Utazás a digitális jövőbe

Hannoveri Vásár az ipar 4.0 jegyében

2016. június 27., hétfő, 06:00

Címkék: Angela Merkel Barack Obama digitalizálás Hannover Messe 2016 integrált megoldások ipar 4.0 virtuális valóság

Öt élménydús nap és jelentős látogatói növekedés: dióhéjban így foglalható össze a 2016-os Hannoveri Vásár. A világ legnagyobb technológiai szakkiállítását idén „Integrált ipar – a megoldások felfedezése” mottó alatt és az USA mint hivatalos partnerország részvétele mellett rendezték meg.

Angela Merkel virtuális valóság szemüveget viselve nyújtotta kezét a digitális térben, míg Barack Obama a fizikai környezetben fogadta el a kézfogást: talán ezzel a képpel lehet a legszemléletesebben kifejezni az ide Hannoveri Vásár mondanivalóját és a két ország szoros partnerségét az ipar 4.0 koncepció megvalósítása felé vezető úton.

„A 2016-os Hannoveri Vásár rávilágított arra, hogy az Egyesült Államok és Németország egyenrangú partnereknek számítanak a gyártás digitalizálásának fejlesztésében – jegyezte meg dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe igazgatósági tagja. – A termékek, gépek, gyárak, emberek, országok és kontinensek közötti kapcsolat megteremtéséhez univerzálisan alkalmazható technológiák és szabványok kellenek. Ezek létrehozásán az idei Hannoveri Vásár is sokat lendített előre.”

Nem láttam még olyan szakvásárt, amelyen ennyire kézzelfogható élménnyé változott volna az ipar 4.0 koncepciója. Az intelligens gyártáshoz tartozó megoldások az egyes gépek modernizált, átalakított változataitól a teljes gyártósorokon át az adatgyűjtéstől és azok felhőben történő elemzéséig terjedtek. A technológiai áttörés tehát megtörtént, a következő lépésnek már „csak” ezek kereskedelmi hasznosítása maradt.

Az idén több mint 190 000 szakmai látogatót vonzó Hannoveri Vásár mintegy 50 000 külföldi résztvevőjének nagy része az Egyesült Államokból és Kínából érkezett. A hatezer kínai látogató egyenesen a legnagyobb külföldi látogatói csoportot alkotta, míg az USA-ból több mint ötezren érkeztek. Európa – természetesen Németországot leszámítva – 30 ezer szakemberrel képviseltette magát a világ legnagyobb ipari szakvásárán.

A Németországból, az Egyesült Államokból, Kínából, Japánból és az EU-ból származó, az ipar 4.0 koncepció által inspirált fejlesztések közös utazásra hívták a látogatókat a digitális jövő felfedezésére. Kiváló példát mutatott erre „Az ipar 4.0 és az ipari internet” fórum, melynek során több mint nyolcezer résztvevő ismerkedhetett meg az integrált ipar legújabb technológiáival, szabványaival és az üzleti modelljeivel.

A 2016-os vásár másik kulcstémája az integrált energetika, a jövő energiarendszerei voltak. Az ehhez kapcsolódó kiállítási látványosságok az energia-előállítástól annak szállításán, elosztásán és tárolásán át az alternatív mobil megoldásokig terjedtek. Az „Integrált Energiapláza” egyedülállóan, interaktív modellként mutatta be a teljes megújuló energetikai körforgást.

Az Industrial Supply programelem is megerősítette, hogy az ipar 4.0-kompatibilitás egyre inkább mindennapi elvárássá válik az ipari beszállítók irányába. A speciális bemutató két másik kulcsfontosságú témaköre az új anyagok és a könnyűszerkezetes kialakítások voltak, ahol a látogatók a műanyag, kompozit és acél alkatrészek tervezési ötleteinek és könnyűszerkezetes kialakítási módjainak széles körével ismerkedhettek meg.

Az idén debütált „Young Tech Enterprises” programelem rávilágított arra, hogy az induló ipari vállalkozásokra az IT világán kívül is rengeteg lehetőség és kitörési pont vár. A gépipari startup cégek ugyanakkor magasabb kockázatokkal néznek szembe, mint az információtechnológia világában startoló társaik: a területet magas piacra lépési költség és sokéves fejlesztési fázis jellemzi. Az új bemutató azonban arra is lehetőséget adott, hogy a fiatal vállalkozók értékes kapcsolati tőkére tegyenek szert a potenciális befektetők, ügyfelek és partnerek körében.

A következő, 2018. április 24–28. között sorra kerülő Hannoveri Vásár partnerországa Lengyelország lesz.

Molnár László

Kapcsolódó cikkek:

Magyar csepp a tengerben 1. rész

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek