Új Festo Bionic projektek - 3. rész

A természetből vett minták szolgálnak ihletül az automatizációs technológia számára

2015. június 05., péntek, 06:00

Címkék: Bionic bionikus megfogó Festo FlexShapeGripper FlexShapeGripper Hannover Messe 2015 kaméleon szervizrobotika

Hálózatba kapcsolt és együttműködő viselkedés – ezek a Festo Bionic képzési hálózatán dolgozó mérnökei munkáját dicsérő projektek legfőbb jellemzői, amelyekről a 2015-ös Hannover Messe szakkiállításon rántották le a leplet.

A Bionic képzési hálózat idei projektjei szórakoztató módon mutatták be, hogy a különálló rendszerek miként kommunikálhatnak úgy, hogy együtt intelligens egységet alkossanak. Kiderült az is, hogy a virtuális és a valós világ miként növekedhet együtt és milyen szerepet játszik a decentralizált rendszerintelligencia ebben a folyamatban. Így bepillantást nyerhettünk a jövő rugalmas és átalakítható üzemébe.

FlexShapeGripper – úgy fog, mint a kaméleon nyelve

Amellett, hogy a természettől tanuljunk, a Bionic képzési hálózat céljai közé tartozik, hogy az új gondolatokat időben felismerjük, támogassuk és másokkal közösen alkalmazzuk. A FlexShapeGripper erre kiváló példa. Az Oslói Egyetemmel együttműködve a Festo egy olyan fogószerszámot mutatott be, amelyet a kaméleon nyelvének működési elve ihletett.

A FlexShapeGripper számos teljesen eltérő alakú tárgyat képes megragadni, felvenni és letenni egyetlen folyamat részeként. (Fényképek: Festo AG & Co. KG)

A természetről mintázva

A kaméleon ügyesen használja nyelve hegyét arra, hogy elkapja zsákmányát, ami lehet szinte bármilyen rovar. Nyelve rugalmasan igazodik az adott rovarhoz. Amikor a kaméleon megpillantja a zsákmányt, hirtelen kilövi nyelvét akárcsak egy rugalmas szalagot. A foglyul ejtett rovar ezután hozzátapad a nyelvhez és a horgászbothoz hasonlóan a kaméleon a szájába húzza a rovart.

Formához illeszkedő fogás az inverziónak köszönhetően

A FlexShapeGripper a legkülönbözőbb alakzatú tárgyat képes megragadni, összegyűjteni és elengedni anélkül, hogy kézzel bármilyen beállítást kellene rajta eszközölni. Ezt a vízzel töltött szilikonsapka teszi lehetővé, ami rugalmasan beborítja a megfogni kívánt tárgyat. Ennek az egyedülálló rugalmasságnak köszönheti a FlexShapeGripper a nevét is. A fogási és eleresztési mechanizmusok egyaránt pneumatikusan zajlanak. A fogási folyamathoz nincs szükség további energiára. A sűríthető levegő tartóereje elősegíti a kezelés és a fogó koordinálását a fogási folyamat során.

Lágy fogás számos feladathoz

A jövőben a FlexShapeGripper használható egy időben kezelendő, különböző alakú tárgyakhoz, például a szervizrobotika terén, szerelési feladatokhoz vagy kisebb alkatrészek kezeléséhez. A FlexShapeGripper bionikus modell kiválóan mutatja a fogástechnológia terén a „pack-and-place” folyamatok révén elért új megoldásokat, és egyúttal rugalmasabbá és adaptálhatóbbá teszi a gyártást. A jövő gyártásának egyre rugalmasabb rendszerekre és alkotóelemekre lesz szüksége, amelyek képesek magukat egyes termékekhez adaptálni. Az olyan adaptálható fogóeszközök, mint a FlexShapeGripper fontos szerepet kaphatnak ebben a folyamatban.

A Bionic képzési hálózat

A Bionic képzési hálózat híven mutatja a Festo elkötelezettségét a szakképzés és -oktatás mellett. Diákokkal, ismert egyetemekkel, intézetekkel és fejlesztőcégekkel karöltve a Festo új technológiák tesztelésére irányuló projektek megvalósulását támogatja. A cég célja az automatizált mozgási folyamatok hatékonyabbá és eredményesebbé tétele a bionika segítségével. A Bionic képzési hálózat az összetett feladatok megoldásának izgalmas megközelítéseit mutatja be.

www.festo.com/bionics

Kapcsolódó cikkek:

Új Festo Bionic projektek - 1. rész

Új Festo Bionic projektek - 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek