Továbbfejlesztett funkciók a TNC 640 új verziójában

2018. január 18., csütörtök, 06:00

Címkék: eszterga esztergálás forgácsolás Heidenhain heidenhain tnc 640 NC vezérlő vezérlés vezérléstechnika vezérlő

A keresztszánokra, az általános programbeállításokra és a CAD-importra vonatkozó opciók kibővítésévvelés továbbfejlesztésével még könnyebbé vált az NC-programok létrehozása és adaptálása.

Keresztszán (bővítés az 50-es opcióhoz)

A vezérelhető U tengely rendszerrel felszerelt keresztszánok szinte minden kontúr megmunkálását lehetővé teszik, különösen a nem forgásszimmetrikus munkadarabok esetében. Az alkalmazások spektruma az egyszerű furatmegmunkálástól és fúrástól a letörésig, illetve a komplex kontúrok előmegmunkálásától a finiselésig tart. Ezekben az alkalmazásokban a viszonylag nagy forgácsolási sebesség mérsékelt orsófordulatszámmal kombinálható, ezáltal lehetővé válik a kívánt kontúrgeometria hatékony megmunkálása.

A keresztszán és a hozzá tartozó U tengely programozásához a TNC 640 esztergálási ciklusai használatosak, a szimuláció pedig kényelmesen lefuttatható a Test Run üzemmódban. Ennek egyetlen előfeltétele a gépgyártó által ajánlott keresztszán alkalmazása.

A keresztszánt esztergálószerszámként vehetjük fel, majd az aktiválás után az X és Z tengelyekkel programozhatjuk be azt, ahogy azt már az esztergálási műveletek során megszokhattuk. A programozott X koordináták ezután a keresztszán U tengelyén keresztül kerülnek végrehajtásra. Ehhez két új funkció áll a rendelkezésünkre:

  • A FACING HEAD OFF kikapcsolja az X koordináták az U tengely általi számítását. Ezt követően újra használható a gép eredeti X tengelye a következő megmunkálási pozíció előkészítéséhez.
  • A FACING HEAD POS aktiválja a keresztszánt, és előzetesen elhelyezi azt egy meghatározott magasságban. Ezután a megszokott esztergálási ciklussal folytathatjuk a műveletet.

Ha különböző síkban szeretnénk kiesztergálni a kontúrt, egyszerűen eltoljuk a nullpontot, és a PLANE parancs segítségével létrehozzuk a kívánt döntött síkot.

 

 

 

 

 

 

 

Egy korábban definiált munkasíkból kivont kontúr

Általános Programbeállítások (44. opció

Újra kell marnia az éppen javítás alatt álló présszerszám felújított felületét? Vagy el kell készítenie egy tervezőmodell tükörképét? Az Általános Programbeállítások (GPS) segítségével gyorsan és egyszerűen módosíthatja a meglévő NC-program végrehajtását az új körülményeknek megfelelően anélkül, hogy magát az NC-programot meg kellene változtatnia.

Egy ilyen adaptáció elvégzéséhez csak az Általános Programbeállítások párbeszédablakra kell mennünk egy funkciógomb segítségével a PROGRAM RUN, SINGLE BLOCK vagy FULL SEQUENCE módokban. A párbeszédablakban lehetőség van megmunkálási művelet váltására, tükrözésére vagy forgatására, de lehetséges ezen egyedi funkciók kombinálása is. A jobb áttekinthetőség érdekében a párbeszédablak kombinált funkciói a kiválasztott sorrendnek megfelelően dinamikusan kerülnek számozásra.

A GPS-párbeszédablak lehetővé teszi a megmunkálási művelet kényelmes módosítását az NC-program változtatása nélkül

Az Általános Programbeállítások használatával aktiválhatjuk a kézikerék a gép tengelyeivel történő átlapolását, vagy bekapcsolhatjuk a VT virtuális szerszámtengelyt, és meghatározhatjuk a megengedett tartományokat. A tengelyértékek a kézikerék pozicionálása révén történő átlapolása mellett a párbeszédablakban is meghatározhatók az átlapolási értékek. A kiválasztott kézikerék szuperpozícióját igény szerint aktiválhatjuk egy adott koordináta-rendszerhez is, és választhatunk a géphez, a munkadarabhoz, vagy akár a korábban módosított munkadarabhoz tartozó koordináta-rendszerek között. Amennyiben tehát billentett munkasíkban dolgozunk, a kézikerék szuperpozicionálási funkcióját is használhatjuk erre a döntött síkra.

Az Általános Programbeállítások állapota folyamatosan kijelzi az aktuálisan kiválasztott beállítást. A POS HW állapotkijelzőben ezenkívül folyamatosan figyelemmel kísérhetők a kézikerék átlapolási értékei.

Egy esztergálási művelet szimulációja keresztszánnal, döntött síkban

CAD-import (a 42-es opció kibővítése)

Az új CAD-import opció megnöveli a kontúrok és megmunkálási pozíciók CAD-fájlokból történő kivonásának és azok az NC-programba történő beépítésének lehetőségeit. A DXF fájlok mellett már STEP, vagy IGES fájlformátumokban is elvégezhető a CAD-modellek hibamentes importálása.

A megmunkálási adatok közvetlenül CAD-fájlokból történő kivonása további lehetőségeket hordoz magában, különösen, ha billentett munkasíkokkal hozunk létre NC-programokat. A beállítást már egy 3D alapelforgatással is elvégezhetjük a 3D modellben. Ezenkívül a nullpont is meghatározható a kívánt munkasíkban történő megfelelő 3D forgatással.

Változtatás a megfelelő PLANE billentési parancssal CAD Importból a vágólapon keresztül

Az újonnan definiált munkasík ezután egyszerűen a vágólapra menthető, és a megfelelő átalakításokkal és a PLANE parancs segítségével az NC-programba beépíthető. Ahogy korábban a DXF Converterrel volt lehetséges, az újonnan definiált munkasíkból kivághatunk kontúrokat és megmunkálási pozíciókat, és beépíthetjük azokat az NC-programba.

Ez nemcsak a programozás és tesztelés során gyorsítja fel a munkát, de biztosítja azt is, hogy a kontúr vagy megmunkálási pozíció pontosan megfeleljen a tervezőmérnök előírásainak.

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek