Hirose csatlakozók a TME kínálatában

DF51K sorozatú 2 mm-es raszterű csatlakozódugók és aljzatok

2022. augusztus 01., hétfő, 06:00

Címkék: adat adatkommunikáció csatlakozás-technika csatlakozó TME

Egy adott eszköz gyártása során használt jelcsatlakozók jelentősen befolyásolják annak minőségét és élettartamát. Napjaink fogyasztási cikkeiben (háztartási nagygépek, szórakoztatóelektronika), valamint az ipari megoldásokban az egyes modulok, szenzorok és elektronikus áramkörök közötti kommunikáció létfontosságú, és az egész készülék működését meghatározza.

A jelcsatlakozók az egyik legkiterjedtebb termékcsoport a TME katalógusában – sokféle megoldást találhat ezen a területen: a legegyszerűbbtől a prototípuskészítéshez használt, professzionális alkalmazásokhoz tervezett, speciális csatlakozókig. Ez utóbbi csoportba tartoznak a jól ismert japán gyártó, a Hirose csatlakozói. Ez a cég több mint 50 éve van jelen az európai, ázsiai és amerikai piacokon. Széles körben elismert mint a speciális alkalmazásokhoz tervezett és előállított precíziós csatlakozók gyártója. A mai napon szeretnénk bemutatni a Hirose sorozat egyikét – a DF51K csatlakozókat és aljzatokat.

DF51K aljzat középen elhelyezett zárkioldó karral

A DF51K sorozat a Hirose termékek szélesebb családjába tartozik, nevezetesen a SignalBee családhoz. Ez a márka jelcsatlakozókat egyesít a vezeték-panel csatlakozásokhoz. Ezeknek a termékeknek az elsődleges jellemzői a kompakt méret és a csúcsteljesítmény. A gyártó célja egy olyan megoldás megalkotása volt, amely minden alkalmazási területen, így az ipari gépeknél is megfelel a követelményeknek. A csatlakozók elektromos szerelése préselt érintkezőkön alapul, amelyeket a szerelőszerszámok gyártása és a projektek megvalósítása terén szerzett sokéves tapasztalat felhasználásával fejlesztettek ki. Ennek köszönhetően a DF51K sorozatú csatlakozók (mint minden SignalBee termék) hely- és munkaidő-megtakarítást tesznek lehetővé.

A DF51K csatlakozók alapvető jellemzői

A DF51K csatlakozók metrikus raszterrel (2 mm) rendelkeznek, és furatszereléshez (THT) alkalmasak. A TME egysoros (2, 3, 4, 5 és 6 érintkezős) és kétsoros (2–15 érintkezőpár) csatlakozókat kínál – aljzatok esetében ezek egyenes kivezetésű modellek (az érintkező tengelye merőleges a PCB felületére). A csatlakozók ónozott érintkezői a 250 V AC/DC névleges feszültséghez és legfeljebb 3 A névleges áramerősséghez alkalmasak – ez utóbbi paraméter azonban az alkalmazott kábelezéstől és a kiválasztott aljzat/dugó típustól függ. A csatlakozási ellenállás nem haladja meg a 30 mΩ-ot, míg a szigetelési ellenállás legalább 1 000 MΩ.

Rendeltetésszerű használat

A DF51K sorozatú termékeket úgy tervezték, hogy tartós csatlakozásokat és telepítéseket hozzanak létre moduláris eszközökön belül. Fő alkalmazási területeik az irodai berendezések (fénymásolók, nyomtatók), az ipari gépek (vezérlők, vezérlőpanelek) és az orvosi eszközök.

Lezárás és sűrű rögzítési lehetőség

A csatlakozást egy pozitív zárszerkezet biztosítja a véletlen leválasztás ellen. A zárkioldó kar középen van elhelyezve, így az egyes aljzatok egymás mellett helyezkedhetnek el a NYÁK-on (egyik a másik mellett), ami tovább csökkenti a beépítéshez szükséges helyigényt (nagy sűrűségű szerelés). A pozitív zár tapintható és hallható kattanást biztosít, így a telepítő biztos lehet abban, hogy a csatlakozás megbízható módon van rögzítve.

Telepítési védelmek

A dugók és aljzatok kialakítása megakadályozza a csatlakozás fordított polaritását, és megkönnyíti a csatlakozó helyes pozicionálásának vizuális azonosítását. Azokban az esetekben, amikor a NYÁK-ra szerelt csatlakozó további védelmet igényel vegyszerek, nedvesség stb. ellen, a foglalatokat gyantaréteggel lehet bevonni, így akár 3 mm vastag tömítés is létrehozható. Hangsúlyozandó, hogy a DF51K sorozatú termékeket 0,75 mm-es rezgésnek tették ki 10 Hz-től 55 Hz-ig terjedő frekvencián (10-szer 3 irányban) a rezgésállósági vizsgálat során. A kísérletek eredményeként 1 µs-nál nagyobb áramköri szakadást nem észleltek – ez az eredmény garantálja a megfelelő működést a legtöbb dedikált alkalmazásban.

Érintkezők

A DF51K sorozatú csatlakozódugókhoz csak speciális krimpelt Hirose érintkezők használhatók. A gyártótól beszerezhető speciális szerszámokkal préselhetők. A csatlakozók nagy elektromos teljesítménye az érintkezők kialakításának köszönhetően érhető el, amelyek a dugaszolóaljzatban található tű mindkét oldalán préselődnek. Ezeket az alkatrészeket legfeljebb 22 AWG átmérőjű kábelekhez, azaz a metrikus szabvány szerint legfeljebb 0,342 mm2 keresztmetszetű kábelekhez alakították ki.

Szerelés

A DF51K sorozat termékei garantáltan legalább 30 csatlakozási ciklusig kitartanak. Hőtűrésük –55 °C és 105 °C között van, és 20% és 80% közötti páratartalom melletti működésre lettek tervezve (feltéve, hogy nincs páralecsapódás). Az aljzatok PCB-re szerelésekor a hőmérséklet nem haladhatja meg a 260 °C-ot (legfeljebb 5 másodpercig) reflow forrasztási technikával, illetve a 270 °C-ot (legfeljebb 3 másodpercig) kézi forrasztással.

Szöveg: Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek