A Farnell felmérései szerint az ipari és IoT alkalmazásokban igény van az SBC-kre

2021. szeptember 01., szerda, 13:00

Címkék: Farnell Internet of Things ipari számítógépek IT IT infrastruktúra IT menedzsment Raspberry Pi számítógép

Egy globális felmérésből kiderült, hogy az olcsó egykártyás számítógépeket (SBC-k) a gyártás és a termékfejlesztés minden szakaszában használják, a koncepció vizsgálatától kezdve a prototípusok elkészítésén át a gyártó- és tesztberendezésekig.

kutatásaiból kiderült, hogy az olcsó egykártyás számítógépek (SBC-k) értékes építőkövek a termékfejlesztés és -gyártás minden szakaszában. A megkérdezett mérnökök mintegy 50 százaléka használ SBC-ket az ipari és IoT- alkalmazásokhoz.

A legnépszerűbb kártya a Raspberry Pi, amelyet a felhasználók 44 százaléka részesíti előnyben más SBC-kkel szemben. A második helyre (28 százalék) az Arduino, a harmadikra (6 százalék pedig) a Beagleboard futott be. Ezek a piacvezető SBC-k leegyszerűsítik az új termékek fejlesztését és lerövidítik a piacra kerülési időt, lehetővé téve az eredeti berendezések gyártóinak, hogy sokkal gyorsabban reagáljanak a piaci trendekre. A felmérés azt is kimutatta, hogy a Raspberry Pi felhasználói a leghűségesebbek és kevésbé valószínű, hogy más SBC-t kezdenek el használni, mint a más terméket előnyben részesítő mérnökök.

Az SBC-ket a termékfejlesztés és -gyártás minden szakaszában használják. A válaszadók 23 százaléka használ SBC-ket a koncepció igazolására, 35 százaléka pedig prototípus-készítésre. Huszonkét százalék használ olcsó SBC-ket a gyártógépekben, 20 % pedig a tesztberendezések fejlesztésében és tesztelésében.

A globális felmérés 2021 márciusától májusáig tartott, és közel 1 500, SBC megoldásokkal dolgozó mérnököt, tervezőt és gyártót kérdezett meg. A válaszadók 75 százaléka számít professzionális felhasználó, egynegyedük pedig hobbista. A kutatás célja az volt, hogy megértsék, hogyan használják fel a világ vezető gyártóinak népszerű SBC-it a professzionális termékekben és projektekben.

A felmérés további fontosabb megállapításai a következők:

  • A Raspberry Pi és az Arduino hasonló piaci részesedéssel rendelkezik a gyártók körében, ami azt sugallja, hogy a mérnökök szívesen használnak otthoni projektekből ismert kártyákat a munkájuk során is;
  • A szakemberek mintegy 24 százaléka építi meg saját kártyáit az SBC-vel való használatra, ami számos alkalmazásban bizonyítja az egyedi IO/interfész elektronikával készült szabványos számítási platform előnyeit;
  • A piacra kerülési idő lerövidítése kulcsfontosságú célnak számít, a könnyű használat és az előzetes tapasztalatok pedig szintén elsődleges prioritások;
  • A mérnökök mindössze 20 százaléka használ mesterséges intelligenciát (AI) és gépi tanulást az SBC alkalmazásokban;
  • A nagy teljesítményű AI és a több memória voltak a leggyakoribb igények az SBC-k fejlesztésében;
  • Az érintőképernyők messze a legnépszerűbb tartozékok, de a kamerák és a tápellátásra szolgáló akkumulátor- vagy napelem készletek is keresettek;
  • A professzionális felhasználók sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek testreszabott kártyákkal, mint a hobbisták.

„Az új kutatás egyértelműen kimutatta az SBC-k széles körű használatát a kereskedelmi, IoT és ipari környezetekben – jelentette ki Romain Soreau, a Farnell Single Board Computing vezetője. – A Raspberry Pi és az Arduino sikerét a nagy teljesítmény, a sokoldalúság, a funkciók és a kiegészítők, az alacsony költség és a nagy aktív felhasználói közösség erőteljes kombinációja határozza meg, ami nagyon vonzóvá teszi ezeket a platformokat azon mérnökök számára, akik alkalmazások széles skáláját szeretnék gyorsan fejleszteni és telepíteni. Az SBC-k használata a prototípusgyártásban lehetőséget biztosít arra, hogy jelentősen csökkentsük az IT költségeket és sokkal gyorsabban vigyük piacra az új termékeket.”

Globális forgalmazóként a Farnell gyors hozzáférést biztosít az ügyfelek számára a professzionális használatra szánt, könnyen használható termékekhez az SBC alapplatformok és eszköztárak széles választékával olyan vezető márkáktól, mint a Raspberry Pi, az Arduino (Portenta H7), az Intel (NUC termékcsalád), az Industrial Shields, stb. Az ügyfelek 24 órás műszaki támogatásban részesülhetnek, valamint ingyenes hozzáférést kapnak a Farnell weboldalán található értékes online forrásokhoz, valamint az element14 mérnöki és hobbista közösséghez.

A Farnell a legrégebbi Raspberry Pi partner, és eddig több mint 15 millió darabot értékesített. A Farnell a Raspberry Pi egykártyás számítógépek teljes választékát kínálja, beleértve a nemrégiben piacra dobott Raspberry Pi Pico-t, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy professzionális, kereskedelmi, oktatási vagy otthoni használatra szánt eszközök széles skáláját építsék meg. Változatos tartozék-kínálat áll rendelkezésre, beleértve a tokokat, a tápegységeket, a mikro-HDMI kábeleket és a Raspberry Pi nagy felbontású kamerát.

www.farnell.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek