Ipari automatizálási alkalmazásokhoz készült Omron AC hajtások az RS-től

A strapabíró, helytakarékos és energiahatékony hajtások új sorozatát karbantartást nem igénylő, hosszú távú működéshez tervezték

2020. augusztus 04., kedd, 11:31

Címkék: automatizálás hajtás hajtásrendszer hajtástechnológia Omron RS Components

RS Components (RS) bemutatta az ipari automatizálás és az érzékelési, illetve vezérlési termékek gyártói között világelsőnek számító Omron vállalat Q2V sorozatú kompakt, inverteres AC meghajtóit. A használatuk várhatóan kifejezetten előnyösen érinti a következő piaci szektorokat: élelmiszer- és italgyártás, csomagolás, illetve általában véve számos motorvezérelt ipari alkalmazást.

Az új Q2V hajtás képes vezérelni a szivattyúk, ventilátorok és különböző egyéb ipari berendezések forgási sebességét és gyorsulását szabályozó, váltóáramú motorok tápellátásának frekvenciáját. A sorozat rendkívül rugalmas és energiahatékony motorvezérlést kínál szinte bármilyen típusú motorhoz, beleértve az indukciós, állandó mágneses és a szinkron reluktanciamotor típusokat is.

Ráadásul a meghajtó porral és nedvességgel szemben védett, és 10 év karbantartásmentes működésre tervezték max. 50 °C-os hőmérséklet esetén. Ezenkívül a meghajtó kompakt kivitele hozzájárul a szekrényméret csökkentéséhez, hiszen az egymásmellé szerelés teljesítménycsökkenés nélkül lehetséges.

Az egyszerű felszerelhetőség egy további kulcsfontosságú tulajdonság – például minden be- és kimenet csavar nélküli csatlakozóval készül a biztonságos vezetékezéshez, a hardvert tovább egyszerűsíti a beépített EMC-szűrő, a biztonságos „nyomaték-ki” (STO) funkció és egy szaggató tranzisztor használata. Ezenkívül egy intelligens, mobilalkalmazás formájában elérhető telepítési útmutató segíti a felhasználókat a kívánt alkalmazáshoz megfelelő paraméterek beállítása során.

A Q2V sorozat nagy és normál igénybevételt jelentő opciók kezelésére alkalmas, ami lehetővé teszi, hogy ugyanaz az inverter képes a terheléstől függően különböző teljesítményű motorok meghajtására. A hajtás részét képezik a speciális motorvezérlési eljárások a motorok leghatékonyabb meghajtása érdekében. Például az Omron speciális motorvezérlési algoritmusai képesek akár 6%-kal növelni az aszinkron motorok és akár 2%-kal az állandó mágneses motorok hatékonyságát... Célzott energiatakarékossági funkciók is rendelkezésre állnak a változtatható vagy csökkentett nyomatékú terhelésekhez, amelyek képesek automatikusan optimalizálni az energiatakarékosság mértékét.

A következő névleges teljesítményű típusok választhatók: 200 V egyfázisú 0,1–4 kW-hoz; 400 V háromfázisú 0,37–30 kW-hoz. A terméksorozat további funkciói: 24 V DC tápellátási bemenet a vezérlőkártyához és egy opcionális grafikus LCD kijelző SD-kártyával az eseményrészletek rögzítéshez.

Az Omron Q2V AC hajtás sorozat mostantól elérhető az RS kínálatában az európai, közel-keleti és afrikai, valamint az ázsiai csendes-óceáni térség országaiban.

hu.rs-online.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek