Digitalizáció igény szerint

Zökkenőmentes adatáramlás a tervezőasztaltól a gyártásig

2020. március 30., hétfő, 06:00

Címkék: csatlakozás-technika csatlakozó kábel kábelkonfekcionálás kábelkorbács kábeltechnológia Komax krimpelés Schneider Electric technológiai napok Thonauer

A TechMonitor rendszeres olvasói számára már nem ismeretlen a Komax Zeta 640 automata kábelkonfekcionáló gép, hiszen tavaly augusztusi címlapunkat is a svájci kábelspecialista cég újdonsága ékesítette. A gépről időközben idehaza is elegendő gyakorlati tapasztalat gyűlt össze, így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy Stadler Gábor, a Schneider-Electric Energy Magyarország Kft. gyártási operatív menedzsere megossza benyomásait a TechMonitor olvasóival.

Milyen technológiai feladatra vásárolták a berendezést?

A kunszentmiklósi gyárunkban középfeszültségű kapcsolóberendezéseket gyártunk, amiket a világ csaknem minden részébe exportálunk. A kapcsolóberendezések kisfeszültségű vezérlőszekrényeihez, illetve a berendezések kábelkorbácsaihoz készítünk vezetékeket – többek között az új Zeta 640 géppel. A gép jelenleg 24 különböző vezeték egyidejű befűzését teszi lehetővé 1 és 4 mm2 keresztmetszet között. A rendszerhez két tintasugaras nyomtató csatlakozik, amivel jelölni tudjuk a vezetékeket. A gépen két rezgőtartályos érvéghüvely-adagoló és két krimpelő modul található, egy külön egység pedig a vezetékek kötegelését végzi. A vezetékeket tehát eleve úgy csoportosítjuk, ahogy később a gépkezelőnek azokat csatlakoztatnia kell az egyes nyomógombokhoz, készülékekhez.

Mennyiben segítette az új gép a ciklusidő csökkentését vagy éppen a minőség növekedését?

Zeta 640 automata kábelkonfekcionáló gép

Különböző kábelek és csatlakozók átszerszámozás nélküli automatikus feldolgozása. Segítségével akár az 1 db-os kötegnagyság is különösebb erőfeszítés nélkül elérhető. A kézi feldolgozással összevetve a feldolgozási idő akár 50%-kal is rövidül. A tervezőszoftvertől a gyártásig tartó adatáramlás csökkenti a hibalehetőségeket és növeli a hatékonyságot. A folyamat végén a megfelelő kábeleket a megfelelő sorrendben, a kívánt jelöléssel ellátva kapjuk, megkönnyítve a további felhasználást.

Feldolgozóállomások

Krimpelés, tömítőgyűrű-beültetés, sodrás, ónozás, sleeve beültetés, dupla megfogó, érvéghüvelyezés, MIL-krimp, hegesztés, ultrahangos kompaktálás

Minőségbiztosítás

Integrált krimpmagasság- és kihúzóerő-mérés, krimpelésierő-felügyelet, toldásérzékelés, bevágásérzékelés, anyagváltás-érzékelés és alapanyag-verifikáció, tülle pozíció ellenőrzés, kontaktvégfigyelés

A Zeta 640 megvásárlása előtt a huzalozást teljes mértékben manuális módon végeztük a vágástól a csupaszításon át az érvéghüvelyezésig. A munkatársak végezték a méretezést és a kábel elvezetését. A tapasztalataink szerint a géppel 25-30 százalékos kapacitásnövekedést értünk el, mivel a gépkezelőnek csak a vezetékek megfelelő csatlakoztatása a feladata. A kézi huzalozásnál a munkatársak a tapasztalatukra hagyatkozva vágták el a vezetéket, és az elfűzés után vágták azt méretre. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy géppel mintegy 50 százalékos anyagmegtakarítást tudtunk elérni. A selejtszám jelenleg 2 százalék körül mozog, ami a krimpmagasságmérő és a kihúzóerő-mérő beállításából, de akár a jelölések elcsúszásából, elmosódásából is adódhat. A beszerzési döntés meghozatalában azok a számítások játszottak döntő szerepet, amik szerint a huzalozási idő 25-30 százalékkal csökkenhet. A hulladék csökkenésének mértékére nem voltak előzetes elvárások, ez tehát a vártnál is rövidebbre teszi a gép megtérülési idejét, amit jelenleg 1,7 évre teszünk. A gép tehát teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A gépen a tömeggyártás 2019 májusában indult meg, némi időt vett igénybe annak a szoftvernek az elkészítése, ami a tervből azonnal gyártási programot generál a gép számára.

Adódtak nem várt problémák a gép működésével kapcsolatban?

Az eddig eltelt idő alatt egyszer akadt gond az érvéghüvelyező modullal, de ez a meghibásodás nem okozott termeléskiesést. Nagy értékű berendezésről van szó, és mindenképpen azt szeretnénk, hogy maximálisan a rendelkezésünkre álljon, ezért karbantartási szerződést kötünk majd a Komax Thonauer Kft.-vel.

Tervezik-e esetleg a gép továbbfejlesztését, bővítését?

Tavaly októberben már kifejezetten azért látogattam el a Komax Thonauer Kft. hagyományos Technológiai Napjaira, hogy az általunk megvásárolt Komax Zeta 640 automata kábelkonfekcionáló gép bővítéséről egyeztessünk. A gép ötállomásos, tehát öt-öt krimpelő, érvéghüvelyező és egyéb modul szerelhető fel rá. Mi négy állomással vásároltuk meg a gépet, és jelenleg folyamatban van az ötödik modul krimpszerszámmal történő felszerelése, de igény szerint ez még tovább bővíthető, és a 24 vezetékes befűző kapacitás is emelhető 36-ra.

Új gépet tehát most nem is kell vásárolnunk, csak a meglévő kapacitását igyekszünk bővíteni. A huzalozást végző munkatársak jelenleg egy 10/20/50/100 oldalas rajz alapján végzik a huzalozást, ezt szeretnénk teljes mértékben digitalizálni és smart wiring folyamatra lecserélni, amivel az operátor a műveleteket érintőképernyőn tudná követni. Ettől a fejlesztéstől további minőségjavulást és a ciklusidő csökkenését várjuk.

Elérhetőségek:

Komax Thonauer Kft.

2092 Budakeszi Cserszegi utca 2-6.

Tel.: +36 23 457 003

info.bud@thonauer.com

www.thonauer.com

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek