Megérkezett az ADAMOS hatodik tagja

Tovább növekszik az ADAMOS kompatibilitása a már működő IIoT-rendszerekkel

2018. május 01., kedd, 06:00

Címkék: DMG MORI felhő felhőalapú szolgáltatás felhőplatform fröccsöntés IIOT Internet of Things ipar 4.0

2017. december 13-án a világon piacvezető fröccsöntőszerszámgép-gyártó ENGEL Austria GmbH is csatlakozott az ADAMOS GmbH kezdeményezéséhez, ezzel pedig a szervezet hatodik tagjává vált. 2018. január 1-én Matthias Volm technológiai igazgatóként csatlakozott a menedzsmenthez a tapio GmbH-nál, a Dürr AG leányvállalatánál ellátott ügyvezetői tisztsége mellett.

Az ADAMOS a vezető szerszámgépgyártók és a Software AG stratégiai együttműködése. Olyan szövetség ez, amelyben az ipar 4.0 és az IIoT területéhez kapcsolódó ipari megoldások születnek. Az ADAMOS mozaikszó az ADAptive Manufacturing Open Solutions (adaptív nyílt forráskódú gyártási megoldások) név rövidítése, és a gépgyártók, valamint a termelővállalatok és vevőik igényeit igyekszik kielégíteni.

Az Engel Austria GmbH globális szinten piacvezető fröccsöntő szerszámgépeket és -rendszereket gyártó vállalat, amely igen hamar felismerte a hálózatépítésben és a termelésdigitalizációban rejlő lehetőségeket. A vállalat eredménye egy széles és számos területre kiterjedő szoftverekből és hardverekből álló portfólió, amelyek megfelelnek az ipar 4.0 követelményeinek.

Dr. Stefan Engleder, az Engel Austria GmbH ügyvezetője elmondta: „Az ENGEL már jó ideje bevonódott az ipar 4.0 világába, és rengeteg értékes tapasztalatot szerzett ezen a téren az elmúlt időszakban. Úgy tekintünk erre a területre, mint egy lehetőségre, hogy segíthessük partnereinket az általuk megfogalmazott célok elérésében. Igyekszünk nekik is megmutatni a digitalizáció útját, és végigvezetjük rajta őket. Azzal, hogy az ADAMOS részévé vált a vállalatunk, hozzáférést nyertünk a vezető IIoT-platformokhoz, így mi magunk is a jövő iparának formálóivá és a digitális termelés úttörőivé válhatunk.”

Az ADAMOS mozaikszó az ADAptive Manufacturing Open Solutions (adaptív nyílt forráskódú gyártási megoldások) név rövidítése, és egy integrált kapcsolódási pontot jelent a mechatronika, az IIoT-infrastruktúra, a szoftverfejlesztés és a digitális termékek és adatbázis-szolgáltatások között. A kezdeményezők elképzelése szerint az ADAMOS a tagok egyenlő részvételével az ipar jövőjének formálására jött létre.

A partnervállalatok globális platformszolgáltatójaként az ADAMOS mind az alapvető infrastruktúrát, mind az alapfunkciókat Paas (Platform as a Service = platform mint szolgáltatás) szolgáltatásként teszi elérhetővé. Ez azt jelenti, hogy minden partnervállalat hozzáférhet a legmodernebb IIoT-technológiákhoz (gyártótól függetlenül), és elérhetővé teheti azokat a vásárlói számára is. A platformtechnológia telepíthető nemzetközi szinten, könnyen implementálható a vállalati rendszerbe, és felhőszolgáltatásként érhető el a helyi szerverek segítségével. Az ADAMOS standardizált felületeket használ, ezzel megbízhatóvá és bármilyen platformon működőképessé válhat a technológia. Az ADAMOS szövetség segítségével a gépészmérnöki tudás, a termelési ismeretek, valamint az információtechnológia kapcsolódhat egymáshoz, magas hozzáadott értéket képviselve a vásárlók felé, illetve új globális ipari szabványokat létrehozva.

A partnerek digitális piacterei az ADAMOS rendszerén keresztül működnek és kapcsolódnak a valódi piaccal. Minden egyes vállalat a saját termékeivel és szolgáltatásaival kereskedhet, egymástól teljesen függetlenül működhetnek a közös platformon. A vásárlók is jól járnak: így 360°-os látképet szerezhetnek az ajánlatokról a digitális infrastruktúra és az okos szoftvermegoldások szegmenséből.

„Mostanra a digitalizáció lett a gépészeti innováció és a termelékenységnövekedés legfontosabb motorja. Az ADAMOS lehetővé teszi a partnervállalatok számára, hogy a legjobb IIoT-technológiák, valamint az ipar 4.0 megoldásainak felhasználóiból azok szolgáltatóivá váljanak. A legfontosabb feladatunk a következő hónapokban, hogy létrehozzuk az ADAMOS ökoszisztémát, és a kapcsolatot a vevők számára a további platformokkal és felhőalapú rendszerekkel” – jelentette ki Matthias Volm, az ADAMOS GmbH technológiai igazgatója és a tapio GmbH ügyvezető igazgatója. A tapio vállalat a faipari megrendelőknek gondosan megtervezett digitális rendszereket és gépeket, valamint szerszámokat és anyagokat kínál egy digitális piactéren keresztül. Ebben a kettős szerepben az IIoT-megoldások esetén fontos, hogy a vevői rendszerekkel kiválóan együtt tudjanak működni. Emellett Volm fontosnak tartja azt is, hogy az ADAMOS rendszerei további gépészeti és termelési követelményeknek is megfeleljenek majd.

Az ADAMOS GmbH 2017. október 1-én kezdte meg működését. A DMG MORI, a Dürr, a Software AG, a ZEISS, az ASM PT és az ENGEL egyenrangú felek ebben az üzleti szövetségben, amelynek székhelyéül Darmstadtot választották. Partnerként számos további vállalat csatlakozhat a hat tagvállalathoz, így rendelkezésükre állhat az elérhető szolgáltatások széles választéka.

www.adamos.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek