Forgó mozgás lineárissá alakítása

Nippon Bearing Slide Screw

2015. március 31., kedd, 15:17

Címkék: forgó mozgás lineáris mozgatóegység Nippon Bearing Slide Screw

Az ipari értelemben vett gépekben történő mozgás szinte minden esetben forgó mozgásból ered, ennek az átszármaztatása pedig történhet szíj, lánc, fogazott, hidraulikus, pneumatikus illetve esetünkben dörzshajtással.

A dörzshajtás az egyik forgó tengelyről a másik tengelyre súrlódással közli a teljesítményt. Hatásfokát elsősorban a kapcsolódó felületek súrlódási tényezője befolyásolja és mivel a nyomatékátvitel közben létrejöhet slip, azaz csúszás, így nem tekinthető kinematikai hajtásnak, viszont nagy előnye más kialakításokkal szemben, hogy fokozatmentes nyomatékváltásra is alkalmas, illetve az olcsósága mellett kialakítása egyszerű és kis karbantartást igényel.

A Nippon Bearing menet nélküli görgős hajtása, a Slide Screw a tengely forgó mozgását a görgők és a tengely közötti szögeltérésnek és a súrlódásnak köszönhetően lineáris mozgássá képes alakítani, a tengelyen kialakított menet nélkül is. Könnyen installálható és kis terhelések mellett jól alkalmazhatóak olyan körülmények között, ahol nem elsődleges szempont a pontos pozícionálás.

A Nippon Bearing menet nélküli görgős hajtása rendkívül egyszerű felépítésű, szerkezete két egymással szemben álló alumínium blokkból, illetve a hozzájuk rögzített - oldalanként három darab, a köztük futó tengelyhez képest szöget bezáró, ezzel a menetemelkedéssel megegyező funkciót adó - radiális golyós csapágyból áll. A blokkokat két darab rugós előfeszítéssel ellátott csavar szorítja a tengelyhez. A Slide Screw görgős háza állíthatóságának köszönhetően széles mérettartományban alkalmazható normál tengelyekkel, nem igényel pontos tűréseket, utólagos megmunkálásokat. Az NBG Masters Kft.-nél a Slide Srew hajtáselem több méretben elérhető, egészen hat milliméteres tengelyátmérőtől harminc milliméteres tengelyátmérőig, választható „menetemelkedéssel”.

Költséghatékonyan alkalmazható hosszú löketű hajtások esetén. Az ára a hagyományos golyósorsókhoz képest jóval kedvezőbb és nem igényel kenést illetve karbantartást sem, ugyanis a benne alkalmazott radiális, porvédett csapágyak a gyári zsírozással nagy távok megtételére alkalmasak relatíve nagy sebesség mellett.

A Slide Screw alkalmazása olyan mozgásoknál ajánlott, ahol a méretezésnél biztonságtechnikai-, kár- és sérülés-megelőzési okokból nem elhanyagolható a rendellenes működés figyelembevétele. Ilyen rendszer alkalmazása előnyös lehet például a távvezérelt ajtók és speciális konvejor rendszerek esetében, ahol a beakadások és odazárások elkerülése érdekében fontos, hogy a rendszer képes legyen megcsúszásra, megszakítva ezzel a működési folyamatot és időt adva a védőberendezések reakciójára vagy a folyamat leállítására.

www.nippon.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek