Jövőt álló technológiák az ipar 4.0 számára

Beckhoff Technology Day 2016

2016. október 13., csütörtök, 06:00

Címkék: Beckhoff Beckhoff Automation folyamatirányítás folyamatvezérlés Internet of Things ipar 4.0 KUKA Robotics PLC TwinCAT 3 XTS

A szeptember 29-én második alkalommal megrendezett Beckhoff Technology Day konferencia egyedülálló lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy közvetlenül értesüljenek a PC-alapú vezérlés, az ipari automatizálás, az információtechnológia (IoT) és az ipar 4.0 aktuális trendjeiről.

A júniusi, nagy sikerű Beckhoff-roadsow-t követő telt házas rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki rövid áttekintést adott a Hans Beckhoff által alapított nemzetközi vállalatcsoportról. A klasszikus garázscégként 1980-ban alapított, napjainkban 34 országban leányvállalattal, viszonteladókkal együtt pedig 75 országban képviselt cég több mint három évtizede meghatározó szereplője az automatizálási piacnak. Közel háromezer munkatársának köszönhetően nemcsak lépést tart a technológiai változásokkal, hanem gyakran maga diktálja a trendet is. Perecz Tamás beszámolója szerint az üzleti eredményekre sem lehet panaszuk: az elmúlt pénzügyi évben 620 millió euró volt a Beckhoff Automation globális árbevétele, amely 22 százalékkal haladta meg az előző évit.

Ezt követően Jamriska Péter applikációs mérnök beszélt a cég egyik meghatározó termékcsoportjának, a moduláris, többtengelyes szervorendszerek alkalmazási lehetőségeiről, majd a TwinCAT 3 mozgásvezérléssel kapcsolatos TE132x Bode diagram funkció bemutatása következett. A szoftverkiegészítő – köszönhetően a szervorendszer rezgésekre adott válaszainak a logaritmikus skálán történő ábrázolásának – nagy segítséget nyújt a szervó hangolásában, illetve bizonyos kereteken belül akár mechanikai hibákra is felhívhatja a figyelmet. Egy gyakorlati példán keresztül a szoftver használatát is nyomon követhették a konferencia résztvevői, valamint betekintést nyerhettek egy jelenleg még fejlesztés alatt lévő, komplett hajtáslánctervező szoftver, a TwinCAT Motion Designer működésébe is.

Az idei, ezúttal egyetlen szekcióban zajló konferencia következő előadását Cserpák Mihály applikációs mérnöktől hallhatták az érdeklődők, aki az IPC-k újdonságainak ismertetése után részletesen beszélt napjaink legtöbb kérdését és egyben lehetőségét felvető témáról: az automatizálásnak az ipar 4.0-hoz és az IoT-hez már jelenleg is elérhető megoldásairól. A folyamatos és biztonságos termelés fenntartása érdekében az iparban is egyre inkább elvárás, hogy a termelő gépek ne csak egymással horizontálisan legyenek képesek kommunikálni, hanem vertikálisan is, automatizálva ezzel az adatgyűjtési folyamatot a vállalatirányítási rendszer és egyéb diagnosztikai és beavatkozó szoftverek számára. A TwinCAT Connectivity szoftver moduljai lehetőséget kínálnak az egyszerű PC-n futó alkalmazásokkal (pl. Excel-tábla), napjaink legelterjedtebb adatbázisaival, illetve a felhővel történő adatcserére, és mindezt közvetlenül megtehetjük akár már a terepi szintről. Az előadás részeként a Beckhoff csapata által készített, okostelefonra letölthető demóalkalmazást is bemutatták. Az okostelefonra letölthető Beckhoff IoT-program segítségével a demót bárki tesztelhette.

A Technology Day programjában két, a Beckhoff megoldásait használó vállalat képviselője ismertette fejlesztéseit. Mészáros Miklós, a ProCAM Kft. ügyvezetője az általuk fejlesztett, Beckhoff vezérléssel ellátott PreciTrack PTF2030-as CNC-lángvágó berendezés tervezésének és kivitelezésének körülményeiről beszélt, majd az evopro systems engineering Kft. munkatársa, Fenyvesi Gábor ismertette a KUKA Robotics Hungária Kft. számára fejlesztett, Beckhoff adatgyűjtő PLC-vel szerelt innovatív klímakamra-monitorozó rendszerüket.

Mikli Áron a TwinCAT 3 legújabb verziójának újdonságait ismertette. A Visual Studio 2015 és Windows 10-zel való kompatibilitás mellett bemutatta az új EtherCAT Automation Protokol Konfigurátor grafikus felületét, ahol egyszerű konfigurálással összerendelhetjük egymással egy Ethernet-hálózaton összekötött vezérlők változóit.

Számos PLC-s újdonsággal, valamint programozást könnyítő beépülő elemmel fejlesztették az új verziót, mint például a drag&drop módszerrel programozható grafikus nyelvek, kibővített változóműveletek és retainadatok használata. Az új verzióban lehetséges konfigurálni egy felhasználó-adatbázist, ahol egyes felhasználócsoportoknak hozzáférést biztosíthatunk adott funkcióblokkokhoz, míg más csoportoktól letilthatjuk a hozzáférést. A prezentáció végén a TwinCAT 3 többmagos processzorkezeléséről kaphattunk információt.

A napot Cserpák Mihály XTS – lineáris szállítórendszer újdonságait ismertető előadása zárta. A szakember részletesen beszélt az XTS-rendszer felépítéséről, az új motormodulokkal és vezetősínekkel kialakítható konfigurációkról. A TwinCAT 3 többmagos processzorkezelésének és az új, nagyobb teljesítményű IPC-szériáknak köszönhetően az XTS hossz- és mozgatóelem-korlátai folyamatosan csökkennek, így jelenleg akár 25 méter hosszúságú pálya is kialakítható. Az előadás végén a gyakorlatban is betekintést nyerhettek a konferencia résztvevői az XTS-konfigurálás lépéseibe.

A gyakorlati alkalmazások megtekintésére nemcsak az előadások közben volt lehetőség, hanem a konferenciához kapcsolódó kiállítótérben is megtekinthető volt néhány Beckhoff-technológiát szemléltető bemutatóalkalmazás.

Porgánszki Éva, Beckhoff Automation

www.beckhoff.hu


A Beckhoff-fal legközelebb az idén 21. alkalommal, Lillafüreden megrendezett DCS Folyamatirányító Rendszerek konferencián találkozhatnak az érdeklődők. Az eseményen Benjamin Bruns, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG Fieldbus-rendszerek termékmenedzserének „Az EtherCAT térhódítása a folyamatautomatizálásban” című előadása lesz hallható.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek