Kulcsrakész gyártócellákkal bármely gyár könnyen intelligenssé tehető

Könnyű integráció a FANUC eddigi legautomatizáltabb standjának középpontjában

2019. október 18., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás elektromos fröccsöntőgép EMO Hannover Fanuc fröccsöntés huzalszikra-forgácsolás ipari robot műanyagfröccsöntés műanyaggyártás műanyagipar Robodrill robot robotika

Az idei EMO szakkiállításon a FANUC standjára látogatók első kézből tapasztalhatták meg, milyen egyszerűen integrálhatók az automatizációs megoldások a különféle gyártóeszközökbe. A japán automatizálási óriáscég standja olyan kulcsrakész gyártócellákkal volt tele, amelyekkel bármilyen gyár könnyedén intelligenssé tehető.

A vállalat számos, a teljes portfóliót lefedő új technológiát mutatott be az ipari robotoktól kezdve a gyártóberendezéseken és CNC-ken át egészen a szoftverekig. Az automatizációs megoldásokkal támogatott termékeket a látogatók működés közben is megtekinthették.

Európában is bemutatkozott a FIELD rendszer

A stand egyik legfőbb látványossága a vállalat új IIoT- (Industrial Internet of Things = ipari dolgok internete) platformjának, a FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) rendszernek az európai debütálása volt. A FIELD rendszer összekapcsolja a FANUC-tól – és egyéb, harmadik féltől – származó gyártótechnológiákat, hogy gyors, központosított hozzáférést biztosítson a termelési adatok gyűjtéséhez és feldolgozásához. Ezáltal segít a végfelhasználóknak megtenni az első lépést az okosgyárak felé vezető úton.

Más IIoT-megoldásoktól eltérően a FIELD rendszert úgy alakították ki, hogy az adatok gyűjtése és feldolgozása ne a felhőben, hanem közvetlenül üzemi szinten történjen (edge computing). Ennek köszönhetően a gépkezelők sokkal pontosabb adatokhoz és elemzésekhez férhetnek hozzá, ráadásul valós időben. A FIELD rendszer teljes mértékben skálázható, így a gyártó cégek jól megalapozott döntéseket hozhatnak, amelyek kézzelfogható javulást eredményeznek a termelésben.

A FIELD rendszer számos különféle alkalmazással kompatibilis, köztük a harmadik fél – például szoftverházak, rendszerintegrátorok vagy akár végfelhasználók – által fejlesztettekkel is. A FIELD rendszer saját AppStore-ja 2019 negyedik negyedévétől lesz elérhető, a két legfontosabb alkalmazása pedig a FIELD rendszer PMA és a FIELD rendszer ZDT lesz.

A PMA (Production Monitoring and Analytics = gyártásellenőrzés és -elemzés) szoftver a FIELD rendszerhez csatlakoztatott gépek termelékenységének és teljesítményének ellenőrzéséért felel, ideértve a tervezett kapacitás alatt teljesítő gépek szűrését, valamint a hullámforma meghibásodások elemzését. A ZDT (Zero Down Time = zéró állásidő) folyamatosan figyeli a gépek állapotát, ez alapján pedig különböző tendenciákat – például nyomatékváltozásokat vagy -zavarokat – tud meghatározni, így tájékoztatást ad a gépkezelőknek a végrehajtandó prediktív karbantartási műveletekről.

A kiállításon számos gépet, eszközt és robotot csatlakoztattak a FIELD rendszerhez, így a látogatók élőben is megtapasztalhatták annak hatékonyságát.

Előrelépés a megelőző karbantartásban az „Edge Analyzing Unit” segítségével

A FANUC a CNC-k és szervomotorok portfólióból is számos új eszközt és funkciót mutatott be az EMO-n. A kategória egyik legfőbb attrakciója az új Edge Analyzing Unit (Edge elemző egység) volt, ami bármely FANUC vezérléssel ellátott gépre telepíthető. Az eszköz párhuzamosan rögzíti a vezérlőből és a különböző, szerszámgépbe szerelt szenzorokból származó adatokat, az így kapott információkból pedig, a felhasználók prediktív karbantartási műveletek végrehajtásához szükséges elemzéseket készíthetnek.

Egy másik új szoftverinnováció az AI Servo Monitor, ami a főorsóból és a szervomotorok által hajtott tengelyekből származó adatok elemzését és kiértékelését végzi. Az eszköz képes az összegyűjtött adatokból kiszámolni egy „rendellenességi pontszámot” és később figyelmezteti a gépkezelőt, ha ez a küszöbérték átlépésre kerül. Ennek köszönhetően a kezelők így még azelőtt ütemezhetik a karbantartási műveleteket, hogy bármilyen tartós kár bekövetkezne.

Az ipari robotok könnyű integrációja

Ugyancsak kötelező látnivalónak számított a FANUC új szoftvercsomagja, a QSSR (Quick and Simple Start-up of Robotization = a robotizáció gyors és egyszerű indítása), amelynek célja a robotika termelési folyamatokba való integrálásának megkönnyítése. A QSSR csomag leegyszerűsíti a robotok csatlakoztatását a szerszámgépekhez, illetve azok beállítását és az utólagos műveleteket is.

A FANUC számos új ipari robotja is az EMO szakvásáron debütált, köztük az M-10iD/12 és M-20iD/25 robotok. Az M-10iD/12 egy demócellában végzett be- és kirakodási feladatot, az M-20iD/25 pedig egy FANUC robotokhoz használt alkatrészeket gyártó cellában segítette a sorjázási műveleteket. A robotok rendkívül nagy tengelysebességgel és merev konstrukcióval rendelkeznek, amely kivételes pozicionálási pontosságot és ismételhetőséget kölcsönöz nekik. A kiállított gyártóegységeket automata mosórobotcellák egészítették ki.

A FANUC standján futó, összesen hét különféle alkalmazás révén, a CR sorozatú kollaboratív robotok is látványos műsorral szolgáltak az érdeklődőknek. A kiállításon a széria minden modellje megtekinthető volt, a legkisebb CR-4iA-tól egészen a CR-35iA-ig.

Automatizált vertikális megmunkálás

Helyt kaptak a FANUC standján a méltán népszerű ROBODRILL sorozat vertikális megmunkálóközpontjai is. Ezek közül is kiemelt szerepbe került a két ROBODRILL szerszámgépet és egy FANUC robotot is magába foglaló gyártócella. Utóbbi AI bin-picking technológiát használ az adott gyártóciklushoz szükséges nyers alkatrészek könnyű azonosításához. Egy másik, nagy sebességű forgóasztallal és esztergáló funkcióval is ellátott ROBODRILL is kiállításra került, amely egy karóra alkatrészeinek gyártását szimulálta egy automatikus irányítású járműre (AGV) felszerelt kollaboratív robot támogatásával.

Fejlett huzal-szikraforgácsolás

Két huzal-szikraforgácsoló gép is megtekinthető volt működés közben, melyek ideálisak az olyan nagy pontosságot igénylő iparágak forgácsolási feladatainak elvégzésére, mint az orvostechnika vagy a szerszám- és formagyártás. A kisebb, α-C400iB modellt egy iRVision-nel felszerelt kollaboratív robot támogatta. A nagyobb, α-C800iB 500 mm-es Z tengelyű löketének és új, fejlett AI Thermal Compensation (hőkompenzáció) funkciójának köszönhetően nagyobb munkadarabok vágására is kiválóan alkalmas, amit a kiállításon élesben is demonstrált a repülőiparnak szánt alkatrészek megmunkálásával.

Integrált fröccsöntés

A FANUC szerszámgép felhozatalát a ROBOSHOT α-S130iA elektromos fröccsöntőgép tette teljessé. A gép két különböző anyagból készült alkatrészt munkált meg egy FANUC SI-20A másodlagos fröccsöntő segítségével. Az ezen készülő szerszám betétjét egy FANUC robottal automatizált ROBONANO α-NMiA gyártotta le, újfent bizonyítva a FANUC megkérdőjelezhetetlen, a teljes termékkínálatára kiterjedő szakértelmét.

CNCMedia

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek