Gépi látás, hallás és beszéd

Beckhoff a Hannover Messe 2018 szakkiállításon

2018. augusztus 07., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás Beckhoff Automation EtherCAT folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés ipari PC TwinCAT

A 2018. április 24–28. között megrendezett kiállításon a vállalat innovatív PC- és EtherCAT-alapú automatizálási megoldásainak széles skáláját mutatta be. A látogatók öt technológiai fórumon számos újdonsággal találkozhattak. Az idei kiállítás fő mondanivalója az új funkciók központi vezérlőbe való integrálására fókuszált: gépi látás, hallás és beszéd a TwinCAT Vision, illetve TwinCAT Speech szoftvermodulokban.

EtherCAT-terminálok váltakozó áramú hálózatok és teljesítményfogyasztás monitorozására, valamint folyamatvezérlésre

A gépüzemeltetésben és az energiaiparban alkalmazott energiafelügyeleti rendszereknek széles körű igényeket kell kielégíteniük, a váltakozó áramú táphálózat alapszintű monitorozásától és a folyamatvezérléstől a kifinomult energiafelügyeleti műveletekig terjedően. Ezekre az igényekre reagálva a Beckhoff négy új be- és kimeneti egységgel bővítette EtherCAT-termináljainak választékát, ár és képességek tekintetében rendkívül rugalmas skálázhatóságot biztosítva.

A már bevált, EL37x3 típusú, túlminta-vételező teljesítménymonitorozó terminálok (és a hozzájuk kapcsolódó, TwinCAT Power Monitoring szoftverkönyvtár), valamint az új EtherCAT energiafelügyeleti terminálok olyan átfogó termékválasztékot képviselnek, amellyel a legkülönfélébb területeken minden igény optimálisan kielégíthető. A két új EtherCAT-terminállal ideálisan megoldhatók a folyamatvezérlési fejlesztésekhez szükséges teljesítménymérési feladatok:

  • Az EL3443 típusú új, háromfázisú, általános teljesítménymérő EtherCAT-terminál univerzálisan használható minden folyamatvezérlési feladathoz. Elődjéhez képest számos új funkcióval – például táphálózat-figyelési képességekkel – rendelkezik, pontosan meghatározza a feszültség nullátmenetének helyeit, és felharmonikus-elemzés is végezhető vele. Ezenfelül egyenfeszültségű rendszerekben is használható.
  • Az EL3453 típusú, háromfázisú, legfeljebb 690 V-os váltakozó feszültség mérésére alkalmas feszültségmérő EtherCAT-terminált komplex folyamatvezérlési feladatokhoz fejlesztették ki.
  • A fenti célkitűzések biztosítása érdekében a terminál félperiódusonként, azaz 50 Hz-es frekvencia esetén 10 ms-onként frissíti folyamatadatait. Mindehhez négy, galvanikusan leválasztott árammérő csatorna áll rendelkezésre, melyek méréshatára 100 mA, 1 A és 5 A között szabadon beállítható, és 60 A-es túláramot képesek elviselni.

Az igényeknek megfelelően optimálisan skálázható EtherCAT energiafelügyeleti-terminálokkal számos különféle teljesítménymonitorozó és folyamatvezérlési, valamint tápfeszültség-monitorozó és karbantartási feladat oldható meg

További két EtherCAT-terminálújdonság az energiafelügyeleti alkalmazások monitorozási és karbantartási feladatait támogatja.

  • A költséghatékony, EL3423 típusú, háromfázisú energiafelügyeleti terminált korlátozott költségvetésű energiafelügyeleti rendszerekhez, elsősorban IoT-alkalmazásokhoz fejlesztették ki. A terminál energiafogyasztás, teljesítmény és hálózati minőségi tényező mérésére szolgál, amelynek paramétereit 10 s és 1 h között beállítható frissítési időközönként rögzíti. Speciális funkcióként regisztrálja a mérésadatok átlagértékét, minimumát és maximumát is.
  • Az EL3483 típusú, háromfázisú, hálózati táplálás feszültségeinek, frekvenciájának és fázisának monitorozására szolgáló terminállal optimálisan ellenőrizhető egy gép tápellátása, és különösen jól alkalmazható feszültségváltozásokra érzékeny rendszerekben. Képességei közé tartozik a belső mért értékek küszöbértékeinek monitorozása, valamint beállíthatók a folyamatkép figyelmeztető- és hibabitjei. Egyfázisú eszközként is használható a feszültség, az áram és a fázis figyelésére.

Ultrakompakt ipari PC még több interfészopcióval és 1 másodperces szünetmentes tápegységgel

A Beckhoff univerzális, rugalmas és ultrakompakt ipari PC-k legújabb generációjával ideálisan megoldható minden automatizálási, megjelenítési és kommunikációs feladat. A termékcsalád legújabb tagja a C6017 típusú ipari PC, amely rendkívül kompakt kialakítású, nagyon rugalmasan telepíthető, illetve még több interfészopcióval és beépített szünetmentes tápegységgel is rendelkezik.

A miniatűr kivitelű C6017 konstrukció gyakorlatilag azonos a közkedvelt C6015 típusú ipari PC-vel, amely jelenleg a Beckhoff legkisebb méretű ipari számítógépe. A C6015 sikere gyorsan további igényeket gerjesztett, különösen olyan alkalmazások esetében, amelyeknél a csatlakoztathatósággal és tápkimaradás esetén az adatbiztonsággal kapcsolatosan szigorú követelmények állnak fenn. A Beckhoff a C6017 típusú ipari PC-t pontosan ennek megoldására fejlesztette ki: a C6015 már meglévő interfészei – egy DisplayPort, két kártyára integrált 100/1000Base-T Ethernet, valamint egy USB 3.0 és egy USB 2.0 interfész – mellett a C6017 két további RJ45 és két USB 2.0 csatlakozást is tartalmaz. Ezt kiegészíti egy opcionális, kapacitív, 1 másodperces szünetmentes tápegység, amely tápkimaradás esetén biztosítja az adatok megőrzését.

Az új, ultrakompakt, C6017 típusú ipari PC a népszerű C6015-höz képest négy további illesztőt és egy szünetmentes tápegységet is tartalmaz, alig magasabb készülékházban

A 82 × 82 × 66 mm méretű C6017 csaknem ugyanakkora, mint a C6015, csupán a beépítési mélység nőtt 24 mm-rel. Az Intel® Atom™ processzorral szerelt, akár négymagos, passzív hűtésű, fröccsöntött alumínium-cink ötvözetből készült házba épített ipari PC ideálisan használható akár középes bonyolultságú automatizálási, megjelentési és kommunikációs feladatok megoldására is.

Univerzálisan alkalmazható számítógép-generáció

Az új, ultrakompakt IPC-termékcsalád ideálisan illeszkedik a korszerű, kihívásokkal teli géptervezési elvárásokhoz – például az egyre szélesebb körben alkalmazott modulrendszerű konstrukciókhoz, a vezérlőszekrények belső terének szűküléséhez, valamint a számítási teljesítmény fokozásával és az árak mérséklésével kapcsolatos nyomáshoz. Az új eszközgeneráció ideális megoldást nyújt különféle alkalmazáshoz, mint például elosztott topológiák megvalósításához vagy korszerű IoT-, illetve ipar 4.0 rendszerek építéséhez.

A számítási teljesítmény igény szerint megválasztható:

  • C6015 és C6017 az alapszintűtől a közepes kategóriáig;
  • C6030 – csúcskategóriás eszköz, magonként akár 3,9 GHz-es Core™-i processzorokkal – rendkívül bonyolult gépekhez, CNC vagy lineáris szállítórendszeres (XTS) alkalmazásokhoz, átfogó többtengelyes vezérlésekhez, bonyolult funkciókat nyújtó kezelőfelületekhez, rendkívül rövid ciklusidejű alkalmazásokhoz és nagy adatmennyiségek kezeléséhez.

TwinCAT Speech: létesítmények üzemeltetésének és karbantartásának megkönnyítése beszédbeviteli és hangalkotó képességekkel

Az emberi test egymással tökéletes összhangban működő funkcionális egységek rendszerévé fejlődött. Átvitt értelemben igaz ez az automatizálásra, ami tökéletes harmóniában egyesíti a helyzetfelismerést, az érzékelőket, a mozgásvezérlést és a gépi látást. A TwinCAT Speech szoftverrel az automatizálási rendszerek most már hallani és beszélni is megtanulhatnak.

A TwinCAT segítségével az automatizálási rendszerek ugyanolyan hatékonyan és fennakadásmentesen működhetnek, mint az emberi test: a TwinCAT runtime környezettel ellátott ipari PC az „értelmet”, a TwinCAT Motion Control mozgásvezérlő a precíz, dinamikus mozgást, a be- és kimeneti interfészek pedig a legkülönfélébb érzékelők és buszrendszerek adatainak átviteléhez szükséges csatlakozást biztosítják. A közelmúltban a rendszer a TwinCAT Vision szoftvermodullal bővült. A beszédfelismerő és hangalkotó képességeket nyújtó új, TwinCAT Speech nevű szoftvermodullal teljessé vált az emberrel való analógia.

A TwinCAT Speech szoftvermodullal ipari szabványoknak megfelelő, többnyelvű adatlekérdezés és -bevitel valósítható meg, ami lényegesen megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az automatizálási rendszerrel végzett munkát. E technológia számos iparág sokféle alkalmazásában használható, a gépgyártástól az épületautomatizálásig terjedően. Például egy gépalkatrészen végzett munka során az operátorok vagy karbantartók a szokványos kezelőfelület használata nélkül, egyszerűen szóban kérdezhetik meg, hogy milyen hatással vannak a módosított beállítások az adott vezérlési vagy szimulációs alkalmazásra. Ezenfelül kritikus rendszerértékek elérésekor megfelelő beszédriasztás is kiadható.

A Beckhoff TwinCAT Speech szoftvermoduljával beszédfelismerő és hangalkotási képességekkel felvértezett vezérlőrendszer kényelmes beszédbeviteli, illetve hangkimeneti csatornákkal támogatja az operátorok és karbantartók tevékenységét

A beszédbevitelt közvetett funkcióként, a beépített Windows operációs rendszer képességeit kihasználva valósították meg, más szóval nem igényel internet- vagy felhőcsatlakozást. A TwinCAT Speech beszédkimenete mind közvetett, mind közvetlen funkcióként használható: az előbbi esetben a megfelelő Windows-funkciók, az utóbbiban pedig az Amazon szövegfelolvasó Polly szolgáltatása biztosítja a hang megszólaltatását. A valósághű beszédhangzást mély tanulási technológiákkal szintetizálták. Több hang közül lehet választani, és a közvetlenül előállt hangállományok akár gyorsítótárban is tárolhatók.

www.beckhoff.hu/el34x3

www.beckhoff.hu/c6017

www.beckhoff.hu/twincat-speech

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek