Összeköt és összetart

A Lapp Hungária Kft. az Ipar Napjai szakkiállításon

2016. július 07., csütörtök, 06:00

Címkék: csatlakozó energialánc Ipar Napjai 2016 kábel kábelkonfekcionálás krimpelés Lapp ÖLFLEX® CONNECT tömszelence vezetékek

Örömteli tény, hogy Kelet-Európa egyre inkább a világ egyik növekedési centrumává válik, és számos németországi gyártó cég ezt felismerve telepíti ide tevékenységének kisebb-nagyobb részét. Számos beszállító cég követi őket, hogy az ügyfélközelséget Magyarországon is biztosítani tudja. A kábel-, vezeték-, tömszelence- és kábelcsatlakozó-gyártás, valamint az ipari kábelkonfekciók egyik vezető gyártójának tapasztalatairól DI Klemens Dolzer MBA ügyvezető igazgató és Ing. Enrico Schön értékesítési vezető beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Milyen megfontolások alapján találkozhattunk a Lapp Hungária Kft.-vel az Ipar Napjai kiállításon?

Klemens Dolzer: Korábban három alkalommal állítottun ki a Magyar Regula kiállításon, majd annak elmaradása után kihagytunk néhány évet, és idén első alkalommal vagyunk jelen az Ipar Napjai szakvásáron. Stratégiai döntés született arról, hogy be szeretnénk mutatni az új termékeinket (legfőképpen az ÖLFLEX® CONNECT név által fémjelzett kábelkonfekciós programunkat) a szakmai látogatóknak. Az Ipar Napjai kiállítás megfelelő platform ebben, hiszen számos OEM gyártó van jelen kiállítóként vagy akár csak látogatóként. Sikerült alaposan végignéznem a kiállítási kínálatot, és nyugodtan kijelenthetem, hogy nem hoztunk rossz döntést. Nemcsak a multinacionális cégek, hanem a magyar gépgyártók is komoly technológiai színvonalat képviselnek. Őszintén be kell vallanom, kevesebbet vártam a kiállítástól, így számomra pozitív csalódással ért fel ez a négy nap.

A kiállítók között megjelent számos robotgyártó és -forgalmazó cég egyértelmű jele annak, hogy Magyarországon is komoly érdeklődés mutatkozik a robotikai rendszerek és az automatizálási megoldások iránt. Ez számunkra is örömteli, hiszen megerősít minket abban, hogy a Lapp helyes stratégiát választott, amikor jelentős automatizálástechnológiai befektetéseket végzett mind a gyártás, mind a termékkínálat tekintetében. A versenytársak jelenlétét is inkább pozitívnak értékelem, hiszen így lehetőségünk nyílik arra, hogy bemutassuk: a Lapp is képes hasonlóan komplex megoldások szállítására.

Milyen termékekkel találkozhattak a látogatók a cég standján?

Enrico Schön: A stand berendezése során egyértelműen az ÖLFLEX® CONNECT termékcsaládra helyeztük a hangsúlyt. Nem méteráruban, hanem szerelt kábelkonfekcióban gondolkozunk, amiben sok évtizedes know-how-val rendelkezünk. Olyan félautomatizáltan szerelt csatlakozókról van szó, amelyek nagyfokú folyamatbiztonságot nyújtanak minden alkalmazás számára. Minden egyes konfekcióhoz egyedi mérési jegyzőkönyv tartozik, a helyszínen tehát semmilyen fennakadás nem fordulhat elő. Az energialáncokat szintén konfekcionáltan, plug and play rendszer szerint állítjuk össze és szállítjuk.

Klemens Dolzer: A magyar ügyfelek számára fontos a rövid szállítási határidő, nemcsak a standard termékek esetében, hanem az alkalmazásra szabott megoldások (egyedi hossz, felirat stb.) esetében is. Örömmel jelenthetem, hogy ezen a téren is sikerült komoly előrelépéseket tennünk. Az ügyfelek számára elengedhetetlen a megfelelő gyártói tanúsítvány, a Lapp pedig ezt egy kézből adja minden komponens (csatlakozók, védőcsövek, tömszelencék, energialáncok stb.) esetében.

A Lapp legfontosabb célcsoportja Magyarországon is a gép- és berendezésgyártók, ám mivel a szektor mérete jelentősen elmarad a német vagy osztrák megfelelőjétől, nagyon fontos, hogy a termékeknek alternatív felvevőpiacokat (szél- és naperőművek, vasúti közlekedés, élelmiszer-és italgyártás, elektromobilitás stb.) is találjunk. Ehhez természetesen adott esetben specializált termékekre, az élelmiszeriparban például a szigorú higiéniai előírásoknak megfelelő felületekre van szükség, amik a termékportfólióban meg is találhatók.

A Lapp mindeddig inkább fejlesztő és gyártó cégként volt ismert, míg kereskedőként kisebb hírnevet szereztünk. A szakmában eddig legfőképpen az újabb és újabb innovációinkkal sikerült nevet szereznünk magunknak. A termékek fejlesztése egészen idáig kizárólag Stuttgartban történt, éppen most vagyunk egy átmeneti időszakban, amikor a konfekciók gyárásának egy része elhagyja a cégközpontot, és átköltözik a csehországi gyárunkba, ahol a tömeggyártás történik. Az innovációk során mindig arra figyelünk, hogy az ügyfelek számára valódi többletértéket állítsunk elő. A kábelkonfekcionálás során ezért fektettünk jelentős erőfeszítéséket a folyamatok automatizálásába, így jelenlegi tudásom szerint mi vagyunk az egyetlen gyártó, amely a szervokábelek gyártását félig automatizált szerelősorokon végzi. A csehországi Lapp gyárban a kábelcsupaszítás, -árnyékoláselőkészítés és -krimpelés teljesen automatikusan történik, ami a lehető legjobb minőség elérésének kulcsa, nem beszélve arról, hogy a magas minőség egyben megbízhatóan és megismételhetően hozható létre, szemben a jelenleg használt megoldásokkal, ahol a kézzel visszahajtogatott árnyékolás kábelenként eltérő lehet, és ezáltal eltérő EMC-tulajdonságokat eredményez. Az egyenletes, magas minőség alapvető az ipar 4.0-kompatibilis rendszerek létrehozása során is, amelyeknél kritikus fontosságú a kábelek magas adatátviteli képessége.

Milyen stratégiai célkitűzések léteznek a termékek fejlesztése során?

Klemens Dolzer: A Lapp a fejlesztések során azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a termékei nagy adatmennyiséget maximális folyamatbiztonsággal és sebességgel legyenek képesek továbbítani. Az ipar 4.0 koncepció által létrehozott termelési egységek hihetetlenül sok adatot hoznak létre, amelyek biztonságos és egyre inkább realtime továbbítása embert próbáló faladat. Ez a fajta stabilitás jelenleg csak vezetékes megoldásokkal teremthető meg. Az adatáteresztő képesség javítása mellett jelentős erőfeszítéseket tettünk a kábelek élettartamának növelésére és a megelőző karbantartás támogatására is: az RFID-technológia révén a kábelek állapota folyamatosan ellenőrizhető, így szükség esetén javítás vagy csere irányozható elő még a meghibásodás előtt.

Az ipar 4.0 másik követelménye, hogy csak az iparági standardoknak megfelelő komponensek építhetők be. Ezen a téren is komoly versenyelőnnyel indulunk, hiszen kínálatunkban a kábeltechnológiára vonatkozó csaknem valamennyi komponens megtalálható – ez a tény még fontosabbá válik, ha figyelembe vesszük, hogy a cégek beszerzési politikája a beszállítók számának csökkentése irányába hat.

A Lapp a csatlakozástechnológia vezető gyártójának számító Interconteckel dolgozik együtt: mi a kábelben számítunk szakértőnek, ők pedig a csatlakozások terén. A hagyományos high-end kábelekben például rengeteg töltőelem van, amelyek kézi szerelése meglehetősen nehézkes, géppel pedig el sem végezhető. Ezek mellé fejlesztettük ki az automatizáltan megmunkálható kábeltípusokat, az Intercontec pedig azt a csatlakozócsaládot fejlesztette ki, ami – túl azon, hogy a korábbi típusokkal teljesen kompatibilis – automatizáltan is szerelhető. Olyan csatlakozókat is tudunk kínálni, amelyek az összeillesztés után már nem szedhetők szét. Ez a tulajdonság a manipulációk vagy szabotázsok elleni védekezés esetén lehet kulcsfontosságú. A nyitható csatlakozók már csak abból a szempontból sem praktikusak, hogy kontakthiba esetén – ha hibás a krimpelés – úgysem tudjuk a terméket újrakrimpelni, mindenképpen le kellene selejteznünk. A csatlakozók ebből a szempontból egyszer használatosnak minősülnek.

A csatlakozók következő generációja már műanyaggal körbeöntött házzal fog készülni, míg a jelenlegi generáció háza még mechanikai összepréselés útján jön létre. Ez a trend is az állandó minőség és megbízható védelem létrehozása irányába hat.

A szabályozók ütemjele már jelenleg is igen magas, és a jövőben tovább emelkedik, egyre fontosabbá válik tehát a kábelek EMC-árnyékolási értéke. Nem titok, hogy a Lapp is komoly erőfeszítéseket tesz ebbe az irányba. További stratégiai célunk, hogy hamarosan minden nagy szervógyártó (Siemens, SEW, FANUC, Lenze, Bosch Rexroth, Yaskawa stb.) standardjainak megfelelő kábeleket legyünk képesek kínálni az ügyfeleinknek, akiknek így lehetőségük nyílik majd arra, hogy külön vásárolhassák meg a hajtástechnikát és a csatlakozókábeleket, a megfelelő árelőnnyel.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek