Intelligensebb megfogás és rögzítés

2018. november 16., péntek, 06:00

Címkék: AMB 2018 befogástechnika befogó befogótokmány ipar 4.0 megfogó precíziós szerszámok Schunk szerszám szerszámtechnika

A digitalizálás korában a trendek a magas szinten automatizált, teljes mértékben hálózatosított és autonóm gyártási rendszerek irányába mutatnak. A termékhez a legközelebb elhelyezkedő rögzítőeszközök és a megfogórendszerek különleges szerepet játszanak ebben a folyamatban: rugalmasabb folyamatokat tesznek lehetővé, valamint állandó folyamatfelügyeletet és optimalizálást biztosítanak közvetlenül a munkadarabon.

Az intelligens befogástechnika területén végzett sokéves fejlesztés után a SCHUNK a 2018-as AMB kiállításon először mutatta be a nagyközönség számára azt, hogy az alkatrészek érzékenysége, hálózatos képességei és magas fokú funkcionális integrálhatósága miként válik kulcsfontosságú tényezővé a befogórendszerek valós idejű megfigyelésében. A szorítóerő, a megfogási útvonal, valamint a vibrációs viselkedés folyamatosan rögzíthető és elemezhető. Ha a folyamat során a normál határértékektől eltérések lépnek fel, az észlelt adatok alapján a megmunkálási paraméterek valós időben automatikusan adaptálhatók. A különböző intelligens rögzítőeszközökre vetett pillantással azonnal világossá válik, hogy mit tartogat számunkra a jövő a gyártóüzemekben.

Az intelligens rögzítő- és megfogórendszerek valós időben mérik, azonosítják és megfigyelik a befogott alkatrészeket és a gyártási folyamatot (Forrás: SCHUNK)

A lehúzóerő, a szorítótartó pozíciójának és a munkadarab jelenlétének ellenőrzése

A SCHUNK VERO-S NSE3 138 intelligens gyorscserélő modul lehetővé teszi a lehúzóerő és a szorítótartó pozíciójának folyamatos ellenőrzését. Ebből a célból közvetlenül a modulba integrálódtak a nyílásmérők, a mérőerősítők és az analóg induktív érzékelők. A munkadarabok, illetve a rögzítésre szolgáló gépasztalok jelenléte ezenkívül induktív közelítéskapcsolók segítségével mutatható ki. Mindez biztosítja, hogy a megfogási folyamat egésze optimális körülmények között menjen végbe. Az áramellátás és a jelátvitel kábelalapú, direkt rugós csatlakozókkal szerelt. Mivel a mért értékek analóg jelekként (0…10 V DC) továbbítódnak, egyszerű jelfeldolgozás hozható létre. A teljes intelligencia a modulba integrálható oly módon, hogy a méretek semmiben se térjenek el a hagyományos VERO-S NSE3 modul méreteitől.

Henrik A. Schunk, a SCHUNK GmbH & Co. KG vezérigazgatója (Forrás: SCHUNK)

Változtatható szorítóerő

Ha egy lépéssel továbblépünk, már meg is érkezünk a SCHUNK TANDEM KSE 100 intelligens befogóerő egységhez. A tokmánypofák és a szorítóerő integrált nyomon követése mellett az egység képes az egyes ujjak szorítóerejét és helyzetét az adott munkadarabhoz optimalizálva egyedileg beállítani. Ennek előnye nyilvánvaló: az egyes tokmánypofák a folyamathoz történő előre beállítása nagymértékben csökkenti a ciklusidőt. Ezenkívül a deformációk vagy a felület károsodásának megelőzése érdekében a munkadarab erre kényes részein lokálisan csökkenthető a szorítóerő. A befogóerő-egységbe a folyamat által feltételezett szenzortechnikát is teljes mértékben integrálták.

Az intelligens SCHUNK EGL PROFINET az alkatrész méretére, tulajdonságaira és állapotára vonatkozó információkat valós időben, a folyamat integrált részeként rögzíti anélkül, hogy külső érzékelőkre lenne szükség. A feldolgozott információk a felhőplatformon világszerte elérhetővé tehetők (Forrás: SCHUNK)

Intelligens szerszámtartó

A szerszámbefogó technológia terén számít a SCHUNK büszkeségének az iTENDO intelligens hidraulikus befogó, amelyet a német gyártó a TU Vienna és a TOOL IT GmbH együttműködésével fejlesztett ki. A világ első intelligens szerszámbefogója a forgácsolási folyamatot közvetlenül a szerszámon képes figyelemmel kísérni, ezzel lehetővé téve a megmunkálási paraméterek valós időben történő vezérlését. Az iTENDO ezáltal mérföldkőnek számít az intelligens szerszámbefogásban. Első ízben tette lehetségessé a rezgések, vibrációk és szerszámhibák valós időben történő rögzítését és a folyamat azonnali és teljesen automatikus beállítását abban a pillanatban, ahogy a normálistól eltérő jelek megjelennek. A 2019-ben piacra kerülő intelligens befogó lehetővé teszi a folyamat stabilitásának, a gépkezelő nélküli határérték-felügyeletnek, a szerszámtörés-érzékelésnek, valamint a fordulatszám és az előtolás valós idejű vezérlésének teljes dokumentációját. A jövőben a TENDO hidraulikus befogók mellett a SCHUNK-portfólió többi elemét is felszerelik majd intelligens szenzorrendszerekkel.

Az iTENDO intelligens szerszámbefogó valós idejű folyamatfelügyeletet és ellenőrzést tesz lehetővé közvetlenül a szerszámon. A szerszámtartók geometriája és teljesítményadatai még szenzorokkal együtt is változatlanok maradnak (Forrás: SCHUNK)

Interakció az intelligens megfogórendszerekkel

Egészen kivételes szinergia érhető el, ha intelligens munkadarab-rögzítő eszközöket és intelligens befogórendszereket kombinálunk a megmunkálási folyamatban. Jó példa erre a PROFINET interfésszel integrált SCHUNK EGL párhuzamos megfogó. Amint az intelligens megfogó detektálja az alkatrészt, az ujjak képesek egyedileg beállítani a megfogás paramétereit. Az ujjak előpozicionáltak, és – amennyiben szükséges – a szorítóerő csökkenthető, még mielőtt a megfogórendszer elérné a munkadarabot. Ez minimalizálja a ciklusidőt, ugyanakkor maximális megbízhatóságot biztosít. A megmunkálási folyamat befejeztével az intelligens megfogó eltávolítja az alkatrészt, teljesen automatikusan elvégzi a méréseket, és az értékeket IO vagy NIO adatként tárolja. A SCHUNK GRIPconnect alkalmazás segítségével a gépkezelő a folyamat minden lépését figyelemmel kísérheti, meghatározhatja az érintett alkatrészekre vonatkozó időtartamot és a lekérdezési állapotadatokat. Az alkalmazás ezenkívül dokumentációt, kezelési utasításokat, 3D nézeteket és videófelvételeket is tartalmaz.

A SCHUNK GRIPconnect alkalmazás segítségével a tárolt folyamat és a megfogók adatai statisztikailag és vizuálisan hosszabb időn keresztül kiértékelhetők, például egy megrendelés vagy egy teljes gyártási hét elemzéséhez (Forrás: SCHUNK)

Henrik A. Schunk, a SCHUNK GmbH & Co. KG vezérigazgatója szerint a SCHUNK rögzítő- és befogórendszerek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az intelligens gyárak létrehozásában, mivel ezek a komponensek helyezkednek el a legközelebb a termékekhez. „Nem lehet más a célunk, mint az összes alkatrész közötti átfogó kommunikáció, a maximális folyamatátláthatóság, a maximális adatbiztonság, az eseményekre történő dinamikus reagálás képességének létrehozása” – vázolta fel Henrik A. Schunk a német családi vállalkozás jövőképét.

www.schunk.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek