Új Festo Bionic projektek - 1. rész

A természetből vett minták szolgálnak ihletül az automatizációs technológia számára

2015. május 23., szombat, 17:18

Címkék: 3D MID Bionic BionicANT Festo hálózat Hannover Messe 2015 mesterséges hangya

Hálózatba kapcsolt és együttműködő viselkedés – ezek a Festo Bionic képzési hálózatán dolgozó mérnökei munkáját dicsérő projektek legfőbb jellemzői, amelyekről a 2015-ös Hannover Messe szakkiállításon rántották le a leplet.

A Bionic képzési hálózat idei projektjei szórakoztató módon mutatták be, hogy a különálló rendszerek miként kommunikálhatnak úgy, hogy együtt intelligens egységet alkossanak. Kiderült az is, hogy a virtuális és a valós világ miként növekedhet együtt és milyen szerepet játszik a decentralizált rendszerintelligencia ebben a folyamatban. Így bepillantást nyerhettünk a jövő rugalmas és átalakítható üzemébe.

BionicANT-ek – a hangyák viselkedésén alapuló együttműködés

A BionicANT technológiára épülő szállítási koncepció a hangyák együttműködő viselkedését veszi alapul. A Festo mérnökei összetett szabályozási algoritmusok segítségével ültették át e rovarok viselkedését a technológia világába: éppúgy, mint a természetben megtalálható hangyák, a BionicANT-ek is meghatározott szabályok szerint működnek együtt. Ezáltal a BionicANT-ek önállóan reagálnak a különböző helyzetekre, egymással koordinálják viselkedésüket és működnek hálózatba kapcsolt rendszerként. Koordinált nyomás és húzás révén ezek a kis egységek olyan terheket mozgatnak meg, amelyeket egyedül nem lennének képesek. Minden művelet egy, minden egyes hangyába beprogramozott matematikai modellen és szimuláción alapuló előre meghatározott szabályrendszer szerint történik. Az egyes rovarok így önálló döntéshozatalra képesek, miközben alávetik magukat a közös célnak: minden egyes hangya hozzájárul az aktuális feladat megoldásához.

A mesterséges hangyák kiválóan mutatják be, hogy miként kommunikálnak egymással az önszerveződő különálló alkotóelemek úgy, hogy összetett feladatokat oldjanak meg hálózatban kapcsolt rendszerként. (Festo AG & Co. KG)

A hangyák között az ehhez szükséges információcsere a testükbe épített rádiómodulok segítségével zajlik. A szabályozó rendszer egy több résztvevős rendszert tartalmaz, amelyben minden résztvevő egyenlő jogosultságokkal rendelkezik. A fejükben lévő 3D sztereo kamerával a hangyák felismerik a megragadni kívánt tárgyat és megállapítják saját helyzetüket. A BionicANT-ek együttműködő viselkedése és decentralizált intelligenciája izgalmas lehetőségeket rejt a jövő üzeme számára. A jövő gyártórendszerei olyan intelligens alkotóelemekkel rendelkeznek majd, amelyek rugalmasan alkalmazkodnak a különböző gyártási forgatókönyvekhez és képesek feldolgozni a magasabb szintről érkező parancsokat.

A 3D MID technológia újszerű alkalmazása

A mesterséges hangyákban azonban csak együttműködő viselkedésük lenyűgöző. Gyártási folyamatuk is egyedülálló: lézerrel színterelt összetevőket első alkalommal egészítették ki látható irányító szerkezetekké az úgy nevezett 3D MID folyamat során. Az elektromos áramkör az alkatrészek külső felületéhez csatlakozik, amely így szerkezeti és elektronikus funkciót is kap.

www.festo.com/bionics

Kapcsolódó cikkek:

Új Festo Bionic projektek - 2. rész

Új Festo Bionic projektek - 3. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek