Kis helyigényű dinamikus szervomotorok a Beckhoff-tól

Rendkívül dinamikus hajtási megoldások

2014. november 10., hétfő, 18:31

Címkék: Beckhoff elektromotor hajtástechnika hajtástechnológia szervomotor

A Beckhoff az új F1 karimamérettel, azaz 40 mm-es peremmel egészíti ki AM8000-es szervomotor termékcsaládját. Három általános hossz fedi le a 0,22 – 0,55 Nm nyomatéktartományt, ami rendkívül dinamikus hajtási megoldások megvalósítását teszi lehetővé a lehető legkisebb helyigény mellett.

Az új AM801x és AM811x szervomotorok a kis tehetetlenségi nyomatékú rotornak, valamint a négyszeres túlterhelhetőségnek köszönhetően eleget tesznek a mozgásdinamika legszigorúbb követelményeinek, még a legkisebb beszerelési helyeken is. Ez ideális megoldássá teszi őket többek között azokon a felhasználási területeken, amelyeknek jellegzetessége a gyors ciklusváltás. A két sorozat egyebek mellett névleges feszültségében különbözik egymástól. Az AM811x motoroknak az EL7201-0010 és EL7211-0010 szervomotor terminálokkal való kombinálásával, melyek áramerőssége 2,8 ARMS illetve 4,5 ARMS, rendkívül kompakt és gazdaságos szervorendszert lehet kialakítani 50 V DC feszültség esetén. Az AX5000 EtherCAT szervohajtás (1/2 csatorna, egészen 3 A-ig) használható a 230 V AC feszültségre tervezett AM801x szervomotorok szabályozásához.

Az AM801x és AM811x szervomotorok az új F1 peremmérettel rendkívül kompakt és mégis igen dinamikus hajtási megoldások megvalósítását teszik lehetővé.

 

A motorok opcionálisan holtjátékmentes állandó mágneses tartófékkel, illetve hornyos tengely kialakítással is rendelhetőek.  Annak érdekében, hogy maximális motorteljesítményt nyújtsanak kompakt méretben, a motorokat abszolútérték-jeladóval és egykábeles technológiával (OCT) látták el. A motorok opcionálisan holtjátékmentes állandó mágneses tartófékkel, illetve hornyos tengely kialakítással is rendelhetőek, ami jelentősen csökkenti a komponensek és a telepítés költségét. A motorok igény szerint többfordulatú (multi-turn) abszolútérték-jeladóval is kaphatók.

Három integrált előny a felhasználó számára

Az AM801x és AM811x motorokba integrált többfordulatú abszolútérték-jeladónak köszönhetően ismert a hajtás abszolút pozíciója a tengely bekapcsolásakor, ami szükségtelenné teszi a „homing” funkciót, így a rendszert a referenciapont felvétele nélkül lehet indítani. Emellett nemcsak a tengely pozícióját lehet meghatározni, hanem az aktuális elmozdulás sebességét is. A hajtás pozícióját a készülék az EEPROM-ban tárolja akkumulátorpufferelés nélkül. Ezekkel a jellemzőkkel az új motor ideális előtoló tengelyekhez, mivel nincs szükség végálláskapcsolókra és külső jeladóra.

Az új kompakt motorokat gyorsan és megbízhatóan lehet azonosítani az üzemi hálózatban, ami a gépészeti és elektronikus szempontból lényeges adatokat (pl. sorozatszám, típus, a gyártó adatai) tartalmazó elektronikus adattáblának köszönhető. Az integrált hibamemória lehetővé teszi a motor online diagnosztikáját.

Ezenkívül nagyon egyszerűen meg lehet valósítani biztonságos hajtási funkciókat még a legkisebb telepítési helyen is AM801x szervomotorokkal az AX5805 TwinSAFE opciós kártyával együtt. Ez nemcsak az szervotengelyek biztonságos kikapcsolását teszi lehetővé, hanem a programozást is, ideértve az EN ISO 13849-1 és PLe szerinti biztonságos elmozdulásokat is. A motorokat nyomatékmentesen lehet kapcsolni és nyomon lehet követni a fordulatukat, a pozíciót és a forgásirányt. Így a tengelyeket integrálni lehet a TwinCAT rendszerbe, ami jelentősen növeli a teljes gép rendelkezésre állását.

www.beckhoff.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek