Lépjünk be a digitalizált termékek világába!

Kulcsrakész megoldások az Internet of Thingshez és az ipar 4.0-hoz

2019. szeptember 17., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás CPX szelepsziget digitalizálás Festo

HoloLens, mobiltelefonok, 3D nyomtatás és okosszemüvegek; ezek az eszközök ragadták meg a közvélemény figyelmét a „Vissza a jövőbe” című filmben több mint 30 évvel ezelőtt, és ezek váltak mára valósággá. Mindez a digitalizációnak köszönhető. Éppen úgy, ahogy az ipar 4.0, ez is automatizálja a munka modern világát, és segít új magasságokat elérni a gép- és rendszerépítő szektorban. A Festo-nak milyen okoseszközei és megoldásai támogatják ezt az új világot?

„A vevőinket digitális megoldásokkal támogatjuk az értéklánc minden pontján, így végigvezetjük őket a saját digitális útjukon” – emeli ki dr. Michael Hoffmeister, a Festo digitális üzletágának vezető szakértője. A vállalatunk összefüggő szoftver-infrastruktúrát kínál a vevőinek, így csökkentve azok költségeit.

Szoftverfejlesztés à la carte

Kiváló példa ezekre az intelligens, átfogó szoftverekre a Handling Guide Online, amely lehetővé teszi a rendszerek tengelyeinek gyors tervezését és megrendelését; az online Festo Design Tool 3D, amelynek segítségével pneumatikus modulokba lehet foglalni az egyes különálló alkatrészeket; a termékkulcs, amely az egyes összetevők egyértelmű azonosítására és a digitális iker létrehozására szolgál, illetve az olyan alkalmazásalapú termékek használatához, mint például a Festo Motion Terminal.

A FluidDraw 365 lehetővé teszi a tervezőknek, hogy sokkal biztonságosabban és hatékonyabban rajzolják meg az áramköröket, valamint segíti a gépek dokumentációját és a szabványoknak megfelelő, gyors és egyszerű telepítését. A felhasználók mindig a legfrissebb verziót érik el a Festo App Worldön keresztül.

Biztonságos kapcsolat a Festo felhőhöz és kizárólagos hozzáférés az egyéni digitalizáláshoz a CPX-IoT gateway segítségével (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Állapotfigyelés a felhőn keresztül, egyetlen gombnyomással

A CPX-IoT gateway segítségével a Festo egy biztonságos felhőmegoldást kínál, amely lehetővé teszi a gép- és rendszerépítők, valamint a végfelhasználók számára, hogy jelentősen javítsák berendezéseik hatékonyságát. A CPX-IOT gateway a terepi szintű komponenseket és modulokat, például a CPX/MPA szelepszigetet, az MSE6-E2M energiafigyelő modult vagy a handlingrendszereket a Festo Cloudhoz köti az OPC UA interfészen keresztül.

A felhő lehetővé teszi az adatok feldolgozását és figyelemmel kísérését, így elérhetővé válnak a trendelemzések és az idő előtti figyelmeztető rendszerek, illetve az automatikus értesítések létrehozása váratlan esemény esetén. Az IoT gateway összeköti a felhőt egy vezérlővel, így biztosítja, hogy a megfelelő információk a megfelelő időben és a megfelelő formátumban kerüljenek továbbításra.

A Smartenance mellett az időigényes megelőző rendszerkarbantartás feleslegessé válik (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Feltételek monitorozása az irányítópulton

A CPX-IOT gateway segítségével előre beállított irányítópultok (dashboard-ok) rendelhetők hozzá az egyes Festo-komponensekhez, még több testreszabhatósággal. Az irányítópult a webböngészőben kísérhető figyelemmel, és egyaránt magába foglalja az ábrákat és állapotjelzéseket. Az egyszerűséget olyan speciális elemek (widget-ek) biztosítják, mint a felhasználói felület összetevői és grafikonjai, amelyek segítséget nyújtanak az energiafelügyelethez és a megelőző karbantartáshoz; valamint a folyamat kulcsfontosságú teljesítménymutatói a teljes berendezés hatékonyságának javítása érdekében. Az állapotfelügyeleti megoldás javítja a hibadiagnosztikát és a hibakeresést, átláthatóságot teremt az energiafogyasztás tekintetében, világos információkat nyújt grafikus formában, és visszamenő adatokat tárol.

Digitális karbantartás-menedzsment

A megelőző üzemkarbantartás időigényes folyamat, amelyet meglepő módon még mindig tollal és papírral dokumentálnak. A Smartenance, a Festo digitális karbantartás-menedzserének segítségével ez a folyamat egyszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válik. A szoftver lehetővé teszi a berendezések karbantartásának pontos ütemezését és elemzését. Éppen ezért egy letölthető alkalmazás formájában gyors és egyszerű hozzáférést biztosít a digitális karbantartás során a gyártásvezetők és a rendszerüzemeltetők számára. A Smartenance a Festo első teljesen digitális terméke. Letölthető mobilalkalmazásként okostelefonokhoz és tabletekhez az Apple és a Google store-n keresztül.

Az irányítópult kényelmesen elérhető a webböngészőn keresztül a gyártásvezetők számára. A Smartenance lehetővé teszi a végfelhasználók számára a rendszer karbantartásának ütemezését, monitorozását és értékelését. A digitális karbantartási ütemterv megkönnyíti, gyorsabbá és megbízhatóbbá teszi a karbantartást. A rendszerirányítók és a termelési vezetők által végzett kölcsönös ellenőrzés nagyobb megbízhatóságot biztosít. Ez számos felesleges folyamatot szüntet meg, a szükséges koordinációval egyetemben.

A Smartenance mellett az időigényes megelőző rendszerkarbantartás feleslegessé válik (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Okoseszközök

Az okos digitális megoldásokkal a Festo ötvözi az ipari alkalmazások széles körű ismereteit a legújabb informatikai fejlesztésekkel, az ipari automatizálási gyakorlatnak megfelelő online alkalmazások létrehozásához. A Festo digitális kommunikációt is használ, hogy támogassa ügyfeleit a Digital Customer Journey során. Ez a digitális utazás megbízhatóan és átfogóan vezeti át az ügyfeleket a Festo kínálatán az információszerzéstől és a konfigurálástól kezdve a rendelésen és szállításon keresztül az üzembe helyezésig és a karbantartásig, vagy akár a Festo Didactic által kínált műszaki képzésig.

www.festo.hu/iot

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek