Költségmegtakarítás egységes energiaellátási és automatizálási rendszerekkel

A Rockwell Automation Integrated Power&Automation szolgáltatáscsomagja 90%-os megtakarítást jelenthet az integrációs költségekben

2018. február 05., hétfő, 06:00

Címkék: Automation Fair automatizálás energiaellátás energiafelügyelet energiamenedzsment folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés kiállítás Rockwell Automation

Az energiaelosztó és automatizálási vezérlőrendszereket hagyományosan önálló rendszerekként szállították. A két rendszerben gondolkodás azonban felesleges komplexitást és többletköltségeket okozott a gyáregység teljes élettartama alatt.

Ha az elektromos tervezők és a felügyeleti rendszereket kivitelező csoport elkülönített tervezést, beszerzést és telepítést végez, az több beszállítói kapcsolatot feltételez és duplikált megjelenítési, archiválási és jelentési platformokat hoz létre. A két csoport ráadásul a tesztelésre és az üzembe helyezésre is külön terveket készít, gyakran különböző idővonalakkal. A két tevékenység összevonása csökkeni a beszállítók számát és jelentősen lerövidíti az ütemtervet.

A Rockwell Automation több gyártó kínálatából állítja össze csomagmegoldásait, amelyekkel jellemzően 15%-os költségmegtakarítás érhető el a teljes projekt tekintetében. Az integrálást Ethernet-protokoll teszi lehetővé.

A digitalizálás ereje

Az energiaellátás kommunikációs technológiái sok esetben nem tartottak lépést az automatizálási rendszerekkel. A gyárak gyakran automatizálási rendszereiket intelligens elektronikai eszközökkel (IED) kapcsolják össze, melyek különböző hálózatokon működnek. A villamos felügyeleti vezérlő és adatgyűjtő (eSCADA) rendszer így korlátozottan lát rá a folyamatirányító rendszerre.

A folyamatvezérléshez néhány üzem sajátos hálózatokat használ, amelyek egyedi, vezetékes kapcsolattal rendelkeznek a hajtásvezérlő eszközökkel. Mások egy második digitális hálózatot hoznak létre a hajtásvezérlés integrálásához, de így konfigurációs és válaszidős kihívásokkal szembesülnek és az adatokhoz való hozzáférést is lekorlátozzák. Megint mások fejlett irányítási rendszerrel és Ethernet-alapú kommunikációval rendelkeznek, de nem biztosított alállomások adataihoz való digitális hozzáférés.

Egy egységes hálózattal az elektromos alkatrészeket a folyamatirányító rendszerhez csatlakoztathatjuk, ami csökkenti az anyag- és munkaerőköltségeket. Az analógról a digitális megoldásokra történő átmenet a vezetékezés mértékét is minimalizálja.

Az egyesített rendszerek a munkahelyi biztonságot távfelügyelettel javíthatják, a működési feltételekhez, hibákhoz, riasztásokhoz és eseményekhez való valós idejű hozzáférés pedig a nem tervezett leállások esélyét csökkenti.

Előnyök

Az EtherNet/IP protokollt használó Allen-Bradley intelligens motorvezérlő eszközök a folyamatirányító rendszer szerves részeként kommunikálnak és működnek. Az alállomások kritikus berendezései ugyanakkor intelligens elektronikai eszközökkel kommunikálnak az IEC-61850 szabvány szerint.

Az alállomás adatai közvetlenül az ellenőrzési környezethez társíthatók a vezérlőplatform és az IED-ek közötti zökkenőmentes kommunikáció érdekében. Az eredmény egy digitális, egységes rendszer, amely:

  • Egyetlen hálózat a megjelenítéshez, az archiváláshoz és a jeletéskészítéshez,
  • Kevésbé komplex és nem tartalmaz duplikációkat,
  • Egyetlen forrásból teszi lehetővé a szinkronizált, időbélyeges adatokhoz történő hozzáférést,
  • Jobb terheléskezelés és energiagazdálkodással rendelkezik,
  • Bárhonnan lehetővé teszi az elektromos és folyamatirányító rendszerek valós idejű felügyeletét,
  • Gyorsan és könnyen módosítható, vagy bővíthető.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikkek:

A projekttervezés növeli a várható nyereséget

A munkaerőhiány erősíti a sokféleséget

Gyorsaságra és intelligenciára építve

Kiberbiztonság az üzemben

Instant analitika

Az ipari automatizálás következő generációja

Hol tartunk a digitális átállásban?

Automatizálási seregszemle Houstonban

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek