AX8000, az új nagy teljesítményű, többtengelyes szervorendszer

Kompakt többtengelyes rendszer dinamikus pozicionálással és gyors telepítési lehetőséggel

2015. július 10., péntek, 09:03

Címkék: AX8000 Beckhoff Automation EtherCAT hajtástechnika oct technológia szervorendszer

Az új AX8000 többtengelyes szervorendszer, a kompakt helytakarékos vezérlőszekrény telepítésével lehetőséget ad a nagy pontosságú pozicionálási és megmunkálási folyamatokra, melyek vezérlése rövid ciklusidővel történik. A további funkciók közé tartozik a gyors telepítés és üzembe helyezés, mindez a kívánt tengelymodulok egymás mellé rendelésével, valamint az OCT (One Cable Technology - egykábeles technológia) illetve a biztonsági funkciók és hálózati szűrők közvetlen integrációjával.

Az új AX8000-es hajtások képesek eleget tenni a gyors és dinamikus pozicionálás valamint a munkaterület optimális kihasználásához szükséges követelményeknek. A dinamikus többtengelyes rendszer moduláris felépítésű, és számos tápmodult, egy- vagy két tengely vezérlésére alkalmas modult, valamint kondenzátor modult tartalmaz.

A 230x60/90 mm-es paraméterekkel rendelkező különálló AX8000 modulok és a teljes AX8000 többtengelyes rendszerek egyedülállóan kompaktnak tekinthetőek, ami elősegíti a vezérlő-, és kapcsolószekrények helytakarékos és költséghatékony tervezését. A modulok gyors és egyszerű beszerelése lehetőséget nyújt a további költségmegtakarításra.

A lehető leggyorsabb dinamika rendkívül pontos pozicionálással

Az EtherCAT-alapú AX8000 kompakt hajtásrendszer egyesíti az erőteljes FPGA technológiát és a multi-core ARM processzorokat. Az FPGA- alapú vezérlőalgoritmusok a többcsatornás áramlás szabályozási technológia alkalmazásával lehetővé teszik az 1μs alatti mintavételezési és reakcióidőt, valamint a 16μs-os sebességszabályozó ciklusidőket, a beállított kapcsolási frekvencia függvényében. A minimális EtherCAT ciklusidő 62.5μs. A Beckhoff új, nagyteljesítményű hajtástechnikai rendszerének köszönhetően a mozgásvezérlési alkalmazások számára a lehető leggyorsabb vezérlési sebesség valamint nagy pontosságú pozicionálás érhető el, különösen nagy figyelmet fordítva a nagyobb termelési teljesítményre.

A Beckhoff hajtástechnológia olyan skálázható rendszert kínál, amely bármilyen alkalmazási területre felhasználható: az ultra-kompakt szervotermináltól kezdve, a nagyteljesítményű 120kW-os AX5000 EtherCAT szervohajtásig. 

Széleskörű alkalmazhatóság a moduláris felépítésnek köszönhetően

Két 60 mm és két 90 mm széles tápegységmodul-változat áll rendelkezésre, melyek képesek a világ bármely országában használt hálózatról működni, legyen szó Ázsiáról és Észak-Amerikáról, ahol 100 - 200 V váltakozó feszültséget, illetve 20, vagy 40 A-es hálózatokat használnak, vagy Európáról, ahol 400-480 V váltakozó feszültségű 20-40 A-es hálózatok vannak jelen. A söntellenállás és a hálózati szűrő mind a négy egységbe bele van építve, ezért nincs szükség további külső összetevőkre, amik növelhetnék a helyigényt.

A kívánt tengelykonfigurációk elérése érdekében, a felhasználói igényeknek megfelelően a következő lehetőségek közül lehet választani: 8 A névleges áramot biztosító, 60 mm széles egycsatornás modul, 2 x 6 A névleges áramot biztosító 60 mm széles kétcsatornás modul, valamint 18 A névleges áramot biztosító 90 mm-es egycsatornás modul. Az egykábeles technológia (OCT), amelyre az AM8000 szervomotor sorozatot optimalizálták, hatékonyan használható a tápfeszültség és a visszacsatolás továbbítására egyaránt. Továbbá, az AX8000 rendszer tengelyenként 4 digitális bemenettel rendelkezik, amelyből kettő előrekonfigurált biztonsági funkciókat lát el.

Egyszerű logisztika és telepítés

Az AX8000 leegyszerűsíti a logisztikát és a készletgazdálkodást a beépített hálózati szűrő és söntellenállás segítségével, valamint a kevesebb, de rugalmasabb rendszerelemek használatával. A motor pozíciójáról való visszajelzésnek köszönhetően, számos átfogó alkalmazást lehet teljesen lefedni 8- és 18 A-es modulokkal, így hatékonyan csökken a különböző típusú modulok száma.

Az AX8000 sorozatba integrált TwinCAT runtime kézenfekvő szoftvermodulokat biztosít, többek között a sebesség és pozicionálás rendkívül precíz vezérlésére. A mozgásvezérlő elemek programozása IEC 61131-1, C++ nyelveken valamint MATLAB®/Simulink® környezetben valósítható meg. Hatékony diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre a TwinCAT Scope szoftveres oszcilloszkópnak, valamint a tengelyoptimalizálási funkciókat biztosító TwinCAT Bode Plot-nak köszönhetően.

A gyors és hatékony telepítést az AX-Bridge gyorscsatlakozó rendszernek köszönhető, ami üzembiztos módon, egyéb kiegészítők nélkül teszi lehetővé az AX8000 modulok összecsatolását.Ez áthidalja a DC Link, 24 V DC és az EtherCAT csatlakozókat. Egyéb hasznos funkciók közé tartozik a tengelymodulok központosítása a könnyebb összehangolás érdekében és a motorok egyszerű csatlakoztatása az OCT segítségével egy gyorscsatlakozón keresztül, mindezzel a szükséges kábelek számát csökkentve.

www.beckhoff.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek