Helytakarékos és rendkívül praktikus

A LAPP ÖLFLEX CONNECT megoldásai a Logimat raktári rendszerekben

2018. október 26., péntek, 06:00

Címkék: csatlakozás-technika csatlakozó intralogisztika intralogisztika kábel kábeltechnológia Lapp logisztika raktár raktári automatizálás raktártechnika vezetékek

Az SSI Schäfer Logimat tároló tornyai valódi slágertermékek. Ezek elektromos kábelezéséről a LAPP olyan energialáncokkal gondoskodik, amelyek a vevő igényei szerint bekábelezve és megfelelő végkiképzéssel, plug&play kerülnek kiszállításra és beépítésre.

A gyárakban helyszűke van. Amikor egy vállalkozás és a termelés növekszik, kevés hely marad a termelőberendezések és szerelőállomások mellett. Ez leginkább a raktározást érinti. Hova tegyük tehát a szerszámokat, alkatrészeket és az ezer más dolgot, amire nap mint nap szükség van az összeszerelő és ellenőrző állomásoknál? A siegerlandi székhelyű SSI Schäfer, az intralogisztikai termékek és rendszerek szolgáltatója egy zseniális megoldást kínál. Ha a tárolófelületek már nem bővíthetőek, akkor a magasba kell terjeszkedni. A legtöbb gyártócsarnok magas, és a csarnoktető alatti rész kihasználatlan. Így jött létre bő tíz évvel ezelőtt a Logimat-koncepció: akár 24 méter magas raktári felvonók komissziózáshoz, melyek a vevő magasság- és szélességigényeihez igazíthatók. A tornyokban fiókok vannak egymásra helyezve, melyeket motormeghajtással lehet kihúzni és mozgatni. Néhány másodpercen belül megjelenik a kiadónyílásban a tálca a kívánt alkatrésszel.

Az SSI Schäfer Logimat tárolótornyai valódi slágertermékek a piacon. A LAPP komplett energialáncainak is köszönhetően a szállítási időt tizenkét hétről négy hétre lehetett lecsökkenteni

Újratervezés LAPP-támogatással

Mivel a jó dolgok is fejleszthetők, 2014-ben az SSI Schäfer megkezdte a Logimat újratervezését. A fő cél az összeszerelési idő csökkentése volt. A nagy kereslet miatt a darabszámok az égbe szöktek, és a vállalat alig tudta legyártani a kívánt mennyiséget. „A vevők türelmetlenebbek. A megrendeléstől a szállításig nem tizenkét hét telik el, mint régen, hanem csak négy. A LAPP – mint az integrált megoldások globális piacvezetője – támogat minket ebben” – mondta Robert Selzer, az SSI Schäfer ügyvezető igazgatója Hranice-ben.

Az SSI Schäfer 2005 óta a LAPP ügyfele, és logisztikai megoldásaihoz számos terméket vásárol a LAPP portfóliójából. A Logimat csak később csatlakozott. Már a régebbi típusú Logimatokba is voltak beépítve LAPP-termékek, mint például kábelek és csatlakozók. De abban az időben az SSI Schäfer munkatársai maguk végezték el a konfekcionálást. Az újratervezéshez a gyártó kezdetben ÖLFLEX kábelkészletek és különálló láncok vásárlását tervezte a LAPP-tól, és saját maga állította volna azokat össze. Mindazonáltal, tekintettel az egyre növekvő munkaráfordításra, az SSI Schäfer más megoldás mellett döntött, és a teljes konfekcionálást és összeszerelést a LAPP kezébe adta. Ez azért történhetett így, mert a LAPP specialistái az ÖLFLEX CONNECT CHAIN program révén testreszabott, beépíthető, kompletten bekábelezett energialáncok széles választékát kínálják programjukban.

Szállító és ügyfél is egyidejűleg

A LAPP 2018 óta szállít az otrokovicei (Csehország) gyárából olyan energialáncokat, melyek már a megfelelő hosszúságú vezetékeket és a csatlakozókat is tartalmazzák. Az SSI Schäfernél a láncot csak rögzíteni kell, a csatlakozókat csatlakoztatni – és kész. A tervezést a LAPP mérnökei az ügyfél specifikációja szerint végezték.

A LAPP-nál a készre szerelt lánc szállítási ideje kb. három hét

Annak érdekében, hogy a Logimat időben elkészüljön, a LAPP előgyártja a kész kábelkészleteket, ehhez minden alkatrésznek raktáron kell lennie. „A teljes villamos szerelést kábelkonfekcióként állítjuk elő, és nagy variabilitású rendszermegoldást nyújtunk különféle gépkonstrukciókhoz – jelentette ki René Sedlák, a csehországi LAPP ügyvezető igazgatója, ahol ő felel az ÖLFLEX® CONNECT CHAIN programért. – A közös fejlesztés által egy testreszabott megoldást nyújtunk, ami tökéletesen megfelel a vevői követelményeknek.”

Egyébként a LAPP nemcsak az SSI Schäfer beszállítója, hanem vevője is egyben. Az otrokovicei gyár beszerzett egy Logimat tornyot raktározáshoz. „Vásároltunk egy saját tornyot alkatrészek tárolására, hogy vevőinknek még gyorsabb és hibátlanabb szolgáltatást nyújtsunk. Ezzel a beruházással 70%-os helymegtakarítást értünk el” – mondta René Sedlák.

Milliószoros mozgásért

A Logimat láncok ÖLFLEX szervovezetékeket, illetve UNITRONIC adatvezetékeket tartalmaznak – összesen öt kábeltípus van beszerelve, mindegyikből a nagy flexibilitású változat a mozgó alkalmazáshoz, melyek kifejezetten az energialáncok millió ciklusos mozgásához lettek kifejlesztve. A legnagyobb, 24 méter magas Logimat tornyokban az energialánc egy körülbelül tizenkét méteres szakaszt hidal át. Kiszállítás előtt a LAPP teljeskörűen átvizsgálja a láncot, biztosítva ezzel a folyamatosan magas minőségi színvonalat – melyet a csatlakozástechnikában speciális szakértelemmel nem rendelkező ügyfelek nem tudnak biztosítani. „Majdnem minden héten itt vagyunk az SSI Schäfernél, jó az együttműködés az ügyfél műszaki osztályával” – mondta Pavla Borovianova, a csehországi LAPP termékmenedzsere.

Az ügyfél egyik fontos követelménye, és egy jó érv a LAPP mellett az összes alkatrész UL-tanúsítványa. A Logimat tornyok a világ minden tájára mennek, Észak-Amerikába is, ahol más normák és szabványok érvényesek. A kábelek és kábelvezetési megoldások gyártójaként a LAPP azt a stratégiát követi, hogy minél több komponensét tanúsítsa az összes piac számára. Ez csökkenti az alkatrészek összetettségét és számát, mivel a berendezés felszereltsége szempontjából nem játszik szerepet, hogy melyik országban működik. Különösen az energialáncok esetében vannak jelentős különbségek Európa és Észak-Amerika között. Az észak-amerikai piacon az energialáncban minden egyes vezetéknek egy külön rekeszben kell lennie. Ezzel minimálisra csökkenthető az elektrosztatikus feltöltődés és csökkenthető a tűzveszély.

Nemzetközi hálózat

A LAPP teljes körű rendszermegoldásokat kínáló tevékenysége erőteljesen növekszik. A vállalat ÖLFLEX® CONNECT név alatt fogja össze a teljes globális konfekcionálási tevékenységet, beleértve a tanácsadást is az ügyfelek számára. Az egyik pillér a CHAIN, a teljes energialánc-rendszerek kínálata. Ehhez a vállalat tovább bővítette nemzetközi hálózatát a kész kábelezési megoldások gyártására. Az Otrokovice telephely Csehországban komplett kábelrendszereket gyárt európai ügyfelek számára, az egyszerű megoldásoktól a teljes energialáncig. Ez egy másik építőeleme a nemzetközi termelési hálózatnak, mely gyárakkal rendelkezik Európában, Ázsiában és az USA-ban.

A Logimat tornyok akár 24 méter magasak is lehetnek – ez esetben az energialáncoknak 12 méteres távolságot kell áthidalniuk

Annak érdekében, hogy minden kontinensen megerősítse tevékenységét a rendszermegoldások területén, a LAPP több termelőgyáron túl három kompetencia-központot is létrehozott: Szingapúrban a Lapp Asia Pacific telephelyén, New Jersey-ben a Lapp USA-ban és a stuttgarti székhelyű európai kompetencia-központot. Ezen kompetencia-központok és az Otrokovice termelési telephelyen kívül a Lapp helyi piacokat kiszolgáló telephelyeket tart fenn Desio (Olaszország), Nyköping (Svédország), Sanghaj (Kína) és Bangalore (India) városokban. Ezenfelül minden LAPP nemzeti vállalat közvetlen kapcsolattartóként szolgál az ügyfelek számára.

Ügyfeleink a komponensek optimális összhatásának, valamint mérnökeink szakértő tanácsadói tevékenységének köszönhetően a minőségileg legmagasabb színvonalú egyedi megoldások előnyeit élvezhetik. „Nálunk jobban senki sem ismeri a LAPP-termékeket – magyarázta Georg Stawowy, a LAPP Holding AG vezérigazgatója és műszaki vezetője –, mégpedig globálisan, helyi kapcsolattartókkal és helyi piaci ismeretekkel.”

www.lapphungaria.hu


A LAPP Hungária Kft.-n keresztül elérhető a LAPP teljes szolgáltatási portfóliója, így a személyre szabott, alkalmazásspecifikus energialáncok területén is biztosítjuk a szükséges műszaki és kereskedelmi támogatást. A vevőknek nincs más dolguk, mint a pontos műszaki igény definiálása. A LAPP alkalmazási mérnökei kiválasztják és specifikálják az ideális megoldást, az értékesítési csapat pedig gondoskodik a termék időbeli leszállításáról.


 

Feszített a gyártási program, és nincs ideje Csehországba látogatni? A Lapp hazai leányvállalata, a LAPP Hungária Kft. minden terméket és szolgáltatást elérhetővé tesz a magyar ügyfelek számára. Forduljon saját Lapp-tanácsadójához az alábbi elérhetőségeken:

LAPP Hungária Kft.

2040 Budaörs, Neumann János u. 1.

Tel.: +36 23 501 250

Fax: +36 23 501 259

sales@lapphungaria.hu

www.lapphungaria.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek