Mesterséges intelligencia az automatizáláshoz

Intelligens komponens- és folyamatmonitorozás

2019. július 30., kedd, 06:00

Címkék: akkumulátor automatizálás CPX szelepsziget felhőalapú szolgáltatás felhőplatform Festo folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés mesterséges intelligencia

A Festo öntanuló gépekkel szeretné tovább növelni az ügyfelei termelékenységét. A vállalat ehhez három hálózati szinten támaszkodik a mesterséges intelligenciára: a helyszínen, a telephelyen, illetve a felhőben.

A felhőben biztosítható komplex szolgáltatások mellett a Festo nagy lehetőséget lát a mesterséges intelligencia segítségével biztosítható egyszerű valós idejű adatok elemzésében – vagy közvetlenül a terepi komponensen (mesterséges intelligencia a helyszínen) vagy a rendszer, illetve a gyártóüzem vezérlésében (mesterséges intelligencia a telephelyen). A gépadatok feletti kontroll teljes mértékben az üzem kezelőjénél marad, s az adatokat nem muszáj interneten keresztül a felhőbe küldeni. A Festo a 2019. évi Hannover Messe Vásáron mutatta be, hogy a rendszerek hogyan tudnak automatikusan megoldásokat találni problémákra a rendelkezésre álló adatok alapján.

Intelligens folyamatmonitorozás az akkumulátorgyártásban

A Festo a Resolto Informatik GmbH 2018 áprilisában történt felvásárlásával tovább növelte a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kompetenciáját. A Resolto vállalat a SCRAITEC révén egy olyan szoftvermegoldást fejlesztett ki, amely az adatokat valós időben elemzi és értelmezi, valamit felismeri és riportálja az anomáliákat. Emellett a rendszer folyamatosan tanul is az adatok elemzésével, és növeli a tudásbázisát. Ez a gépi tanulás intelligens folyamatmonitorozást tesz lehetővé.

A Festo standján bemutatott alkalmazás a hibás akkumulátorok detektálását szimulálja. Az elemeket egy kezelőportál emeli fel. Az új CPX-E-CEC moduláris vezérlő és az új CMMT-AS szervohajtás-vezérlő kombinációjával valós idejű felügyelet alakítható ki. A Resolto monitoringszoftver felügyeli a motor áramerősségét és a tengely pozícióparamétereit. Ha anomália lép fel, például a mozgatóegység rossz akkumulátoralakot fog meg, akkor jelentést ad.

Az adatok intelligens szoftvermegoldás általi felvétele és felügyelete történhet a helyszínen, illetve a telephelyen, valamint a CPX-IOT IoT átjárón keresztül a Festo Felhőben. A mesterséges intelligencia helyszínen vagy telephelyen történő alkalmazása esetén minden adat házon belül marad, így kiküszöbölhetők a biztonsági kockázatok, illetve az adatfolyam késlekedése a hálózati késleltetés miatt. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű strukturált adat álljon rendelkezésre, hogy teljes körű elemzést lehessen végezni a mesterséges intelligenciával mint eszközzel. A felhő pedig kiváló számítási kapacitásával jó értékelési eredményeket nyújt, akár több gyártási helyszínre vonatkozóan.

A mesterséges intelligencia jelentősen mérsékli a folyamatmonitorozás és hibakezelés programozási feladatainak mennyiségét, az ügyfél pedig valós időben kap értékes ismereteket. A hibás alkatrészek és folyamatok, illetve géphibák a gyártási folyamat korai szakaszában detektálhatók és megelőzhetők. További előnyt jelent a teljes átláthatóság és a folyamatok anomáliáinak lekövethetősége akár egy adott alkatrész esetén. A jövőben elkerülhető, hogy komplett gyártási sorozatokat hívjanak vissza, mivel a hibás alkatrész pontosan behatárolható és eltávolítható a sorozatból.

Intelligens komponensfelügyelet a CMMT egységben: Mesterséges intelligencia a felhőben

A kiállításon bemutattuk, hogy egy tanulási algoritmus hogyan használható fel komponensek hibamonitorozására. Az elektromos tengely adatait a CMMT vezérlő rögzíti és gyűjti. A felügyeleti algoritmust és az összegyűjtött adatok monitorozását teljes mértékben a Festo Felhő hajtja végre. Így az adatok bárhol és bármikor elérhetők.

Az ügyfelek számára nem csak a programozási feladatok csökkenése kedvező. A működés közben vagy előzményadatok formájában az egyes folyamatok normál állapota is bekerül a tanuló algoritmusba. Az adatokat a felhőben azonnal ki lehet értékelni, így a felhasználók gyorsan fel tudnak ismerni bármilyen eltérést, és közvetlenül vissza tudják követni a hibák okait. A cserealkatrészek is gyorsan megtalálhatók, ezzel időt takarítunk meg, kevesebb lesz az állásidő, és csökkennek a karbantartási költségek. Elképzelhető, hogy alkatrészcsoportok, pl. modulok, rendszerek, vagy akár teljes gépegységek is monitorozhatók lesznek ily módon a jövőben.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek