Átfogó mechatronikai kínálat az MSV kiállításon

Termelékenység- és rugalmasságnövelő alkalmazások a svájci Stäubli kiállítási standján

2018. november 13., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás csatlakozás-technika csatlakozó fluidtechnika ipari robot MSV robot robotika SCARA manipulátor Stäubli szerszámcsere

A nemzetközi trendekkel összhangban a magyar vállalatokra is érvényes a megállapítás, hogy akik nem alkalmazzák az új technológiákat, rövid idő alatt lemaradnak, míg az innovátorok, a digitálisan intelligensebbek, a folyamatosan és szisztematikusan fejlesztők az élre kerülnek, és pénzügyileg is sikeresek. Nehéz azonban a jól hangzó szlogenek közül kiválogatni a gyakorlati haszonnal is járó áttöréseket. A jubileumi, 60. MSV szakkiállításon a Stäubli-standon közelebb kerülhettünk a jó választáshoz.

Magyarországon még kevéssé ismert tény, hogy a Stäubli tevékenysége három divízióból áll. Ennek oka, hogy a leghosszabb tradíciókkal rendelkező textilipari automatizálás idehaza szinte ismeretlen – összesen kettő textilipari Stäubli-rendszer működik hazánkban –, hiszen legkésőbb a 2000-es évekre Közép-Európából gyakorlatilag eltűntek a tömeggyártásra épülő üzemek, és csak a nagy hozzáadott értékű, minőségi gyártásra képes vállalkozások maradtak talpon. A svájci mechatronikai gyártó ennek megfelelően az MSV-n sem szerepeltette textilipari megoldásait.

A moduláris szerszámcserélők növelik a gyártás hatékonyságát

A szerszámcsere felgyorsítása a műanyagfröccsöntésben

A Stäubli másik két divíziója a már idehaza is ismert és elismert fluid- és elektromos csatlakozókkal, illetve robotikával foglalkozik, ennek megfelelően többek között teljes körű megoldásokat kínál a műanyagiparban a gyors formacseréhez. Az MSV látogatóinak figyelmét különösen a standon bemutatott teljes mértékben automatizált műanyagfröccsöntő cella keltette fel, amihez a szerszámgépet az Engel, az automatizálási elemeket pedig a Stäubli szállította. A sokoldalú befogórendszerekkel és formaszállító asztalokkal teljesen automatizálható a formacsere, a teljes folyamat drasztikusan felgyorsulhat, ezáltal csökken az állásidő, amivel párhuzamosan növekszik a termelékenység és a profit. A standon kiállított cellában a szerszámcsere ideje mindössze egyetlen percet vett igénybe.

A fröccsöntő gép teljes körű kiszolgálásáról egy hattengelyes és egy SCARA robot gondoskodott. A hattengelyes ipari robot a formacserére, a SCARA robot pedig az elkészült alkatrészek kivételére és elrendezésére nyújtott minden igényt kielégítő megoldást. A cellába integrált szenzortechnika még a csatlakozók megfelelő illeszkedését is ellenőrizve adott engedélyt a gyártási folyamat megindítására. Az óránkénti élő bemutatók során az érdeklődők az elektromos és fluidtechnikai multicsatlakozók előnyeiről is képbe kerülhettek. Világszinten a cégcsoport árbevételének mintegy fele származik a gyorscsatlakozókból.

Kulcsrakész csatlakozástechnika

A kézi, vagy akár automata hidraulikus meghajtású többszörös lemezeknek köszönhetően egyszerre oldható meg akár 20 folyadékkör csatlakoztatása, ami tovább csökkenti a formacseréhez szükséges időt. Az elektromos és fluidtechnika terén elmondható, hogy mind a tömlők, mind a csatlakozók Stäubli-gyártmány.

„Közép-Európára jellemző, hogy elsősorban nyugati cégek helyezik ide ki a gyártásukat, ahol a Stäubli rendszerek sztenderdnek számítanak, így kulcsrakész megoldással tudunk szolgálni – mondta Szabó Ernő, a Stäubli Systems, s.r.o. értékesítési vezetője. – Amennyiben egy kisebb műanyagfröccsöntő vállalkozás szeretné gyorsítani a szerszámcsere-folyamatát, annak mindenképpen a multicsatlakozók és a felfogatórendszerek átgondolt használatát ajánlom.”

A stand egy másik fénypontjának a moduláris CombiTac csatlakozórendszer bizonyult, amely testreszabott konfigurálást tesz lehetővé a tápegység és az ipari Ethernet csatlakozóit, valamint a pneumatikai és fluidtechnikai közegek 15 barig terjedő kapcsolórendszereit is beleértve. A CombiTac ezáltal képes kezelni az intelligens, önellenőrző gépek és alkatrészek változó követelményrendszerét, és kielégíti a jel- és adatcsatlakozók megnövekedett igényeit. A kompakt kialakításnak és a nagy teljesítménynek köszönhetően egyetlen csatlakozóban kombinálható minden szükséges teljesítmény, jel, adat és hidraulikus kapcsolat. A CombiTac egyetlen csatlakozóval akár 320 jelkapcsolatot tesz lehetővé, Ethernet modullal kombinálva pedig az adatátvitel elérheti a 10 Gbit/mp sebességet is. A svájci gyártó csatlakozóiba épített MULTILAM érintkezési technológia minimális feszültségvesztést, alacsony érintkezési ellenállást és rendkívül magas rezgés- vagy ütésállóságot garantál, így nagymértékben hozzájárul a csatlakozórendszerek hosszú élettartamához és teljesítményéhez.

Korlátlan rugalmasság

A megfogóikat és szerszámaikat önállóan cserélni képes robotok sokkal összetettebb feladatok elvégzésére válnak képessé, növelve a gyártás hatékonyságát. A Stäubli a világ egyetlen gyártó cége, amely a szerszámcserélőt és a kiegészítő perifériákat teljes egészében saját maga fejleszti és gyártja, ennek következtében a rögzítőmechanizmus és a közegek csatlakoztatására szolgáló modulok egyazon kézből származnak. A szerszámcserélőket a különböző közegek, adat- és tápkábelek számára számos modullal és csatlakozóegységgel fel lehet szerelni, akár testreszabott megoldásként.

Az ügyfélspecifikus feladatok elvégzéséhez a szerszámcserélők moduláris felépítése a legkülönfélébb kombinációs lehetőségek létrehozását teszi lehetővé. Ennek eredményeképpen a rendszer gyorsan és könnyen adaptálható a változó körülményekhez, de a későbbiek során számos modul cserélhető vagy beépíthető. A nagy teherbíró képességgel jellemezhető rendszerek esetében a Stäubli szinte minden elképzelhető alkalmazást ki tud szolgálni 1 530 kg teherbírásig és akár 12 500 Nm nyomatékig.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek