Ipar 4.0 a cementiparban

2019. május 20., hétfő, 13:11

Címkék: automatizálás cement cementgyár építőipar ipar 4.0

A gőzgép, a tömegtermelés és az automatizálás után ma a digitalizáció az, amely teljesen átalakítja a gyártóvállalatok működését az egyes iparágakban. Lassan, de biztosan eljutunk az ipar 4.0 térnyeréséhez a hazai piacon is. A kifejezés használatakor azonban ritkán jut eszünkbe például a (hazai) építőanyag-ipar, pedig az ott folyó tevékenység mindennek az iskolapéldája lehet.

A cementgyártás hazánkban évszázados hagyománnyal rendelkezik. A mai modern gyártás során a rendelkezésre álló innovatív technológiákat használják a teljes folyamat során, a mészkő- és agyagkiterméstől kezdve egészen addig, amíg a cementsilókból  zsákokban vagy ömlesztett formában ki nem kerülnek a különböző cementtermékek.

Hazánk meghatározó építőanyag gyártója, a Duna-Dráva Cement Kft. évi 2,5 millió tonnás cementgyártó kapacitással, innovatív hozzáállásával, korszerű és környezettudatos gyártási technológiájával az európai cementgyártás élvonalát képviseli. Az elmúlt évek korszerűsítési folyamatainak köszönhetően az automatizáció teljesen átstrukturálta mindkét cementgyárának (amelyek Vácon és Beremenden találhatóak) működési folyamatait. Számos folyamat és tevékenység, amelyet korábban emberek végeztek, ma már gépek segítségével történik, mindez hálózati összekötetésben.

Cementgyártás a Dunától a Dráváig

A cementgyártás egy rendkívül összetett tevékenység, amelynek folyamata már a bányában elkezdődik. A bányarobbantási tevékenység tervezésére, amelynek egyik legfontosabb eleme a bányatérképek készítése, GPS eszközzel ellátott, nyomon követésre alkalmas drónt használnak.

A bányából a mészkő és az agyag szállítását a legtöbb esetben valamilyen jármű segítségével végzik, vagy futószalagon, úgy, mint a Váci Gyár esetében.  Az alapanyagok összetörését követően azok összekeverése és homogenizálása hatalmas keverőágyon történik, automatizáltan, de még munkavállalói felügyelettel.

A cementmalmi őrlés optimalizálása teljes mértékben automatizált szakértői rendszerrel valósul meg, amely irányítja az optimális malomőrlési kapacitást. Ennek segítségével nemcsak jelentős termékkihozatal növekedés, hanem villamos áram megtakarítás is elérhető. A keletkezett, betárolt nyerskeverék kémiai összetétel vizsgálatát is gép végzi – ez folyamatosan, egy online rendszeren keresztül zajlik -, az úgynevezett Promt-Gamma-Neutron-Aktivációs Analizátor. Ehhez még üzemeltető személyzetre sincs szükség. A vállalat az évek során automatikus technológiai mintavételi pontokat épített ki, amelyek során az anyagáramból folyamatos mintákat vesznek a cementgyártás különböző fázisaiban (nyerslisztőrlés, klinkergyártás, cementőrlés, forróliszt). Az óránként gyűjtött átlagmintákat homogenizálás és minta csökkentés után automatikus csőposta rendszer segítségével juttatják be különböző vizsgálatokra a központi automata laboratóriumba.

A laboratórium fogadja a csőpostán érkező mintákat, majd  egy robot ezeket a négy vizsgáló berendezés egyikéhez továbbítja. Az egyes vizsgálatokat röntgen-, vagy lézer-sugárzások felhasználásával végzik. A mintákból átlag mintaképzést is végeznek szintén automatizáltan, például további fizikai-mechanikai és kémiai vizsgálatok céljából.

A hőcserélőtoronyban előmelegített nyerslisztet a kemencében legalább 1450 °C-on klinkerré égetik. A kemencéből távozó klinkert lehűtik és adalékanyagok hozzáadását követően, a cementőrlő malomban, acélgolyók segítségével finomra őrlik, természetesen itt is gépek segítségével. Így készül a cement, szinte emberi beavatkozás nélkül.

A folyamatokat fejlett vállalatirányítási rendszer támogatja, az adatokat digitálisan tartják nyílván, papír alapú adatkezelés már sehol sincs. Az eredmények évekre visszamenően bármikor, egyszerűen visszakereshetőek.

A változás hasznos: teljesítménynövelést hozott az automatizáció a DDC-nek

Az automatizációnak köszönhetően a belső szervezési folyamatok átláthatóbbá váltak, a kommunikáció hatásfoka is jelentősen javult. Az emberi szubjektivitástól és munkakedvtől függetlenül ellenőrizhetők a minőségi beállítások. Az automatizáció hozzájárult a jobb és egyenletesebb termék minőséghez, valamint a gazdaságosabb termeléshez is. A folyamatos monitoringnak köszönhetően pedig megelőzhetőek az üzemzavarok.

Habár az automatizáció korábban a dolgozói létszám csökkenését vonta magával a vállalat életében, azóta számos új munkahely létesült a megváltozott folyamatok szakszerű ellátására. A jelenlegi technológia részfolyamatai automatikus vezérléssel jól kezelhetőek, azonban a teljes rendszer szintézise még emberi intelligenciát igényel.

A DDC folyamatosan figyeli a technológiák fejlődését, törekszik a modernizálásra, az elérhető legjobb technológiák adaptálására. Egy teljesebb körű digitalizáció (modern szenzorok, biztonságos mobil adat kommunikáció például 5G, monitoring rendszerek) és a hozzá kötődő adatelemzés új utakat nyithatnak a termelékenység hatékonyságának javításában.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek