A folyamatok játékos automatizálása

Egy szoftverplatform a teljes automatizáláshoz

2020. június 10., szerda, 06:00

Címkék: COPA-DATA ERP folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés HMI PLC SCADA zenon

A COPA-DATA egészen a közelmúltig HMI/SCADA rendszernek nevezte a zenon szoftvert. Az SPS IPC Drives 2018 szakkiállításon pozicionálódott át a termékskála zászlóshajója univerzális felhasználású szoftverplatformmá. Háromrészes cikksorozatunk célja, hogy rávilágítson a változásokra. Az első részben az átpozicionálásra koncentráltunk, a folytatásban a konkrét termékváltozásokat emeltük ki, majd ebben a befejező részben az ipari automatizálás előnyeivel foglalkozunk.

Az egyre jobban összefonódó globális gazdaság és a digitalizáció a szokásos minták és viselkedési formák lebontását kényszeríti ki. Az iparban a termék és a gyártás áll a szervezet középpontjában. A digitális ikerpárok a gyártás megkezdése előtt biztosítják a helyes végeredményt, valamint lehetővé teszik, hogy a cégek nagyon gyorsan és csökkentett kockázattal reagáljanak a működés során változó követelményekre vagy körülményekre.

Az ipari Internet of Things érájában egyre több intelligens gép és eszköz cserél egymás közt releváns adatokat. A meghatározott minták és struktúrák alapján az alkatrészek, a gépek, a cellák, a gyártósorok és a teljes folyamatok a változó körülményekre és paraméterekre reagálnak. Ez egyre gyakrabban emberi interakció nélkül történik. Ehhez a részlegek közötti intelligens együttműködésre van szükség, és át kell lépni az automatizálási piramis örökségének szigorú hierarchikus struktúráján.

A gyártás, az informatika és a különféle speciális osztályok hatékonyságának növelése folyamatos információáramlást feltételez a szervezet minden szintjén. Annak a képességének köszönhetően, hogy különféle berendezéseket egy átfogó automatizálási és megjelenítési megoldással integrál, a COPA-DATA zenon szoftvere több mint 30 éve segíti a cégeket abban, hogy elérjék az áhított célt: egyszerűbbé, megbízhatóbbá és átláthatóbbá tegyék berendezéseik működését.

A több mint 30 éve folyamatosan továbbfejlesztett zenon abban támogatja a cégeket, hogy berendezéseik működését egyszerűbbé, megbízhatóbbá és átláthatóbbá tegyék

Egy szoftverplatform az összes folyamathoz

„Számos régi ügyfelünk a kezdetektől a zenon alapvető rugalmasságára, méretezhetőségére és bővíthetőségére támaszkodik, hogy támogassa mind a projektek létrehozóit, mind a végfelhasználókat – mondta Alexander Punzenberger, a COPA-DATA CEE/ME elnöke. – A zenon ma már integrált szoftverplatformot biztosít az összes folyamat játékosan egyszerű automatizálásához – az adatgyűjtéstől a gépek működésén át az üzleti intelligenciáig.”

A zenon sikertényezői között szerepel az okostelefonokban vagy táblagépekben alkalmazotthoz hasonló intuitív működési koncepciók átvétele. Az okostelefonokra létrehozott natív alkalmazások és a 8.10-es verzióban frissített HTML5-alapú megjelenítés révén mindez viszonylag egyszerűen megvalósítható, és megkönnyíti a gyárterület mobil felügyeletét.

A zenont a COPA-DATA azon meggyőződésével összhangban fejleszti, hogy a gyártó- és infrastruktúra-berendezések automatizált működtetésében, valamint az automatizálási megoldások tervezésében meg kell könnyíteni a mindennapi munkát. Az automatizált mérnöki eszközökkel, például a zenon automotive generátorral (zag) létrehozhatók a megjelenítési projektek és a PLC-adatok is automatikusan jönnek létre. Ez segít a projektcsapatoknak a szűk határidők betartásában és a hibák elkerülésében.

Felhőkompatibilitás és digitalizáció

„A zenon robusztus és biztonságos kezelést, hatékony hosszú távú karbantarthatóságot, frissíthetőséget és felhasználóbarát felhasználást hoz mind a tervezési, mind az üzemeltetési világba – magyarázta Alexander Punzenberger. – A szoftver a Service Griddel bűvült, így egy IoT-kompatibilis platformot képeztünk, ami lehetővé teszi az ügyfeleink számára, hogy képesek legyenek jobban megfelelni a hálózatosított IIoT-forgatókönyvek által leírt követelményeknek.”

A zenon révén az automatizálási mérnökök gyorsan és megbízhatóan készíthetnek projekteket a „paraméter-beállítás, nem programozás” elv alapján. Ezeket később könnyen adaptálhatják a különböző gépekhez vagy üzemekhez, és könnyedén módosíthatják azokat a teljes életciklus során anélkül, hogy először biztosítaniuk kellene a kompatibilitást.

A Service Grid lehetővé teszi a zenon-projektek számos gyártósoron és helyszínen átívelő tervezését, üzemeltetését és karbantartását. Az IIoT-platformon belüli központi kommunikációs csomópontként funkcionáló Service Hubon keresztül áramlik a hálózati csomópontok közötti teljes adatcsere. Két része kéz a kézben működik: míg a Data Hub az üzenetek és események címzettekhez történő eljuttatását biztosítja, addig a Hub Controller az egyes szolgáltatások hozzáférési jogait kezeli, és eldönti, mely szolgáltatásokhoz ki és milyen mélységben férhet hozzá.

A zenon Editor, a zenon Runtime és a zenon Analyzer közötti zökkenőmentes kommunikáció mellett a Service Grid API végzi a további csomópontok zökkenőmentes beillesztését is az adatok lekérdezéséhez vagy biztosításához. A titkosított kommunikáció lehetővé teszi az információ biztonságos továbbítását a nyilvános hálózatokon keresztül is.

A zenont a Service Grid csomóponttal bővítettük, hogy IoT-kompatibilis platformot képezzünk, lehetővé téve ügyfeleink számára, hogy képesek legyenek jobban megfelelni a hálózatosított IIoT-forgatókönyvek által leírt követelményeknek.”

Alexander Punzenberger, a COPA-DATA CEE/ME elnöke

A Service Hubbal való kapcsolatának köszönhetően a HTML webmotornak már nincs szüksége a SCADA Runtime Connectorra, hogy közvetlenül kommunikálhasson a Runtime-mal. Ilyen módon a jövőbeli Service Grid verziók számos lehetőséget kínálnak a HTML-alapú folyamatadat-, elemzési és jelentéskészítési alkalmazások számára. Ezek használata a klasszikus automatizálási hálózatokon belül vagy kívül jelentősen egyszerűsödik.

Logikusan bővült a zenon-filozófia

„A zenon filozófiája – főleg a »paraméter-beállítás, nem programozás« elv miatt – jelentősen eltér más szoftvercsomagokétól – hangsúlyozta Alexander Punzenberger. – Ez lehetővé teszi az automatizálási mérnökek számára, hogy programozási ismeretek nélkül gyorsan és megbízhatóan készítsenek projekteket, könnyen hozzáigazítsák azokat a különféle gépekhez vagy üzemekhez, és könnyedén a projekteket a teljes életciklus során.”

A 8.20-as verziótól kezdve a COPA-DATA zenon alkalmazáskészleteket is tartalmaz. Az alkalmazáskészletek magukban foglalják az egyedi megoldásokra vonatkozó szoftverlicenc, valamint a megoldáscsomagok tartalmát. A megoldáscsomag egy projektsablon, amelyből a konkrét megoldások még gyorsabban és hatékonyabban valósíthatók meg. Beágyazott építőelemek vagy intelligens objektumkönyvtárak határozzák meg. A felhasználók így teljesen zárt funkcionális egységeket építhetnek fel, és annyiszor használhatják fel azokat ismételten egy projektben, amennyiszer csak szükséges, az objektumorientált programozás és annak tulajdonságátörökítési és alkalmazásspecifikus paramétereinek megfelelően. Az intelligens objektumok többek között lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy központilag definiálják a kulcsfontosságú teljesítménymutatók – például az OEE – elrendezését, és ezt a szükséges változókkal, a fő teljesítménymutatókat kiszámító zenon Logic programmal és a végrehajtási funkcióval is kombinálják.

„A Smart Object sablonok alapján a projektcsapatok egy intelligens objektumot hozhatnak létre, és összekapcsolhatják annak változóit a folyamatokkal – foglalta össze Alexander Punzenberger. – Ez egy teljesen új dimenziót kölcsönöz a »paraméter-beállítás, nem programozás« elvnek.”

Vége

www.copadata.com

Peter Kemptner

Kapcsolódó cikkek:

A szoftver belülről történő megújítása

Egy mindenkiért

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek