Magasabb fokozatba kapcsol a fogaskerékgyártás

A moduláris szabvány egységes gépplatformot takar

2014. április 18., péntek, 12:25

Címkék: EMAG fogaskerék gyártás hajtástechnika megmunkálás

Ma már 9 fokozattal rendelkező automata sebességváltókat terveznek, az autók motorja így hosszabb ideig működhet az optimális fordulatszám-tartományban, ezáltal takarékosabb lesz. Ez a fejlődés folyamatos optimalizálási kényszert jelent a sebességváltó- gyártók számára, mivel fel kell gyorsítaniuk és olcsóbbá kell tenniük a nagy darabszámban előállított fogaskerekek gyártását.

 
A német hajtástechnikai ágazat vállalatai csupán az elmúlt évben több mint 17 milliárd eurós forgalmat értek el, a német statisztikai hivatal pedig további  növekedést jelez előre. Az autóipari gyártástervezők éppen a gyártási mennyiségek növekedése miatt figyelik árgus szemekkel az ágazat alakulását. Ezek a szakemberek még gazdaságosabb és gyorsabb gyártást igényelnek, a mind jobb alkatrész-minőség egyidejű szavatolása mellett. Ez nem is meglepő annak ismeretében, hogy szakértői becslések szerint az autóipar kutatási költségeinek jelentős részét a sebességváltók technológiájába fekteti be. Az EMAG-csoport a VLC 200 H típusú függőleges lefejtő marógéppel a termelékenység új dimenzióját nyitja meg.
 
A gép betöltését és ürítését a pick-up főorsó végzi. Ez az intelligens rendszer az EMAG-ra jellemző felépítésnek köszönhetően jelentősen növeli a termelékenységet a tárcsajellegű munkadarabok fogazása esetén
 

Moduláris platform

A KOEPFER, az EMAG villingen-schwenningeni székhelyű leányvállalatának szakértői jól ismerik ezt a helyzetet, hiszen fogazógépeikkel évtizedek óta segítik elő az ágazat fejlődését. A KOEPFER nem csupán kiváló minőségű fogaskerekek gyártóeszközeinek szállítója, hanem kompetens partner is minden fogaskereket érintő kérdésben. Erőfeszítéseik legújabb eredménye egyszerre mérföldkő és az EMAG-csoport közös teljesítménye: a VLC 200 H efejtő marógép a KOEPFER első gépe, amely az EMAG új „moduláris szabványán” alapul. Az elnevezés egy egységes gépplatformot takar, amelyet teljesen különböző felhasználási területekre szánt szerszámgépek új generációjának tervezésekor alkalmaznak. Ez a moduláris megközelítés különösen egy sebességváltó-gyártásban használt, kiemelkedő hatékonyságú gyártórendszer létrehozásakor jelent nagy előnyt, mivel a fogaskerekek hőkezelés előtti megmunkálásának egyes folyamatlépései tökéletesen és minimális automatizálási ráfordítás mellett kapcsolhatók össze a nyersdarab első esztergálásától a lefejtő maráson át a végső sorjázásig. 
 
A VLC 100 D egy automatizált sorjázógép, amely a pick-up orsó segítségével automatikusan végzi a betöltést és az ürítést. A gép ideális kiegészítése a VLC 200 H függőleges lefejtő marógépnek külső fogazatok, ferde fogazatok és hasonló geometriák sorjázásához, leélezéséhez
 

Rövid megmunkálási idők 

A VLC 200 H lefejtő marógép technológiája önmagában is jelentős gazdaságossági előnyöket biztosít a felhasználóknak. A főszerepet a nagyteljesítményű hajtások játsszák, amelyek a főorsót és a marószerszámot magas fordulatszámokra képesek gyorsítani. Ez rövid megmunkálási időket biztosít a legfeljebb 200 mm átmérőjű és modul 4 méretű fogaskerekek száraz marása esetén. A függőleges gépben az ennek során keletkező forró forgács eltávolítása sem okoz gondot, mivel az egyszerűen beleesik a forgácskotróba. Az EMAG berendezéseire jellemző pick-up rendszer emellett rövid mellékidőket szavatol. A főorsó leveszi a szállítószalagról az alkatrészt, a szegnyereghez viszi, ahol az a szegnyereg karimájának köszönhetően rendkívül szilárdan rögzül, majd a lefejtő marást követően a főorsó kiszállítja a munkadarabot a munkatérből. Ez az integrált automatizálási elv a rövid utaknak köszönhetően nemcsak gyorsaságot, hanem magas rendelkezésre állást is biztosít. A VLC 200 H egyben páratlan alkatrészminőséget is szavatol, mégpedig hosszú távon. Ennek érdekében MINERALIT polimer betonból készül a rezgéscsillapított gépágy. A munkatérbe emellett egy opcionális mérőtapintó is beszerelhető, amely vagy pozicionálásra, vagy a megmunkált alkatrészek mérésére használható. 
 
www.emag.com
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek