Percenként 100 ütem

Mérce a szervohajtásokban

2018. július 23., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás Bosch Rexroth Kft. hajtás hajtásrendszer hajtástechnika ipar 4.0 megfogó mozgásvezérlő rendszer Pick & Place

Az automatizálási specialista WEISS HP70-es manipulátora villámgyors – és tökéletesen alkalmas hálózatba kapcsolt gyártásra. Mindezt a Rexroth Open Core technológiája teszi lehetővé.

Aki közelebbről megnézi a WEISS HP70-es manipulátorát, akár bele is szédülhet a látványba: villámgyorsan lövi ki előre a megfogót, majd felemeli a munkadarabot, aztán gyorsan visszajár, és leteszi azt. Ezt a műveletet percenként százszor ismétli meg. Az ilyen Pick-and-Place megoldásokat sok iparágban alkalmazzák a gyártásban, így például az autó- és villamosiparban vagy akár a gyógyszergyártásban. A rövid ütemidő és a gépek magas termelékenysége elengedhetetlen ezeken a területeken. Ráadásul ezek az iparágak széles körű termékportfólióval rendelkeznek, épp ezért rugalmas és ipar4.0-képes gépekre van szükségük. A fenti elvárások mindegyikét teljesíti a WEISS HP70-es berendezése.

Az 1967-ben alapított bucheni székhelyű automatizálási vállalat kb. másfél órás autóútra található Stuttgarttól, világszerte közel 400 főt foglalkoztat. A körasztalok és lineáris szerelőrendszerek mellett egyéb manipulátormegoldások is színesítik a középvállalkozás kínálatát. A HP70-nel azonban egy olyan kompakt, magas precizitású és gyors manipulátort fejlesztett az automatizálási specialista, amilyen korábban nem létezett a piacon. Ezt részben a Rexroth hajtás- és vezérléstechnikája tette lehetővé.

Karcsú megoldás

A manipulátorok csupán két egymás fölött elhelyezkedő lineáris motorral működnek. A Z irányú mozgást a motorok eltolásával oldották meg, amikor is azok összehangolt mechanikával egy megfogót emelnek vagy süllyesztenek egy 70 milliméteres tartományban. Detlev Philipp, a WEISS szoftverekért és hajtástechnikáért felelős vezetője elmondta: „Az évek során egy komplex koordináta-transzformációt fejlesztettünk ki a virtuális Z tengely megvalósítására, és írtuk le C programozási nyelvben.” A WEISS-nek ezért olyan hajtás- és vezérléstechnikai rendszerre volt szüksége, amelybe a szoftverbe ágyazott know-how gond nélkül integrálható volt. A két lineáris motornak köszönhetően így a HP70 manipulátor szélessége csupán 60 milliméter.

Nagy dinamikájú gyártóberendezés: WEISS HP70 manipulátor és Indexer kombinációja

Könnyű integráció

A WEISS a Rexrothnál találta meg a tökéletes megoldást. Az integrált mozgásvezérlő rendszerrel bíró IndraDrive szervohajtások egyetlen Multi-Ethernet-interfésszel rendelkeznek, mely minden standard Ethernet-protokollhoz használható. A WEISS így a kifinomult szoftverét gördülékenyen implementálhatta az IndraDrive hajtáscsaládba. Mindezt a Rexroth által a hajtásokhoz kifejlesztett Open Core Interface technológia tette lehetővé, amely számos különböző programnyelvet, fejlesztési környezetet és operációs rendszert (lásd a keretes cikket) támogat. Továbbá a hajtások integrált webszerverrel is rendelkeznek, amelyen keresztül a felhasználók paramétereket és állapotinformációkat érhetnek el. Ennek a technológiának köszönhetően a WEISS integrálhatta azt a saját szoftverét, amelyet a vállalat az üzembe helyezésre, a diagnosztikához és a kezelésre újonnan fejlesztett ki. A webes technológiának az az előnye, hogy termináltól független, és nincs szükség semmilyen program installálására, mivel a teljes dialógus a webböngésző felületen történik. Még egy előnye az alkalmazott hajtástechnikának, hogy a WEISS-nek így nincs szüksége különálló vezérlőhardverre, ezáltal helyet is megtakarít a vezérlőszekrényben.

Kész az ipar 4.0-ra

A HP70-et úgy tervezték meg, hogy az ipar 4.0-s környezethez bármikor illeszthető legyen. Szabadon programozható modulként a hálózatba kapcsolt környezetből érkező egyszerű szoftverparancsokon keresztül azonnal illeszkedik az új keretfeltételekhez, és egy decentralizált szabályzókört valósít meg. A pozícióra, a folyamatra és a sebességre vonatkozó visszajelzés támogatja a minőségbiztosítás és a digitális életciklus-menedzsment ipar 4.0-s megközelítését. Ezáltal a felhasználók minden egyes termék minden folyamatadatát megkaphatják. Az IndraDrive – valamennyi standard protokollt lefedő – Multi-Ethernet-interfésze lehetővé teszi a zökkenőmentes adatcserét. Az interfész a gépek közötti kommunikáció sokfajta lehetőségét nyitja meg. A WEISS törvényszerűen minden egyes manipulátort saját decentralizált intelligenciával ruház fel. „A végfelhasználó mindig közvetlenül látja, melyik szabályzó melyik tengelyhez tartozik, így a problémák nagyon gyorsan diagnosztizálhatók” – mondja Tobias Frank, aki a WEISS-nél szintén felelős a szoftver- és hajtástechnikáért.

Egyszerűen biztonságos

Pontosan a nagy dinamikájú hajtásoknál játszik a biztonság igazán nagy szerepet. „Minimális biztonsági szintünk mindig tartalmazza legalább a Safe Torque Off (STO) funkciót. Az IndraDrive Safe Motion funkcióival elérjük a SIL2 biztonsági szintet” – mondja Detlev Philipp, kihangsúlyozva egy másik előnyt. Az IndraDrive tanúsított biztonsági funkciókkal rendelkezik, és ezáltal olyan automatizálási megoldás megvalósítását teszi lehetővé, mely megfelel a releváns szabványoknak fölérendelt vezérlés nélkül. A WEISS nagyon egyszerűen tudja konfigurálni a biztonsági funkciókat. Az IndraDrive-ra akár közvetlenül is csatlakoztathatók az aktív biztonsági elemek.

A termelékenység, a szabványoknak megfelelő biztonság és az ipar 4.0-s képesség kombinációját az ügyfelek is értékelik: a HP70 a WEISS legsikeresebb termékei közé tartozik.

www.boschrexroth.hu

 


Az Open Core technológia

A Rexroth hajtások számára kifejlesztett Open Core interfésznek köszönhetően a programozók a legkülönbözőbb operációs és fejlesztési rendszereket használhatják, és a megszokott környezetükből közvetlenül érhetik el az IndraDrive hajtáscsalád hajtásfunkcióit és hajtásba integrált mozgásvezérlő rendszerét.

A Rexroth IndraDrive által támogatott operációs rendszerek:

Windows (Microsoft), Linux, iOS (Apple), Android (Open Handset Alliance), Windows Phone (Microsoft)

Fejlesztési környezetek:

Visual Studio (Microsoft), Office-alkalmazások (Excel, Word, PowerPoint) (Microsoft), Eclipse (Eclipse Foundation), Mono (Xamarin)

Programnyelvek:

C#, C / C++, Visual Basic, Visual Basic for Applications, Java, JavaScript, G (LabVIEW), Matlab-skriptnyelv, Python, Node.js

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek