Intelligens, biztonságos, együttműködő robotok a jövő gyárában

A jövő gyárában kiemelten fontos az emberek és a gépek biztonságos együttműködése

2020. szeptember 04., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás Bosch Rexroth Kft. intelligens gyártás ipari robot kollaboratív robot okosgyár robot robotika Smart Factory

A Bosch Rexroth a nyersanyagok előállításától és szállításától kezdve a gyártósorokon belüli feldolgozáson át az intralogisztikáig az egész anyaggazdálkodási lánc mentén intelligens, összekapcsolt megoldásokkal igyekszik kiaknázni az IoT-ben és a jövő gyárában rejlő lehetőségeket.

Plug&Go futár: ActiveShuttle automatikusan irányított szállító jármű

Az ActiveShuttle automatikusan irányított jármű (AGV) már most elérhetővé teszi a jövő gyára koncepciót: az eszköz átalakítás nélkül, könnyen beilleszthető a meglévő gyárinfrastruktúrába. Használatával a belső anyagáramlás és a késztermékek szállítása egyszerűsíthető és automatizálható. Az ActiveShuttle Management System (AMS) a teljes rendszer lelkeként működik, és magától alkotja meg a műveleti terület dinamikus térképét. A vezérlőszoftver önállóan észleli az infrastruktúrában bekövetkezett változásokat, így a járművek képesek kikerülni az akadályokat. Azáltal, hogy hálózatba kapcsolódik, egyrészt az APAS kollaboratív gyártásasszisztensekkel és az összeszerelési feladatokra alkalmazható ActiveAssist intelligens munkaállomással, másrészt az árukezelési és gyártási rendszerekkel, további kapcsolatot teremt az összeszerelés és a logisztika között.

Mobil robotok: nagyobb rugalmasság – teljes kihasználhatóság

A Bosch Rexroth gyártotta Locator olyan szoftverkomponens, amely számos járműtípus sokféle, változó közegben történő megbízható pozicionálásáért és orientációjáért felel. Ezt egy nagy teljesítményű algoritmus teszi lehetővé, amely a jármű lézerszenzorát használva automatikusan észleli és térképezi fel természetes környezetét. A Bosch Rexroth ezzel a kulcsfontosságú technológiával segíti annak a kihívásnak a megoldását, hogyan lehet a mobil robotokat maximális rugalmassággal és használhatósággal lokalizálni. A Locator számos termékben, például a Bosch Rexroth ActiveShuttle járművében is megtalálható.

Hatékony, biztonságos együttműködés emberek és gépek között

A jövő gyárában kiemelten fontos az emberek és a gépek biztonságos együttműködése. Ezen szempontok figyelembevételével fejlesztette ki a Bosch Rexroth az érintésmentes, biztonságos és költséghatékony APAS asszisztenscsaládot. Az APAS kollaboratív robotoknak olyan – a piacon egyedülálló – különlegesen kialakított, kapacitív érzékelőfelülete van, ami kulcsfontosságú az ember és robot biztonságos együttműködésének összehangolásában. Ha egy munkavállaló túl közel kerül az APAS asszisztenshez, az azonnal megáll, még mielőtt ember és robot egymáshoz érnének. Amikor a munkavállaló biztonságos távolságra került a robottól, akkor az APAS asszisztens önállóan folytatja a munkát ott, ahol korábban abbahagyta.

Személyi asszisztens a gyártósoron

A gyártósorok rengeteg fontos manuális összeszerelési folyamattal rendelkeznek. Miért cserélnénk le őket, ha intelligens technológiával tovább is fejleszthetők? Az ipar 4.0 számos izgalmas lehetőséget kínál, de a lehetőségek maximális kihasználásához figyelembe kell venni néhány fontos kihívást. Tudnunk kell, hogy az új technológia miként használható a modern ipari munkaerő kiegészítésére, a legkülönfélébb összeszerelési feladatokhoz szükséges folyamatok továbbfejlesztésére.

Egy gyártósoron dolgozó munkatársnak, akinek egy adott tételtípust kell összeszerelnie, többféle információt kell fejben tartania, és egyszerre több dologra is figyelnie kell. Minden tétel több komponensből állhat, amelyek számos dologban hasonló, mégis egymástól eltérő eszközök használatát igényelhetik. További kihívást jelenthet, ha különböző termékváltozatokat kell összeszerelni, amik bizonyos részleteikben eltérőek. Pontosan erre nyújt megoldást az ActiveAssist, amely támogatást nyújt az operátoroknak az összeszerelési folyamathoz. A rendszer információt és tanácsot ad egy adott feladat elvégzéséhez, egyben képes láttatni a munkaterület főbb részeit. Megmutatja a következő lépést, például hogy melyik komponenst vagy eszközt kell éppen használni. Az ActiveAssist jelentős segítséget nyújthat az operátorok felkészítésében, oktatásában is.

Töltse le robotika bemutatóanyagunkat!

 

Amennyiben kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal:

marketing@boschrexroth.hu

www.boschrexroth.hu/ipar40

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek