Intelligens automatizálás a jövő digitális gyáraihoz 1. rész

A pfronteni Nyílt Napok ismét tanújelét adták a DMG MORI innovációs erejének

2017. március 21., kedd, 06:00

Címkék: CELOS DMG MORI forgácsolás Házi Kiállítás ipar 4.0 ipari robot Pfronten Robo2Go robot robotika

A 94 000 m2 alapterületű pfronteni gyárban tartott Nyílt Napok idén is a legújabb innovációk és úttörő technológiák seregszemléje volt. A rendezvény 5 napja alatt a több mint 9 000 látogató több mint 80 CNC-gépet – köztük három világpremiert – figyelhetett meg működés közben. A hangsúly idén is a mindenhatónak bizonyuló „Smart Factory” koncepció felé tolódott el.

A három világpremier – a LASERTEC 75 Shape, a harmadik generációs DMU 50 és a CLX 350 univerzális eszterga – mellett a fő látványosságot a szerszám- és formagyártás, a légiipari, valamint az orvosi technológiai fejlesztések szolgáltatták.

Az ipar 4.0 koncepció egy gyártó szemszögéből az ügyfelek a folyamat minden lépésében történő szoftveres támogatását jelenti. A CELOS® Factory névre keresztelt bemutató ennek megfelelően a teljes folyamatláncot bemutatta az ötlettől a késztermékig. Komoly érdeklődést váltott ki a Robo2Go, valamint az LPP lineáris palettázóval felszerelt rugalmas gyártórendszer.

Smart Factory: hálózatosodás és digitális gyártás

A jövőről szóló vitákat minden kétséget kizáróan az „ipar 4.0” koncepció uralja. A világ legnagyobb szerszámgépgyártójaként a DMG MORI intelligens szoftvermegoldásokkal és számos digitális termékkel és szolgáltatással támogatja ügyfeleit az alkalmazásalapú felügyeleti rendszerekkel megtámogatott konzekvens digitalizálásban. A CELOS® platformnak köszönhetően ma már minden negyedik DMG MORI gép jövőkompatibilisnek számít.

A CELOS® intelligens platform már az ipar 4.0-korszak előfutára

A jövőorientált alkalmazások folyamatos fejlesztéseinek eredményeként a CELOS® az ipar 4.0 kompatibilis szoftvermegoldások zökkenőmentes bevezetését teszi lehetővé. A CELOS® CONDITION ANALYZER például a szerszámgép státuszadatait rögzíti. Az ipar 4.0 szenzorcsomaggal kombinálva a gépkezelő nyomon követheti a berendezés és a megmunkálási folyamat státuszát, valamint valós időben elemezheti is a teljesítményt közvetlenül a vezérlőn vagy a CELOS® PC-n keresztül. Az applikációkon alapuló hosszú távú kiértékelés a megelőző karbantartás tervezéséhez is kiváló támpontot nyújt. Ezáltal csökkent a karbantartási költség, és elkerülhetők a nem tervezett gépleállások, amivel a gyártórendszer elméleti hatékonysága a lehető legnagyobb mértékben megközelíthető.

Robo2Go: integrált megoldások az automatizált termeléshez

A 2016-os AMB-n került bemutatásra a DMG MORI egyedülálló megoldása, mely a webshoptól az elkészült alkatrészig vezető folyamatlánc egyszerű automatizálását teszi lehetővé. Az integrált eszterga cella magját az új be- és kirakodórendszer, a Robo2Go adja. A mobiltelefonon keresztüli használatra tervezett, akár 4 esztergaközpont kiszolgálására is alkalmas Robo2Go mindössze néhány adat megadásával, robotikai ismeretek nélkül, egy speciális CELOS APP segítségével vezérelhető.

Az esztergákhoz kifejlesztett Robo2Go mobil automatizálási rendszer egyszerűen programozható a CELOS® APP-on keresztül

A DMG MORI által korábban kínált megoldásokhoz képest a Robo2Go költséghatékony belépést biztosít az ipari automatizálás világába. A technikai megoldás jelentősen eltér a hagyományos automatizálási megoldásoktól, az „akadálymentes” biztonsági technológiájának köszönhetően. Egy területszkenner segítségével a Robo2Go a hagyományos ipari robotoknál megszokott biztonsági rácsok nélkül is alkalmazható. Ehelyett a rendszer folyamatosan figyeli az előre meghatározott stop területet, így amikor egy munkás belép a szenzorok által figyelt zónába, a robot azonnal leáll. A rendszer sebességének növelésére az ad lehetőséget, hogy ez nem egy kollaboratív megoldás, ahol egy munkatérben ember és robot is egyszerre dolgozik.

A Robo2Gót alkatrészek széles választékának kezelésére tervezték, ennek megfelelően 10, 20 és 35 kg-os teherbírással is elérhető. A munkadarabok maximális súlya egyetlen megfogó esetében – amikor a megfogó szerszám nélkül beállítható – 5 kg, 12 kg vagy 22 kg lehet. A munkadarabok maximális átmérője 25 és 125 mm között, hosszuk pedig 50 és 250 mm között változhat. A munkadarabokat tartó paletták 700 kg-ig terhelhetők, ami összesen maximum 210 munkadarabot jelent, átmérőtől függően.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikkek:

Intelligens automatizálás a jövő digitális gyáraihoz 4. rész

Intelligens automatizálás a jövő digitális gyáraihoz 3. rész

Intelligens automatizálás a jövő digitális gyáraihoz 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek