Reverse engineering töredék áron – működhet?

Miben hasonlít egymásra egy 3D lézerszkenner és egy fényképezőgép? Mindkettőből kapható olcsó verzió, amit akár professzionális felhasználásra is bevethetünk

2019. május 02., csütörtök, 06:00

Címkék: 3D 3D lézerszkennelés lézerszkenner mérés méréstechnika reverse engineering Werth Magyarország Kft.

Aki járt már sporteseményen, láthatta a pálya szélén dolgozó fotósok hadát. Legyen focimeccs vagy Forma–1, a hatalmas optikákkal és profi gépekkel keresik a legjobb pillanatot, az ezredmásodpercnyi drámát. Egyiküknél sem látunk olcsó felszerelést – vajon miért?

Ezek a sportfotósok abból élnek, hogy a képeiket eladják a sajtónak. Mivel a méregdrága fotósfelszerelés a legnagyobb költségük, van egy kézenfekvő lehetőség a nagyobb profitra: belépőszintű fényképezőgépekkel dolgozni. Hiszen remek gépek azok is… Valóban lehetséges a fejesgól pillanatát elkapni egy olcsó fényképezőgéppel is? Olykor igen, de a profik mégis inkább arra a gépre szavaznak, ami villámgyorsan fókuszál és másodpercenként tíz képet készít. Abban a tízben biztosan meglesz az a kép, ami eladható. Mellesleg az sem árt, ha ez a felszerelés strapabíró, minden porcikája ipari felhasználásra készült, és elemcsere nélkül letud egy meccset. Így már nem kérdés, hogy a drága megoldás az egyetlen hosszú távon működő, fenntartható megoldás.

A 3D kéziszkenner világában ugyanígy megjelentek az olcsó készülékek, amivel lehetőség nyílt arra, hogy az eddigieknél kisebb költséggel lehessen egy összetett térbeli felületet beolvasni. Ezzel egy sor olyan felhasználási terület számára nyitották meg a lehetőséget az ilyen jellegű mérésekre és modellezésre, ahol eddig elérhetetlen volt ez a technológia. 3D nyomtatással foglalkozó hobbisták, egyetemi műhelyek, orvosi laborok kezdhettek mérni és dolgozni ilyen eszközökkel, ami felgyorsította a munkájukat.

A 3D méréstechnikát ipari szinten alkalmazó cégek is elkezdték feltérképezni ezeket az olcsóbb alternatívákat a reverse engineering folyamataikhoz. Nem csoda, hiszen saját jól felfogott érdekük, hogy a teljes gyártásfolyamat költséghatékony legyen. Mivel cégünk, a Werth Magyarország az ipari 3D szkennereket gyártó kanadai Creaform hazai disztribútora és terméktámogatója, hozzánk is gyakran fordulnak azzal a kérdéssel, hogy a jóval drágább ipari 3D szkennerek mivel tudnak többet, mint az olcsó félprofesszionális és alsó kategóriás alternatívák. Az igazság az, hogy több szempontból is elválik egy csúcskategóriás, ipari célra fejlesztett, gyártott és támogatott 3D szkenner a kistestvéreitől.

Egy alsó kategóriás készüléknél a kezdő költség többszörösébe is kerülhet a hibás választás

Az ipari környezetben még a félprofesszionális 3D szkennerek is hamar elérkeznek a képességeik határához. Egy-egy szűk területen és rövid távon olykor akár megfelelő eredményeket is tudnak produkálni, de valójában ehhez zavaró körülményektől mentes környezet szükséges.

Pontosság minden körülmények között

Laboratóriumi környezetben sokkal egyszerűbb ideális mérési körülményeket kialakítani, mint a gyártósoron, ami a mérési pontosságban igen hamar megmutatkozik… Pedig ez csupán az első olyan terület, ahol egy ipari 3D szkenner könnyedén elhúz félprofesszionális gyártmányoktól. Itt hiába is rendelkezik egy olcsóbb modell akár egy-egy paraméterében felső kategóriásnak tűnő komponenssel – például nagyfelbontású érzékelővel –, a mérés pontosságát a komponensek teljes láncolata adja, ahol minden gyenge láncszem a torzítást növeli.

Az ipari 3D szkennerek ráadásul előre kalibrált referenciaelemmel és megbízható kalibrálási eljárással kerülnek a felhasználóhoz. Ezzel a szállításból és a használatból adódó mikroelmozdulásokat a szenzor képes kompenzálni a készülék teljes élettartama során.

Reverse engineering vagy hobbi felhasználás?

A megbízható mérési eredmények és használható adatok elengedhetetlenek olyankor, ha az adott tárgy minél pontosabb és megbízhatóbb virtuális mását kell létrehozni. Amennyiben egy alsó kategóriás készülékkel már az első mérések pontatlanok, esetleg sok iterációt igényel a végső modell létrehozása, az nagy hátrány. Egyrészt a mérnöki munkaórákat pazaroljuk, másrészt a lassabb munkával cégünk versenyképessége is romlik, így duplán rosszul járunk.

www.werth.hu


Döntés előtt áll?

Ha Ön is 3D szkenner beszerzése előtt áll, és elgondolkodott egy alsó kategóriás megoldáson, engedje meg, hogy segítsünk tájékozódni és megalapozott, hosszú távon is költséghatékony döntést hozni. Az itt említett pontosság mellett még négy további területet tudunk mutatni, ahol jelentős előnyre tesz szert egy valódi ipari 3D szkenner. A teljes műszaki tanulmány elolvasásához, kérjük, látogasson el erre az oldalra, és töltse le az anyagot: www.werth.hu/3dszkenner.


Nézze meg élőben, mit tud egy csúcskategóriás ipari 3D szkenner – találkozzunk májusban az Ipar Napjain! Vegye fel velünk a kapcsolatot az ingyenes belépőjéért!

Ha bármilyen kérdése lenne, vagy szeretné testközelből megnézni a Creaform 3D szkennereit, megismerni a legújabb megoldásokat, látogasson el standunkra (G pavilon 103P stand) az Ipar Napjain május 14–17. között a Hungexpo területén! Az ingyenes belépőhöz, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre a www.werth.hu/hirlevel-feliratkozas oldalon, ahol időben tájékoztatjuk majd a teendőkről. Találkozzunk az Ipar Napjain!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek