Az ember áll a középpontban

2019. november 5. és 8. között a munkahelyi biztonság és egészségvédelem áll a középpontban

2019. június 14., péntek, 06:00

Címkék: biztonság biztonságtechnika düsseldorf egészség egészségügy egészségvédelem messe düsseldorf védőfelszerelés védőruha

Az egyre szorosabb nemzetközi együttműködéssel új vállalati struktúrák és termelési feltételek épülnek ki, az ezekkel együtt járó kihívásokkal pedig a munkahelyeken is meg kell küzdeni. A sikeres teljesítéshez modern munkavédelemre és intelligens koncepciókra van szükség.

A jövőben egyre több és több ember dolgozik együttműködési hálózatokban szerte a világon, ráadásul az informatikai megoldásoknak köszönhetően már nem helyhez és fix munkaidőhöz kötötten, hanem virtuális csoportokban oldják meg a feladatokat. A kísérletező munkakörnyezet, a rugalmas munkavégzési struktúra rendkívül vonzó lehet a fiatal és tehetséges munkavállalóknak. A decentralizált, informatikai alapú intelligens rendszerekkel és önműködő robotizált rendszerekkel egyre inkább önszerveződőek a gyártási folyamatok is, sőt alkalmazkodnak a változó külső körülményekhez, mint például a gyártási folyamat váratlan zavarához vagy a kereslet ingadozásához.

A foglalkoztatottak gyakorlatilag állandó elérhetősége miatt megnő a pszichikai megterhelés és a pszichikai megbetegedések veszélye, emellett pedig nagyobb mértékben ellenőrizhető és követhető az egyes munkavállalók tevékenysége. A gyökeres strukturális változások és az új szervezési módok lehetőséget nyújtanak arra, hogy egészségesebb és kevésbé megterhelő munkafeltételeket biztosítsanak: ezt mutatja be az A+A 2019, az egyéni védőfelszerelések, a munkahelyi biztonság és a foglalkoztatás-egészségügy vezető világvására. A seregszemle egyúttal megvilágítja a fenyegető kockázati tényezőket és a szükséges óvintézkedéseket.

November 5. és 8. között találkoznak a szakemberek szerte a világból a 36. düsseldorfi A+A szakvásáron, hogy átfogó képet alkossanak az új trendekről, termékekről és jogszabályi előírásokról. Kongresszussal egybekötött szakvásárként az A+A idén is összekapcsolja a tudományos ismereteket a gyakorlati alkalmazással, valamint színteret biztosít a politika és a gazdasági szereplők között.

Mind a mai napig töretlen érdeklődés mutatkozik az A+A három fő témaköre, az egyéni védőfelszerelések, a munkahelyi biztonság és a foglalkozás-egészségügy iránt. 2019-ben az új építésű 1. vásárcsarnokkal bővült a helykínálat, ezért idén teljesíteni lehet számos kiállító kívánságát a bemutatkozási területük bővítése kapcsán. Az idei seregszemlére mintegy 2.000 kiállítót várnak. A 2017-es A+A szakvásáron mintegy 69.000 szakmai látogató fordult meg és 47 százalékuk Németországon kívülről érkezett.

A 2019-es A+A szakvásár magyar kiállítói:

App Kft.

Ipoly Cipő Kft.

Molnár és Társa Kft.

Textura Zrt.

A szakvásárra minden földrészről érkeznek gyártók és kereskedők. A biztonságos és egészséges munkavégzés kétévente rendezett vezető világvására az üzemi munkavédelmi és biztonságirányítási felelősöket, személyügyi vezetőket és üzemi tanácstagokat, szakkereskedőket és ipari beszerzőket, üzemorvosokat, a tűzoltóság, a rendőrség és a mentőszervezetek bevetési állományát és vezetését szólítja meg. Szintén a célcsoporthoz tartoznak a felügyeleti szervek felelősei, valamint a kis és közepes vállalatok tulajdonosai.

Bármennyire is változatosak az A+A célcsoportjai és a tartalmi kínálat, mégis három fő csoportba sorolhatók: egyéni védőfelszerelés, munkahelyi biztonság és foglalkozás-egészségügy.

Az A+A szakvásár alapvető témája változatlanul az egyéni védőfelszerelések kínálata. Az idei seregszemlén is kivétel nélkül minden piacvezető kiállít. Az egyéni védőfelszerelések piaca robbanásszerűen fejlődik, és ennek számos oka van: egyrészt általánosan nagyobb az biztonság iránti igény, de emellett a funkciójában fejlettebb és szebb megjelenésű munkaruházat is hozzájárul a piacbővüléshez. Számos döntéshozó igényének megfelelően a méltányos kereskedelemből beszerzett, környezetkímélő anyagok terjedése szintén jellemző.

A piacbővüléshez járul hozzá az is, hogy a munkaruházatot egyre inkább arculatformálónak tekintik, így például a mokaszint idéző munkavédelmi cipő vagy a szabadidős megjelenésű munkanadrág is része egyre több ember divatfelfogásának. 2017-ben az A+A szakvásár 56 kiállítója nyilatkozott arról, hogy fő szakterülete a vállalati formaruha és az arculatformáló viselet. Rajtuk kívül pedig további 260 kiállító mutatott be ebbe a szegmensbe tartozó termékeket – ennek köszönhetően az A+A volt nemzetközi viszonylatban is legnagyobb szakvásár ezen a területen, 2019-ben pedig további bővüléssel számolhatunk. A vállalati formaruházat piacán az ügyfelekkel találkozó munkatársak jelentik a fő célcsoportot. Az akár védelmi funkciót is ellátó munkaruházat egy önálló marketingeszköz, amely növeli a vállalat jelenlétét a nyilvánosság előtt, amellett pedig fontos kapcsolatépítési és kommunikációs feladatot is ellát.

Az A+A szakvásár második fő témaköre a munkahelyi biztonság és minden egyes dolgozó védelme a vállalatnál vagy a szervezetnél. A cél az, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel a lehető legjobban visszaszorítsák a munkatársakat fenyegető kockázati tényezőket, és hogy szavatolják a berendezések és épületek műszaki biztonságát. Ezen a területen a biztonságos tárolás, a közlekedés és anyagmozgatás biztonsága, a sugárvédelem, a lezuhanás elleni védelem, valamint a vállalati környezetvédelem tartozik a kiemelt területek közé. A kárral fenyegető eseményeknél lehetőség szerint megelőzik vagy minimalizálják a hátrányos következményeket. Ebből következően egyre fontosabb a megelőző tűzvédelem, a robbanásvédelem és az átfogó havária-kezelés.

Minden egyes ember egészségének megőrzése és fejlesztése azt is jelenti, hogy ennek keretében megőrizzük minden ember munkaképességét és munkaerejét. Ennek megvalósításával foglalkozik az A+A harmadik kiemelt témája: a foglalkozás-egészségügy. Az A+A az akusztika, a fény- és világítástechnika, a munkahelyi légkezelés, az ergonomikus munkaeszközök és a munkahely-kialakítás területén mutat be megoldásokat. A munkahelyi egészségfejlesztés és megelőzés területéhez az egészséges táplálkozás, a mozgás, a stresszcsökkentés és kikapcsolódás, valamint a drogprevenció tartozik.

A munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet befektetésnek tekintő vállalatok nem csupán a munkavállalók nagyobb fokú elégedettségből fakadó előnyöket élvezhetik, hanem azt is, hogy a kisebb munkaidő-kiesés és a kevesebb munkahelyi baleset miatt ritkább a leállás. Az egészséges munkahelyeken nagyobb lelkesedéssel dolgoznak és így jobb a vállalat versenyképessége – így lehet tömören összefoglalni az összes érintettnek kínált előnyöket. Az EU-OSHA Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Ügynökség felmérései szerint az egészségfejlesztésre fordított beruházás megtérül – minden egyes euró 2,50 és 4,80 euró közötti összeget fial.

A 2020-as évben a német Szövetségi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint az 50 és 64 év közöttiek aránya a munkavállalók között a 2000-ben mért 30-ról 39 százalékra emelkedik. Emiatt is munkahelyi kezdeményezésekre van szükség, hogy a munkavállalók épen és egészségesen tudjanak tovább dolgozni, és fizikai korlátaik mellett is el tudják látni a feladataikat – például a fokozottan ergonomikus irodabútorok és munkaeszközök alkalmazásával.

Az A+A szakvásáron bemutatott újdonságok vezérfonala a kiemelt újdonságok bejárása, ahol a munka jövőjéhez kapcsolódó termékeket, koncepciókat és megoldásokat fogják egy csokorba. Ezen a bejáráson mutatják be a praktikus termékeket, mint például a digitális segédeszközöket vagy az újszerű munkahelyi modelleket. A munkaszervezés és a munkaerő-beosztás eddig ismert mintáit megváltoztató új gondolkodásmód rugalmasságot és költség-optimalizálást kínál a vállalatoknak. Emellett azonban az A+A 2019 kiállítói az egyre inkább összetett és ezért nehezen kordában tarható folyamatokkal járó kockázati tényezőket is szem előtt tartják. Az A+A szakvásáron felvonultatják a szóba jövő megoldási javaslatokat.

A 10. csarnokban találjuk idén is a nem profitorientált kiállítók Biztonsági és Egészségvédelmi Találkozóját. Itt mutatja be a Basi, a német Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Munkaközösség egyesület hazai és nemzetközi partnereivel közösen a tanácsadási és tájékoztatási kínálatát, amit a látogatókat is bevonó, szórakoztató és oktató élő bemutatók egészítenek ki, amelyen szintén részt vesznek a munka- és egészségvédelem szakmai védnökei – tehát a szakmai biztosító pénztárak, a munkáltatói szervezetek és szakszervezetek, minisztériumok és állami intézmények, szakmai szövetségek, felsőoktatási intézmények és nem nyereségorientált szervezetek – tehát a munka- és egészségvédelem szakértői. Ők adnak választ például az előírásokkal, foglalkozási ártalmakkal, veszélyes anyagokkal, a balesetbiztosítással, a védőfelszerelésekkel és a vállalati egészségfejlesztési és rehabilitációval kapcsolatos kérdésekre.

Munkahelyi biztonság és munkavédelem élőben

A szakvásár különbemutatókkal, mint például a Német Életmentő Társaság „Biztonságos mentés“, és a THW Műszaki Mentőszolgálata német Üzemi Tűzoltóságok Szövetségével közösen rendezett  „Tűzvédelem és havária-kezelés“ bemutatókkal és a „Munkahelyek kialakítása és egészségvédelem“, valamint „Működési biztonság és védelem“ trendfórumokkal várja a szakembereket intenzív szakmai párbeszédre, a közvetlen benyomásszerzésre és kipróbálásra.

A szakvásárt kíséri a 36. A+A kongresszus, a munkavédelem vezető németországi szakmai rendezvénye, ahol az ipar, a kisipar és a kereskedelem, a közigazgatás, a politika és a tudomány képviselői találkoznak, hogy megvitassák a legújabb szakmai elképzeléseket és kihívásokat.

A düsseldorfi CCD kongresszusi központban rendezett szakmai konferenciára több mint 5.000 résztvevőt várnak. A legújabb tudományos ismeretek és gyakorlati megvalósításuk megvitatására, valamint a politikai és gazdasági szereplőkkel folytatott intenzív párbeszédre mintegy 40 rendezvénysorozat szolgál. Az új típusú rendezvények, mint például az „Interaktív gyakorlat“ újabb lehetőségeket kínál a szakmai párbeszédre. Különlegesség – nem csupán a szakmabelieknek, hanem a felsőfokú oktatóknak, diákoknak és szakmunkástanulóknak a „Szakmák az előtérben“ az első „megelőzési szlem“. Kifejezetten a mentőerők számára kínálnak előadásokat a légzőkészülékekről és a bevetési higiéniáról vagy a saját épségük védelméről.

A 2019-es év újdonsága az A+A film- és médiafesztiválja, a „kommmitmensch“. A fesztivál a vizuális média segítségével törekszik a vállalati megelőzés és egészségfejlesztés erősítésére. Egy külön kategória keretében értékelik a termékekről készített meggyőző hatású filmeket a munkavállalók védelmét szolgáló hatékonyság alapján. Ennek érdekében a balesetbiztosító pénztárakkal és szakmai szövetségekkel, mint például a BGETEM, az Energetikai, Textil-, Villamosipari és Médiatermékek Szakmai Szövetségével közösen külön díjat alapítottak a munkavédelmi termékeket és megoldásokat kiemelkedően vonzó módon közvetítő bemutató alkotásoknak. 2019-ban ismét átadják a Német Munkavédelmi Díjat is. A „Stratégiai, vállalati, személyes és kulturális“ főkategóriák mellett az „Új szereplő“ kategóriában egy innovatív induló vállalati termékötletet is díjaznak. A Német Munkavédelmi Díj szervezésében a BMAS, a LASI és a DGUV tölt be vezető szerepet. A díjátadó 2019. november ötödikén lesz a düsseldorfi vásárvárosban található CCD kongresszusi központban.

www.AplusA.de

A + A Düsseldorf, 2019. november 5 - 8.

Az A + A Düsseldorfban a munkabiztonság és foglalkozás-egészségügy kongresszussal egybekötött, nemzetközi szakvására, amelyet két évente rendeznek meg.

A munka világa még sosem volt ilyen dinamikus változásban. A világelső A+A szakvásár minden fejlesztést bemutat. 60 ország közel 1.900 kiállítójának termékei, megoldásai és ötletei mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a dolgozók nagyobb biztonságban, egészségesebben és még hatékonyabban dolgozzanak. Mert: MINDEN EMBER SZÁMÍT.

A legutóbbi, 2017-ben megrendezett A+A számokban:

63 országból több mint 1.930 kiállító

70.733 m2 kiállítói terület

67.200 szakmai látogató több mint 100 országból

60 kísérő rendezvény, 350 szakmai előadó

Az A + A tematikája: 

Egyéni védőfelszerelések

Munkahelyi biztonság

Foglalkozás-egészségügy

A munkahelyi munkavédelem és biztonságirányítás minden szakértőjének, a felelős személyügyi vezetőknek és üzemi tanácstagoknak, ipari beszerzőknek, szakkereskedőknek, üzemorvosoknak, a tűzoltóság, a rendőrség és a műszaki mentés bevetési szakembereinek, a szakmai közösségek és balesetbiztosító pénztárak munkatársainak, valamint kisebb vállalatok tulajdonosainak az A+A a legfontosabb szakmai rendezvény.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek