Új, skálázható analitikai platform az ipari IoT alkalmazásokhoz

A gyártók új módszerekkel szervezhetik és dolgozhatják fel az ipari adatokat

2017. november 15., szerda, 16:30

Címkék: adat adatbázis adatelemzés automatizálás digitális adatkezelés FactoryTalk felhő felhő alapú megoldás felügyeleti szoftver irányítás Rockwell Automation vezérléstechnika

Az ipari vállalkozások egyre szélesebb körben kapcsolják hálózatba eszközeiket és a számítástechnikai teljesítmény is folyamatosan növekszik. Az adatok hozzáférhetősége forradalmasította azokat a módszereket, amelyekkel a vállalatok megoldhatják a felmerülő problémákat és alkalmazkodhatnak a változásokhoz. Viszont továbbra is kihívást jelent a gyártók számára, ha csak bonyolultan lehet megvalósítani az adatok megfelelő helyen és megfelelő időben történő felhasználását. A vállalatoknál az alkalmazottak pedig sokszor nem értenek hozzá, hogyan lehet a felhőn keresztül kezelni a gépekből származó adatokat.

A Rockwell Automation célja, hogy elérhetővé tegye a legmodernebb analitikai megoldásokat a gyártóvállalatok számára. A Project Scio a következő lépés a cél eléréséhez, ugyanis lebontja az információk elérhetőségét gátló akadályokat, hogy a vállalatok a megfelelő helyen és időben tudják meghozni a fontos döntéseket. A platform ad hoc analitikákat biztosít és összetett elemzéseket végez azokból a strukturált és strukturálatlan adatokból, amelyeket gyakorlatilag a vállalatban rendelkezésre álló bármelyik forrásból le tud kérdezni. A kapcsolódó adatokat intelligensen tudja egyesíteni a felhasználóbarát analitikai áttekintő felületeken (storyboardokon), amelyeket a felhasználók megtekinthetnek és megoszthatnak. A felhasználók ezekből kiindulva önállóan végezhetnek mélyebbre ható vizsgálatokat, hogy jobb döntéseket hozhassanak, és jelentősen lerövidíthessék az értékteremtéshez szükséges idő.

„Azáltal, hogy a vállalat valamennyi szintjén - az adat forrásánál, az üzemben vagy a felhőben - rendelkezésre állnak az analitikák, a felhasználók olyan betekintést nyerhetnek, amire korábban nem volt lehetőség” – emelte ki John Genovesi, a Rockwell Automation Information Software üzletágának elnökhelyettese. „A felhasználók képesek lesznek több adatforrást egyesíteni, és kihasználhatják a gépi tanulást, így a rendszereik még jobban előrejelzik majd és intelligensen kezelik a folyamatokat. A Scio analitikáit mindenki hasznosíthatja. A skálázható és nyílt platform biztonságos, személyre szabott hozzáférést  yújt a felhasználóknak a strukturált és strukturálatlan adatokhoz. A konfigurálható és egyszerűen kezelhető felületen valamennyi felhasználó önálló adatkutatóvá válhat, hogy képesek legyenek megoldani a problémákat és kézzelfogható üzleti eredményeket érjenek el.”

A Project Scio főbb jellemzői:

  • Automatikus eszközfelismerés: Az üzem valamennyi készülékének manuális feltérképezése a szoftverben néha rendkívül időigényes, és hibalehetőségeket hordozó folyamattá válhat. A platform automatikusan felismeri a Rockwell Automation készülékeit és változóit, valamint a harmadik fél által előállított adatokat, így időt takarít meg és csökkenti a hibák előfordulását. Ráadásul, az automatikus eszközfelismeréssel a felhasználó részletesebb adatokat kap (például eszköz neve, gyártósor és üzem helye), mint a manuális feltérképezésnél.
  • Az elszigetelt analitikák kora lejárt: Ahelyett, hogy a forrásnál csak az adatbázis aktuális értékeket lementve pillanatfelvételként használja, a platform egy központi helyre továbbítja az adatokat, lehetővé téve a folyamatos frissítésüket. Az adatforrásokhoz pedig csak egyszer kell létrehozni a csatlakozást. A csatlakozáson keresztül a felhasználók egyedi analitikákat készíthetnek, és kívánt gyakorisággal frissíthetik azokat, külön adatkutató szakember segítsége nélkül.
  • Rugalmas gépi tanulás (Machine Learning - ML): Mindig a megfelelő ML algoritmus használata az adott feladathoz. A Project Scio platform konfigurálható, így több vezető iparági algoritmust képes támogatni, beleértve a SparkML, MLLib és Python algoritmusokat is.
  • Zárt hurkú analitika: Akár gépi tanulást, akár előre megadott beállításokat használ a vállalat, a platform nyomon követi a műveleteket és automatikusan módosítja a vezérlést, ha a folyamatok átlépik a megengedett határértékeket. A felhasználók ennek segítségével optimalizálhatják a vezérlést, javíthatják a termékek minőségét és egységességét, valamint csökkenthetik a hulladék mennyiségét.
  • Alkalmazás-áruház: A Rockwell Automation hamarosan bemutat egy alkalmazásáruházat is a saját és harmadik fél által fejlesztett alkalmazások számára. Mindegyikben központi elem, hogy bármilyen adatforráshoz hozzáférést biztosítsanak, és a felhasználóknak egyedi analitikákat hozzanak létre. A felhasználók igénybe vehetik a Rockwell Automation előre kifejlesztett FactoryTalk Analytics alkalmazásait is. Ezekkel az alkalmazásokkal a felhasználók szabványosított formában, konfigurálás nélkül követhetik nyomon a leggyakrabban használt fő teljesítménymutatókat, mint amilyen az általános eszközkihasználtság (OEE) vagy aminőség.
  • Nyílt platform: Az ipari gyártóvállalatoktól nem várható el, hogy lecseréljék az összes meglévő vezérlési és informatikai rendszerüket mielőtt az analitika értéket teremtene számukra. Ezt a skálázható és nyílt architektúrájú platformot úgy fejlesztették, hogy bővítések során egy teljes ipari IoT ökoszisztémát lehessen vele kiépíteni. A gyors csatlakozás a Connected Enterprise felé adatot továbbító valamennyi rendszerre, köztük a vezérlőkre, az MES szoftverekre és az adatforrások közelében működő készülékekre is kiterjed.

Az Information Solutions szolgáltatásokon kívül a Rockwell Automation Connected Services megoldásainak teljes kínálata is rendelkezésre áll, amelyek hálózati integritást, biztonságot, infrastruktúratervezést és -karbantartást, valamint a berendezések távoli monitoringját biztosítják, beleértve az előrejelzésen alapuló karbantartást is. Ezek a szolgáltatások minden szemszögből segítik az ügyfeleket a The Connected Enterprise megvalósítása felé vezető úton, támogatást nyújtva az ipari IoT infrastruktúrájának és stratégiájának kidolgozásában, valamint a távoli monitoringban és analitikában.

www.rockwellautomation.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek