A jövő gyára, az Ön igényeire szabva

Az ipar 4.0 által forradalmasított gyártás világában létfontosságú, hogy a versenyképesség érdekében a vállalatok – mérettől függetlenül – lépést tudjanak tartani a változásokkal

2019. november 11., hétfő, 06:00

Címkék: 5G A Jövő Gyára Bosch Rexroth Kft. intelligens gyártás ipar 4.0 okosgyár

Nagyobb költségnyomás, magasabb minőségi előírások, rövidebb átfutási idők – csupán egy-egy példa a rengeteg elvárásra, amellyel az ipar szembenéz, így a hatékony munkamódszerek minden eddiginél fontosabbak.

Ezért mindenki a jövő gyárán elmélkedik. Hogy fejlődhetnek úgy a gyárak, hogy megfeleljenek a velük szemben támasztott változó igényeknek? A meglévő berendezések hogyan vonhatók be az intelligens gyár koncepciójába? Hogyan tudnak lépést tartani a kis méretű gyártó vállalatok komplett digitális átalakulás nélkül?

Rugalmassággal szerzett versenyelőny

Gondoljon jelenlegi gyárára úgy, hogy csupán a falak, a padló és a plafon rögzített. Minden más mobil, moduláris összeszerelő sorokból és gépekből áll, amelyek szabadon alkalmazkodnak az új célokhoz. Ez a variálhatóság versenyelőnyt jelent a cégek számára, valamint kézzelfogható előnyöket ügyfeleiknek.

Jövőkép a kis méretű gyártó vállalatok számára

A kis méretű gyártó vállalatoknál a hatékonyságnövelés vagy az általános kiadások csökkentése jelentheti a különbséget a siker és a stagnálás között a mai gyorsan változó, digitális környezetben. Kulcsfontosságú, hogy elszántak legyenek egy olyan, intelligens gyár létrehozásában, amely lehetővé teszi a gyártósorok egyszerű újrakonfigurálását, aminek köszönhetően a létesítmények alkalmazkodni tudnak a gyorsan változó követelményekhez. Ezzel tehetnek szert a kis méretű gyártó vállalatok jelentős előnyre. A kevesebb infrastruktúra, rövidebb utasítási lánc és egyszerűbb termelési módszerek révén könnyebben vezethetők be változások.

Megtérülés

Mielőtt bármilyen változtatást hajtana végre, mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy eléri-e majd a kívánt hatást. A Bosch Rexroth konfigurátortechnológiájával a gyártók létre tudják hozni a teljes üzem virtuális mását – lényegében az új megoldások tesztelésére szolgáló környezetet.

A jövő gyárában minden hardvermodul és funkció ábrázolható valós időben, digitálisan. A kifinomult szoftver összegyűjti, átadja és feldolgozza az adatokat a folyamatok állandó fejlesztése és a gépi tanulás elősegítése érdekében. A vezeték nélküli technológia képes a gépek és üzemek mobilizálására, induktív töltéssel és 5G-kapcsolattal a gyorsabb és stabilabb adatátvitel érdekében.

Gyakorlatilag ezt azt jelenti, hogy az új folyamatokra való áttérés leegyszerűsödik. A termelés önállóan konfigurálja magát a gyártandó terméknek megfelelően, a gépek és rendszerek közötti kommunikáció vezeték nélküli, és a gyártóterület elrendezése optimalizált a nagyobb hatékonyság érdekében. Valós idejű adatrögzítéssel és -elemzéssel társítva a folyamatos fejlődés valósággá válik.

A felvázolt rugalmasságnak köszönhetően a jövő gyára olyan hely, amely maximálisan testreszabható, amely lehetővé teszi a gyártóknak, hogy hihetetlenül változatos termékeket gyárthassanak folyamatosan magas minőség mellett. A kettő kombinációja minden gyártót egyedivé tesz, és vitathatatlan előnyt nyújt a globális versenyben – amit pedig az ipar digitalizálása tesz lehetővé.

Most pedig ismerje meg a Bosch Rexroth egyik ipar 4.0 innovációját, mellyel nagy lépést tehet a rugalmas gyártás felé!

ActiveAssist – személyi asszisztens a gyártósoron

A gyártósorok rengeteg fontos manuális összeszerelési folyamattal rendelkeznek. Miért cserélnénk le őket, ha intelligens technológiával tovább is fejleszthetők?

Az ipar 4.0 számos izgalmas lehetőséget kínál, de a lehetőségek maximális kihasználásához figyelembe kell venni néhány fontos kihívást. Tudnunk kell, hogy az új technológia miként használható a modern ipari munkaerő kiegészítésére, a legkülönfélébb összeszerelési feladatokhoz szükséges folyamatok továbbfejlesztésére.

Innovatív gondolkodás

Egy gyártósoron dolgozó munkatársnak, akinek egy adott tételtípust kell összeszerelnie, többféle információt kell fejben tartania, és egyszerre több dologra is figyelnie kell. Minden tétel több komponensből állhat, amelyek számos dologban hasonló, mégis egymástól eltérő eszközök használatát igényelhetik. Az sem ritka, hogy az összeszerelt tételek csak apró dolgokban különböznek egymástól a belőlük alkotott termék modellje, mérete vagy színe függvényében. Ebben a helyzetben könnyen előfordulhat, hogy az operátor rossz eszközt használ, vagy nem a megfelelő komponenst szereli fel. Az összeszerelés folyamata ember általi üzemeltetést kíván meg, ugyanakkor a lehetséges hibák kiküszöbölésében segítségére lehet a dolgozóknak egy új technológia.

Pontosan erre nyújt megoldást a vezető gyártóink és mérnökeink segítségével kifejlesztett ActiveAssist, amely a fent leírt támogatást nyújtja az operátoroknak. A rendszer információt és tanácsot ad egy adott feladat elvégzéséhez, egyben képes láttatni a munkaterület főbb részeit azért, hogy megmutassa a következő lépést, például hogy melyik komponenst vagy eszközt kell éppen használni.

Hogyan működik?

Nézzük meg alaposabban, hogyan is működik az ActiveAssist. Az ActiveAssist RFID vagy vonalkód alapján azonosítja a munkadarabot, és megjeleníti az adott munkatervet, projektutasítást a képernyőn vagy a dolgozó szerelőasztalán. A megfelelő kisalkatrész-tárolókat apró jelzőfények világítják meg, és a rendszer a használandó eszközt is megmutatja az operátornak. A folyamatok során 3D-kamerák ellenőrzik a kézmozgást. Ha lezárult az adott munkavégzési folyamat, a dolgozó megerősítést ad erről az érintőképernyő vagy a munkaállomásra vetített virtuális „kapcsoló” kikapcsolásával. A rendszerbe hardverelemek is beépíthetők.

Előnyök a dolgozók és a vállalat számára

Az ActiveAssist nem csupán az üzemeltetés középpontjában tartja a munkavállalókat, de nevéhez híven aktív segítséget is nyújt nekik. Legfőbb előnye a nagyobb megbízhatóság, amely lehetővé teszi, hogy az operátorok megbízhatóbb végeredményt érhessenek el. Az ActiveAssist javítja a munkakörnyezet ergonómiáját is, hiszen nemcsak az épp folyamatban lévő feladathoz alkalmazkodik, hanem a dolgozók igényeit és preferenciáit is képes figyelembe venni. Az eredmény egy olyan továbbfejlesztett gyártási folyamat, ahol a dolgozók és a technológia együttműködnek az optimális hatékonyság érdekében.

Az ActiveAssist lehetővé teszi az operátorok gyors betanulását, hiszen az általános és egyedi összeszerelési folyamatokra szánt képzési időszakok a rendszer használata esetén jelentősen lerövidülnek. A megoldás a megbízhatóság és biztonsági szintek növelésében is segít az operátoroknak. Bármit is követeljen meg a feladat, a vállalatok az ActiveAssist használatával maximalizálhatják a hatékonyságukat, miközben minimalizálják a potenciális kockázatokat.

Testreszabott megoldás

Az ActiveAssist további előnyei között szerepel, hogy segítségével a cégek saját üzleti szempontjaikat szem előtt tartva egyedi gyártási megoldásokat is létrehozhatnak. Így a vállalatok szabadon választhatják a polcról levehető, használatra kész rendszert, vagy létrehozhatják saját megoldásaikat rugalmas eszköztárunkkal:

  • Rendkívüli modularitás: a vállalatok minden összeszerelő állomást különböző asszisztenciafunkciókkal láthatnak el.
  • Kiválóan konfigurálható: érintőképernyőkkel, 3D-kamerákkal és projektorokkal is felszerelhető.
  • Számos különböző interfészt támogat: webalapú szoftvert használ, rugalmas és nyílt rendszer, így például számos különböző gyártó érzékelőivel felszerelhető.

www.boschrexroth.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek