Tradíció és állandó fejlődés

Telt ház kísérte a LAPP szakmai konferenciáját

2018. június 07., csütörtök, 06:00

Címkék: csatlakozás-technika csatlakozó intelligens kábel Internet of Things ipari kommunikáció kábel kábelkonfekcionálás kábeltechnológia Lapp ÖLFLEX® CONNECT tömszelence

A Velencei-tó partján folytatódott a LAPP Hungária Kft. nagy sikerű rendezvénysorozata, a lassan hagyományt teremtő LAPP Meets Industry szakmai konferencia. Az esemény mind a személyes találkozókat, mind a LAPP hatalmas kábeltechnikai know-how-jának átadását támogatja, így nem csoda, hogy idén is sok szakmai érdeklő látogatott Velencébe. Helyszíni beszámolónkat olvashatják.

Hagyomány és jövőkép

DI Klemens Dolzer MBA ügyvezető igazgató a nyitóbeszédben a máig családi cégnek számító LAPP-csoportban bekövetkezett változásokat ismertette. Ezek közül a nagyközönség számára is azonnal szembeötlő a megújult arculat. A LAPP az áprilisi Hannover Messe kiállításon mutatta be új, a modern időkhöz igazított logóját, és ezzel párhuzamosan személyi változásokat is bejelentett. Ursula Ida Lapp, az alapító Oscar Lapp özvegye, aki egészen a legutóbbi időkig aktívan részt vett a vállalat irányításában, most hátrébb lépett, és fiai, Andreas és Siegbert Lapp, tehát a második generáció viszi tovább a cégügyeket. Ez egyben biztosíték arra is, hogy a 2017-ben 1 milliárd eurós forgalmat elérő LAPP-csoport családi cégként működik tovább. Tapasztalataink szerint ez összességében jó hír minden ügyfél számára, mert a családi vállalkozások mindig inkább a fejlesztésekre és az ügyféltámogatásra helyezik a hangsúlyt a jövedelmezőség helyett. A cégben már fontos pozíciókat töltenek be a harmadik generáció képviselői is, az utánpótlás tehát minden téren biztosítottnak látszik.

Az automatizálás a fennmaradás záloga

A szakmai előadások sorát Mayer Károly, a LAPP Hungária Kft. értékesítési irodájának vezető‎je nyitotta meg az ipari automatizáció helyzetének rövid áttekintésével. Az automatizáció kérdésköre az elmúlt években gyakorlatilag összeforrott az ipar 4.0 koncepcióként emlegetett megatrenddel, és a kérdés úgy is felmerülhet, hogy miként válhat egy kábeltechnikai gyártó cég egy megatrend élharcosává. Az elektromos erőátvitel igényének megjelenése egy korábbi megatrend, az 1870-es évekre datálható 2. ipari forradalom idején jelent meg és vezetett a későbbiekben a ma ismert kábelek, vezetékek kialakulásához. A PLC-k 1969-es kifejlesztésével indult el az úgynevezett harmadik ipari forradalom, ami maga után hozta az adatkábelek elterjedését.

Mi várható a napjainkban érezhető negyedik ipari forradalomban? Mindenekelőtt a hálózati eszközök robbanásszerű elterjedése (2020-ban az előrejelzések szerint az emberiség már 50 milliárd internetre csatlakoztatott eszközt fog használni), ami a kábelrendszerek terén is gyökeres változásokat kényszerít ki. A napjainkban is széles körben elterjedt buszrendszerek rövid időn belül elavult technológiának fognak számítani az általuk elérhető legfeljebb 12 Mbps adatátviteli sebesség és 1,2 km áthidalható távolság miatt. Életben maradásukat nem segíti az általuk létrehozható kapcsolatok alacsony száma sem. Az Ethernet-kábelekkel ugyan 100 méterre csökken az áthidalható távolság, az adatátvitel sebessége azonban 10 Gbps-re nő, az IP-címek által pedig milliárdnyi kapcsolat is létrehozható. Az igazi megoldást azonban a száloptikai kábelek jelentik, amelyeknél az elérhető sebesség már 100 Gbps, az áthidalható távolság pedig akár 80 km. A 21. század kábeltechnikai cégeinek tehát ezekkel a változásokkal kell számolniuk, figyelembe véve azt is, hogy a gyökeres technológiai megújulások már nem százévente, hanem pár évtizedenként következnek be.

Az automatizálás témakörét Hompot Roland területi értékesítési vezető folytatta, aki először röviden az Unitronic terepibusz-családhoz tartozó Hygienic Design termékújdonságot mutatta be, amelyet az élelmiszeripari alkalmazások számára fejlesztettek ki. A kábelgyártók előtt nem kisebb kihívások tornyosulnak, mint olyan Cat. 6A és Cat. 7-es vezetékek legyártása, amelyek az árnyékolás ellenére is rugalmasak és könnyen szerelhetők maradnak. Hompot Roland is kiemelte, hogy bár a buszrendszerek széles körben elterjedtnek számítanak, mégis sok szempontból a múltat testesítik meg, hiszen a komoly újítások már nem ezen a területen jelennek meg. Ami az Ethernet-technológia mellett szól:

  • Jóval nagyobb átviteli kapacitás
  • Nagyobb sebesség
  • Változatosabb topológiai lehetőségek
  • WIFI-kompatibilitás

Az idei Hannover Messe óta a LAPP-csoport kínálatában már 7 különböző Profinet-konform vezeték szerepel, Cat. 7 kategóriában pedig hat darab termék van a portfólióban. Az egyelőre kisebb piaci érdeklődéssel kísért Cat. 7 kábelek mellett szól, hogy ugyanolyan mechanikai és vegyi behatások mellett jóval hosszabb ideig teljesítik az előírt adatátviteli követelményeket, mint a Cat. 6A vezetékek.

Sulyok János területi értékesítési vezető az ipari Ethernet switchek piacát tekintette végig előadásában, kiemelve, hogy az aktív eszközök száma megduplázódott az elmúlt 5 évben. A LAPP-csoport ebben a termékcsoportban 0,013% hibaarányt regisztrált a gyártás során, ami kivételesen jó adat. Bajor Tamás termékmenedzser a HITRONIC optikai kábelekről tartott előadást, amelyek előnyei közé tartozik a magas adatátviteli kapacitás mellett az elektromágneses rezisztencia is, aminek köszönhetően az árnyékolás elhagyható. Az egyszerű és komfortos plug&play megoldásként érkező LAPP-megoldások bárki számára könnyedén kezelhetők, ezenkívül por- és vízállóak, valamint rendkívül jó húzásterheléssel rendelkeznek.

(Csak) láncainkat veszíthetjük!

A szünet után a két külföldi előadó, Rolf Haldemann üzletfejlesztési vezető és Frantisek Omasta értékesítő mérnök beszélt a LAPP jövőképének számító ÖLFLEX® CONNECT programról. Az ÖLFLEX® CONNECT termékprogramba számos megoldás tartozik a konfekcionált kábelektől a szervokábeleken és energialáncokon át az egyedi megoldásokig. Az energialáncok három teljesítményosztályban (Basic, Core, Extended) érhetők el az egyszerű, kapcsolódások nélküli kiviteltől az extrém igényes alkalmazásokig. Az energialáncok tervezése során ökölszabály, hogy a lánc a kábeleket hivatott védeni, ezért mindig a láncot adaptáljuk a szükséges kábelekhez, nem pedig fordítva. Ennek megfelelően már a lánc megtervezése előtt tisztázzuk, hogy milyen vezetékek kerülnek majd a későbbiekben beszerelésre.

Frantisek Omasta elmondása szerint kábelek és tömlők az energialáncba történő beszerelésénél érdemes betartanunk néhány alapszabályt. Ezek közé tartozik, hogy a vezetékeknek 10, a tömlőknek pedig 20 százalék szabad helyet hagyjunk, mindig használjunk elválasztókat a súrlódások elkerülésére, ügyeljünk a vezetékek méret és súly szerinti szimmetrikus elhelyezésére és az eltérő külső átmérővel rendelkező kábeleket lehetőség szerint különítsük el egymástól. A későbbi működés során kifizetődik, ha a jelkábeleket az egyik oldalra, a nehéz hidraulikus tömlőket középre, a tápkábeleket pedig a másik oldalra helyezzük. Az összeszerelés után érdemes 10 mozgásciklust végeznünk, és utána rögzíteni a kábeleket a lánc elején és végén, de sosem a lánc belsejében.

Mennyit ér az idő?

Az ebédszünet után Bajor Tamás folytatta ÖLFLEX® CONNECT termékprogram témakörét az online konfigurációs lehetőségek bemutatásával. A határidők szorításában egyetlen gépgyártó sem várhat napokat, de sokszor még órákat sem egy olyan információra, ami arról dönt, hogy az adott részegység beépíthető, vagy nem. A LAPP-csoport által a tervezők rendelkezésére bocsátott online csatlakozó-, tömszelence-, kábel- és kábelkonfekció-kereső, szervo- és spirálkábel-konfigurátor segítségével a mérnökök azonnal dönthetnek arról, hogy az adott termék felhasználható-e.

Ez nem csak kényelmi szempont: az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt a gyártó cégek nagyobb mértékben igyekeznek kihelyezni bizonyos részfeladatokat megbízható partnerek számára. Az online konfigurátorok és a készre szerelt, hegesztést sem igénylő kábelkonfekciók értékes időt takarítanak meg a gépgyártók számára, amelyet azok értékteremtésre tudnak fordítani.

A rendezvény végén egy két személyre szóló Forma–1 Gold belépőt sorsoltak ki a résztevők között. A nyertesnek ezúton is gratulálunk!

Molnár László


Látogatói vélemények

Tabajdi Gábor, ATYS-CO Kft.

Remek szakmai kitekintőn vehettem részt annak ellenére, hogy irányítástechnikai cégként mi ritkábban élünk a LAPP-csoport által kínált rendszerekkel – jórészt olyan esetekben, amikor valamilyen speciális megoldásra van szükség. Bár nem számítunk gépgyártó cégnek, a LAPP-csoporttal már a vállalkozásunk megalapítása óta, tehát 23 éve kapcsolatban állunk.

Amennyire időm engedi, részt veszek hasonló szakmai rendezvényeken. A kiállításszervezést kissé idejétmúltnak érzem, hiszen túl nagy időráfordítással jár a beszerezhető információk minőségéhez és mennyiségéhez képest. A LAPP Meets Industry egy kiválóan szervezett rendezvény volt, mert egy helyen és egy időben értesülhettem olyan szakmai ismeretekről, amiknek magamtól talán nem néztem volna utána.

Heilig Ágnes, Feszültség Kft.

Korábban jártam szakmai kiállításokra, de az elmúlt években ezeknek kisebb szerepet tulajdonítottam, így hosszú ideje ez volt az első szakmai rendezvény, amin részt vettem. Nagyon szakmai és profin megszervezett konferencia volt, elmondhatom, hogy én teljesen le vagyok nyűgözve a látottaktól és hallottaktól. Sok új ismeretet fel tudtunk szedni, amit a későbbiek során hasznosítani is tudunk majd. 15 éve vagyunk kapcsolatban a LAPP-csoporttal, elsősorban a kábeltermékeiket használjuk, és ennek alapján elmondhatom, hogy mind a termék, mind a cég maximálisan megbízható.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek