Automatizálásból ötös

Idén is telt ház mellett zajlott le a Beckhoff szakmai rendezvénye

2019. október 07., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás Beckhoff Beckhoff Automation digitalizálás digitalizálás EtherCAT kompetencia napok TwinCAT

Az ötös szám számos különböző kultúrában számít különösen szerencsésnek. Általában olyan fogalmakat kapcsolnak hozzá, mint az áldás, az egészség, a gazdagság, a szerencse, az élet és a béke. A középkori alkimisták ötágú csillaggal védelmezték magukat és tartották egyensúlyban az energiákat. Összefoglalva kijelenthetjük, hogy az ötös egy valódi energiaösszpontosító szám, és sokunknak társulhat hozzá pozitív emlékképe – elég csak az iskolai osztályozások emlékére gondolnunk.

Az ötös a Beckhoff Kft.-nek is szerencseszámnak bizonyult idén, hiszen ötödik alkalommal került megrendezésre a cég immár hagyományosnak mondható Technology Day rendezvénye a budapesti ÖbölHáz rendezvényközpontban. A körpanorámás környezetben fekvő helyszínt 2019. szeptember 26-án újra megtöltötték az automatizálási újdonságok, a fejlesztési irányzatok, a megvalósult alkalmazások, valamint a képzési lehetőségek iránt érdeklődő szakemberek.

A 2008/2009-es gazdasági válság óta eltelt évtized rég nem látott aranykort hozott az európai ipar számára, de egyben fel is erősítette a gyártószektorokra globálisan ránehezedő problémákat: többek között a növekvő munkaerőhiányt, a világszerte növekvő keresletet, az egyedi termékek iránti fokozódó igényt, valamint az erőforrások átgondoltabb felhasználását. A piacgazdaság változó keretrendszerének csak egyre szélesebb körű automatizációval és digitalizációval felelhetünk meg, de az új gyártási rendszerek új emberi képességeket és megváltozott mérnöki gondolkodást is feltételeznek – emiatt is váltak a képzési lehetőségek az idei Technology Day egyik fókuszpontjává.

Tartalmas automatizálási svédasztal

A konferenciát Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amely tájékoztatást nyújtott a vállalat üzleti eredményeiről, beszámolt az értékesítési hálózat kiterjesztéséről, a termékgyártás és a gyártóterületek terén bekövetkezett kapacitásnövelésről, a magyar iroda bővüléséről, valamint röviden ismertette a Beckhoff technológiai újdonságait – amelyekről a nap folyamán bővebb információt is hallhattak a résztvevők.

A következő előadás keretében Perecz Tamás a Beckhoff ipari PC-k biztonsági kockázatainak kezeléséről beszélt. Az IPC Security Guideline egy szabadon letölthető dokumentáció, amely az ipari PC-k biztonsági kérdéseivel foglalkozik. A segédlet részletesen ismerteti a felmerülő kockázatokat, és konkrét intézkedési javaslatokat tesz ezen kockázatok csökkentésére, illetve elkerülésére. Melléklete konkrét step-by-step útmutatót tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy a szükséges beállításokat hogyan lehet elvégezni a különböző operációs rendszerek alatt.

A Beckhoff oktatásban betöltött szerepéről beszélt Perecz Tamás a következő előadásban. Megtudhattuk, hogy a tavalyi év óta a Debreceni Egyetem Műszaki Karának kihelyezett tanszékeként működik a Beckhoff, az intézmény fejlesztéseinek köszönhetően pedig hamarosan átadásra kerül egy Beckhoff-eszközökkel felszerelt referencialaboratórium, ahol a hallgatók ipari eszközökön sajátíthatják el az ipari automatizálás témakörét viszonylag magas szinten, két féléven keresztül heti hat órában. Ezenkívül folyamatban van egy kutatólaboratórium kialakítása is, ahol a Beckhoff ipari partnereinek oktatása mellett a hallgatók önálló feladatokat végezhetnek el, tudományos diákköri munkát folytathatnak, illetve elkészíthetik szakdolgozatukat, diplomatervüket. Lehotai Ádám vette át a szót, aki elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja a Beckhoff a szakmai képzést Magyarországon, és ennek milyen előnyét élvezhetik hosszú távon partnereik a technológiai fejlődés napjainkban is tartó növekedésével lépést tartva. Bemutatta a képzési programba már beillesztett, valamint a közeljövőben megvalósítani kívánt oktatási témákat, azok rövid tematikáját, és az ehhez kapcsolódó, kifejezetten erre a célra fejlesztett eszközöket. A Beckhoff és a Hunify Laboratories Kft. közös munkájának eredményeképp létrejövő szolgáltatáscsomagot Fazekas Sándor, a Hunify Laboratories Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be. A megoldás oktatási intézményeket, valamint gyártó cégeket céloz meg, és az a lényege, hogy leegyszerűsítse és könnyebbé tegye a Beckhoff által nyújtott egyes technológiák elsajátításának folyamatát. A Hunify Laboratories Kft. a konzultáció és a műszaki megoldás kidolgozásától a gyártáson és oktatáson át az egyes oktatóberendezések telepítéséig és utógondozásáig segítséget tud nyújtani.

A Beckhoff által fejlesztett EtherCAT-technológia a leggyorsabb ipari Ethernet-technológia, amely globálisan egyre nagyobb teret hódít. Az EtherCAT Technológiai Csoport (EtherCAT Technology Group – ETG) a világ legnagyobb ipari Ethernet- és terepibusz-rendszerekkel foglalkozó szervezete, amely az EtherCAT-megoldásokat használó tagvállalatokat foglalja magába. Martin Rostan, az EtherCAT Technológiai Csoport ügyvezető igazgatójának előadásából megismerhettük a technológia legfontosabb jellemzőit, valamint megtudhattuk azt is, hogy használata milyen előnyöket nyújt a gépépítők, rendszerintegrátorok és végfelhasználók számára.

A következő előadásban Cserpák Mihály ismertette a TwinCAT 3 automatizálási szoftverrel kapcsolatos újdonságokat. A legújabb verzió bemutatása előtt kitért a különböző verziók kezelésével kapcsolatos szempontokra, melyek nagyon fontosak a problémamentes fejlesztés és üzembe helyezés szempontjából. Ezenkívül bemutatásra kerültek még a TwinCAT rendszer legújabb funkciói, melyekkel a valós idejű rendszer monitorozása, többfelhasználós projektkezelés és letöltés, egy projekten belüli variánskezelés, valamint gépi tanulással kapcsolatos modellek implementálása valósítható meg. Az előadó ezután áttért a TwinCAT 3 Vision rendszer ismertetésére. Bemutatta a TwinCAT gépi látással kapcsolatos legújabb funkcióját, melynek segítségével lehetséges egy rendszeren belül kezelni a gépi látásban használatos tipikus feladatokat. Például mintakeresést, azonosítást, mérést, alkatrész tájolásának és helyzetének felismerését tudjuk megvalósítani. A rendszer GiGE Vision interfésszel rendelkező kamerákat képes fogadni, ezenfelül a TwinCAT rendszer többmagos kezelésének köszönhetően lehetőségünk van a képfelismerési algoritmusok futási idejének optimalizálására. Lehotai Ádám egy gyakorlati bemutatóval folytatta az előadást. Egy tárolt képekről vonalkódot olvasó élő alkalmazás elkészítésén keresztül bemutatta a TwinCAT 3 Vision működését és használatát.

A Virtech Labs Bt.-től érkezett Nyírő Márton a gépi látási (machine vision) rendszerek hardverelemeit mutatta be, úgymint az optikák, kamerák, megvilágítások. Ezenkívül gyakorlati példákon keresztül végigvette a különböző termékváltozatok előnyeit, hátrányait, tipikus felhasználási módjait.

Jamriska Péter az ingyenesen elérhető TwinCAT Motion Designer szoftert mutatta be, amellyel a komplett hajtáslánc és mozgásprofil szimulálható. Ennek köszönhetően már a tervezés fázisában el tudjuk dönteni, hogy a megtervezett mechanika alkalmas-e az adott feladat végrehajtásához. Bár a program számos paraméter figyelembevételével segít kiválasztani a megfelelő motort, szervohajtást és egyéb kiegészítőket, mégis az egyes paraméterek jelentésével nem árt tisztában lenni. Például egy szerszámgépes alkalmazásnál az inerciaarány kulcsparaméternek számít, amelynek ideális esetben 1 és 3 közé kell esnie.

A következő előadás keretében egy felhasználói megoldást ismerhettek meg a résztvevők. Szabó Zoltán, a Door2World Kft. által fejlesztett nyomdaipari megoldást mutatta be. Az Ophrys Iricolor egy boríték-felülnyomó, amely borítékológépekhez illeszthető, és kiváló minőségű színes nyomatokat képes a már lezárt borítékok felületére nyomtatni. Ehhez a mai kor legkorszerűbb nyomtatási technológiáját alkalmazzák. Mivel a nagy felbontású nyomtatáshoz pontos és gyors mozgásokra van szükség, hogy a különböző vastagságú borítékok is nyomtathatóak legyenek, ezért szükség volt egy megbízható mechanika kialakítására. Ennek biztosítására a Beckhoff szervorendszereit és vezérlőit használják. Az előadásban Szabó Zoltán szemléltette, hogy a Beckhoff mérnökei és eszközei segítségével már a tervezés korai szakaszában jól ki tudták számolni a hajtás méretezését.

Mikli Áron egy TwinSAFE osztott logikával épített bemutatóalkalmazást ismertetett. A négy modulból álló alkalmazás minden modulja saját Safety Masterrel rendelkezett, és az adott modul safety feladatát a dedikált Safety PLC végezte el. A Safety PLC-ben a hagyományos safety digitális jeleken kívül analóg jelek és motorenkóderjelek is feldolgozása kerültek. Továbbá bemutatásra került a Safety Masterek közötti kommunikáció EtherCAT vonalon, valamint a hagyományos Ethernet-hálózaton keresztüli FSoE- (Fail-Safe Over EtherCAT) kommunikáció.

A kiállítótérben számos izgalmas bemutatóalkalmazás volt megtekinthető, többek között a valós idejű képfeldolgozást lehetővé tévő TwinCAT Vision rendszer, az EtherCAT G rendszerkiegészítés, a TwinCAT Speech beszédfelismerő és hangalkotási képességekkel felvértezett vezérlőrendszer, valamint a hat szabadságfokú, lebegő mozgatóegységekkel megvalósított XPlanar síkmotorrendszer.

www.beckhoff.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek