igénynek eleget téve fejlesztette ki a meglévő HRS sorozatra épülő HRS-R sorozatot, amely IP54 kivitelű, továbbá akár rozsdamentes burkolattal is kérhető. Természetesen poros és egyéb embert próbáló környezet számára is hasznos alternatíva lehet a jelenleg használt termékek helyett. Sok esetben szükséges az eszközökből kilépő hűtőközeg többcsatornás elosztása. Természetesen komplett megoldást kínálunk erre is, így a hűtőkörök elosztására, áramlásának figyelésére is konfigurálható katalógustermékek állnak rendelkezésre az alacsonyabb időbeli ráfordítás érdekében.

Az SMC elhivatott a különféle piaci igényeknek megfelelő termékek kifejlesztésében. A fent említett termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatosan további információkért, kérjük, látogassa meg a következő oldalt:

www.smc.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek