Három korszakalkotó újdonságot vezet be a Beckhoff

Kiválóan teljesített a Beckhoff Automation a 2018-as pénzügyi évben: innovációk, megnövelt gyártókapacitás és tovább bővülő nemzetközi értékesítési hálózat

2019. június 13., csütörtök, 06:00

Címkék: anyagmozgatás automatizálás Beckhoff Automation folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés szállítószalag TwinCAT

A Beckhoff Automation 2018-ban 916 millió euró globális árbevételt ért el, ami 16%-os növekedést jelent az előző évihez képest. A sikerhez egyenlő mértékben járult hozzá az innovatív technológiai fejlesztés, a megnövelt gyártókapacitás és a vállalat nemzetközi értékesítési hálózatának bővítése.

„Összesített 2018-as globális értékesítésünk 916 millió euró volt, így újabb rendkívül sikeres pénzügyi évet zártunk – jelentette ki Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. – A jelentős üzleti növekedésnek megfelelően a vállalat mind gyártási alapterülete, mind az emberi erőforrásai tekintetében bővült, jelenleg 4 300 alkalmazottal működik. Az új gyártóegységek építésével, valamint továbbiak vásárlásával összesen 40 000 m2-rel növeltük meg gyártóüzemeink alapterületét 2018-ban. Ezek beüzemelése fokozatosan történik. Új, 11 000 m2-es elektronikai gyártóegységünkkel megdupláztuk eddigi gyártókapacitásunkat.”

Globális terjeszkedési stratégia

A Beckhoff jól meghatározott terjeszkedési stratégiát követ, és nemzetközi értékesítési hálózatának bővítésébe folyamatosan beruház. Hans Beckhoff kifejtette: „Célunk az évenkénti 1,5%-os növekedés.” Több országban bővítette értékesítési hálózatát a Beckhoff, egyrészt új fiókirodák nyitásával, másrészt a meglévők személyi állományának növelésével. „Tajvani leányvállalatunk most indult be, létrehoztuk a Beckhoff mexikói leányvállalatát, valamint a mostani koreai disztribútor beolvasztásával az idei év első félévében létrehozzuk a dél-koreai Beckhoff vállalatot is” – részletezte Hans Beckhoff. A vállalat jelenleg világszerte 38 országban van jelen leányvállalatokkal, valamint képviseletekkel. Disztribútorai, valamint saját értékesítési hálózata révén a világ 75 országában van jelen.

A Beckhoff Automation forgalmának alakulása

A cég ezenfelül 2019. április 1-én a németországi Siegenben székelő ADL Embedded Solutions GmbH nevű vállalatot is felvásárolta. Az ADL az alaplapokkal és testreszabott perifériákkal megvalósított, komplex beágyazott alkalmazások elismert gyártója. Ügyfeleivel szoros együttműködésben testreszabott, kulcsrakész beágyazott megoldásokat hoz létre, és hosszú évek óta a Beckhoff ipari alaplapjaira építi projektjeit. A Beckhoff ezen vállalat felvásárlásával tovább mélyítheti a korábbi sikeres együttműködést.

Az innováció sikertényező

A Beckhoff folyamatos üzleti sikerének kulcsát az jelenti, hogy szigorúan a technológiára összpontosít, amit jól tükröz széles termékkínálata is. A vállalat az idei Hannoveri Vásáron ismét új, még nagyobb teljesítőképességű ipari PC-ket, buszterminálokat, terepibusz-modulokat, továbbá hajtástechnikai megoldásokat és új szoftverfunkciókat mutatott be. Idén nem kevesebb, mint három korszakalkotó terméket vezet be a cég: az XPlanar hajtásrendszert, az ultragyors EtherCAT G adatátviteli technológiát, valamint az első olyan, gépi tanulásra képes szoftvermodulokat, amelyek mesterséges intelligencián alapulnak. Hans Beckhoff a következőket nyilatkozta erről: „A 2018 végén bejelentett XPlanar egyértelműen technológiai csúcsteljesítmény. Olyan lebegő mozgatóegységekből áll, amelyek tetszés szerint szabadon mozgathatók a síklapokból álló felületek felett. A rendszer dinamikusan és rugalmasan képes pozicionálni a mozgatókat, emellett nincs benne mechanikai érintkezés, így kopás- és súrlódásmentes is. Ezzel forradalmasíthatja többek között a csomagolási és összeszerelési technológiákat – egy igazi repülőszőnyeg.”

Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

Hans Beckhoff a következő gondolatokkal folytatta: „Egy másik újításról is beszámolhatunk, ezúttal az adatátvitel területén. Kiváló jellemzőinek és stabilitásának köszönhetően az eredetileg a Beckhoff által kifejlesztett EtherCAT rendszer világszerte már évek óta gyakorlatilag ipari szabvány a kommunikáció területén. Eljött a következő lépés ideje: bemutatjuk a jól ismert, 1 Gbit/s sebességű Ethernet sebességével működő EtherCAT G, valamint a még gyorsabb, 10 Gbit/s sebességű EtherCAT G10 rendszert. Az EtherCAT G és G10 a teljesítőképesség tekintetében új dimenziókat nyit meg, így segítségével ügyfeleink a világ legjobb és legnagyobb teljesítőképességű gépeit építhetik meg.”

A gyártóiparban az egyik óriási lehetőségekkel kecsegtető technológia a mesterséges intelligencia, különösen a gépi tanulás – ezt hangsúlyozza a 2019-es Hannoveri Vásár vezértémája is: „Integrált ipar – ipari intelligencia”. „A Beckhoff olyan lehetséges alkalmazási megoldásokat mutatott be, amelyek világosan kiemelik és példázzák a gépi tanulás nyújtotta konkrét előnyöket” – fejtette ki Hans Beckhoff. Ezenfelül a vállalat kiállította a valós idejű működésre képes és a vezérléstechnikába tökéletesen integrált TwinCAT Machine Learning gépi tanulási megoldását is, amely kiváló alapot nyújt a gépépítők számára berendezéseik képességeinek fejlesztéséhez, többek között prediktív karbantartás, folyamatok önálló optimalizálása, továbbá folyamatok rendellenességeinek automatikus detektálása révén.

A jövő tehetségeinek képzése

A Beckhoff számos szakterületen képez fiatalokat, tehetséges szakember-utánpótlásának biztosítása érdekében. A vállalat 2010 óta gyakorlattal integrált, végzettséget biztosító programokat is működtet, és jelenleg a Bielefeldi Alkalmazott Tudományok Egyetemével közösen, annak Güterslohban lévő campusán a következő területeken teszi lehetővé képesítés megszerzését: mechatronika/automatizálás, ipari technológia, digitális technológiák, termékéletciklus-tervezés és digitális logisztika. Ezek a gyakorlatorientált műszaki képzési programok a Beckhoff számára hasznos modellnek bizonyultak: a vállalat jelenleg 89 hallgatót alkalmaz, és eddig 129 fiatal szerzett sikeresen végzettséget, ők már a vállalat különféle osztályainak dolgozói. A felsőfokú alapképzés utáni továbbtanulás biztosítására a Beckhoff munkakörön kívüli mesterképzési programokat is támogat az alkalmazott automatizálás és az ipari tervezés területén, szintén a Bielefeldi Alkalmazott Tudományok Egyetem güterslohi campusának keretein belül.

XPlanar: légiesen könnyed mozgatás

A Beckhoff XPlanar rendszere a géptervezés új távlatait nyitja meg. A rendszer tetszőleges elrendezésű lapok fölött szabadon lebegő, sík mozgatóegységekből épül fel, amelyek maximálisan rugalmas, pontos és dinamikus pozicionálást tesznek lehetővé. Ez rendkívüli mértékben flexibilis és egyszerű gép-, illetve üzemtervezést tesz lehetővé.

Az XPlanar rendszer egyedi elrendezésű síklapokat és fölöttük lebegő, több dimenzióban mozgatható, sík mozgatóegységeket tartalmaz. Ez utóbbiak két irányban rántás- és érintésmentesen pozicionálhatók akár 4 m/s sebességgel és 2 g gyorsulással, 50 mikrométeres megismételhetőség mellett, zaj és súrlódás nélkül.

A síkmotor-rendszer elrendezése rendkívüli mértékben variálható az egyedi igényeknek megfelelően, segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a gépek és üzemek tervezése. A példátlan rugalmassággal pozicionálható mozgatóegységek és a rendkívüli mértékben fokozható dinamika lehetővé teszi például termékpályák nagyon egyszerű és egyedi felosztását, kiváltva a korábban használt robotokat vagy az egyéb, rugalmatlan mechanikai eszközöket. Az érintésmentes mozgatóegység mellett nincs kopás, károsanyag-kibocsátás, valamint segítségükkel elkerülhető a szennyeződések továbbvitele.

A rendkívül rugalmas XPlanar rendszer igen széles körben használható a legkülönfélébb továbbítási feladatokra, beleértve az élelmiszer- és a gyógyszeripart is

Rugalmas és sokoldalú mozgatási funkciók

Az XPlanar rendszer alapját a tetszőleges geometriába rendezhető, és ezért pontosan egy adott alkalmazás igényeihez szabható, 240 × 240 mm méretű sík lapok képezik. Ezekbe van beépítve a vezérlés, valamint az EtherCAT G adatátvitelt támogató elektronika. A lapok fölött tetszőleges számú sík mozgatóegység lebeghet, amit beépített állandó mágnesek tesznek lehetővé. A síkmotor-rendszerek nemcsak vízszintes, hanem függőleges helyzetben is használhatók, akár fejjel lefelé is. Négyféle típusú sík mozgatóegység közül lehet választani:

  • 95 × 95 mm-es „Small Mover” típusú, legfeljebb 0,4 kg hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 155 × 155 mm-es „Standard Mover” típusú, legfeljebb 1,5 kg hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 155 × 275 mm-es „Long Mover” típusú, legfeljebb 3 kg hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 275 × 275 mm-es „Big Mover” nevű, legfeljebb 6 kg hasznos teher mozgatására alkalmas.

A mozgatóegységek X és Y tengely menti kétdimenziós pozicionálását további mozgatási lehetőségek egészítik ki:

  • Akár 5 mm-es felemelés és leeresztés, opcionálisan súlymérő funkcióval.
  • Akár 5°-os döntés folyadékok továbbításához és kezeléséhez.
  • Akár ±15°-os vagy speciális síklapok fölött akár 360°-os elforgatás.

Ezenfelül a TwinCAT automatizálási szoftver képességei lehetővé teszik több mozgatóegység ütközésmentes és szinkronizált mozgatását, valamint az útvonalak automatikus optimalizálását. Több mozgatóegység csoportba foglalásával meg lehet például növelni a maximális hasznos terhet.

Az XPlanar rendszerben szabadon mozgatható, sík továbbítóegységek lebegnek tetszőleges elrendezésű lapok fölött

A legkülönfélébb alkalmazások támogatása

Az XPlanar az általános gépépítés területén használható, rendkívül rugalmas továbbítórendszer, amely különösen csomagolási, összeszerelési és válogatási folyamatok, valamint anyagfelvétel automatizálására szolgál. A felületek – könnyen tisztítható üveg, higiénikus kivitelű rozsdamentes acél vagy műanyagfilm – szabadon megválaszthatók, ezért tisztaterekben, a gyógyszer- és élelmiszeriparban, valamint vákuumos helyiségekben is jól használható a rendszer.

www.beckhoff.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek