Elő az optikával

A hordozható mérőgépek új generációja

2014. november 25., kedd, 09:35

Címkék: Agrikon KAM HandyProbe méréstechnika Werth Magyarország Kft.

A minőségbiztosításban mindig is problémát jelentettek a termelés közeli mérések. Eddig a mérési bizonytalanságot jelentősen növelő rezgések és egyéb környezeti változások rendkívüli mértékben befolyásolták a mérés kimenetelét. A jó hír az, hogy a megoldás itt van előttünk!

A kanadai CREAFORM cég által gyártott HandyProbe hordozható 3D koordináta mérőgép arra lett kifejlesztve, hogy növelje a mérések megbízhatóságát és sebességét. A dinamikus referencia felvétel segítségével a HandyProbe különösen hatékony termelési környezetben, hiszen a mérőgép teljesen érzéketlen a rezgésekre és más környezeti változásokra.

Összehasonlítva más méréstechnológiákkal – mint a mérőkarok és a hagyományos mérőgépek – a HandyProbe kar-mentes tapintási rendszere a mozgás teljes szabadságát biztosítja, lehetővé téve ezzel a termelékenység és a minőség növelését.

 

A C-Track kétkamerás szenzor

A C-Track kettős kamera szenzor kiváló optikája és infra megvilágítása lehetővé teszi mérési térfogatban található összes reflektáló pont detektálását. Amellett, hogy biztosítja a munkadarab helyzetének folyamatos nyomon követését, pontosan meghatározza a HandyProbe térbeli helyzetét a reflektáló pontok megvilágítása és azok képének gyors feldolgozása révén.

A mérőrendszer rendkívül előnyös tulajdonságai miatt egyre nagyobb teret hódít magának az ipari méréstechnikában. Ennek kiváló bizonyítéka a megelégedett felhasználók folyamatosan növekvő száma.

A Werth Magyarország Kft. kiemelt ügyfelét, a már több HandyProbe rendszerrel is rendelkező Agrikon KAM Kft-t kérdeztük a rendszer használatában eddig szerzett tapasztalataikról:

A CNCMedia csapatának a közelmúltban lehetősége nyílt betekinteni az AGRIKON KAM Kft. termelési folyamataiba, ahol egy valós ipari környezetben tapasztalhatták meg, hogy hogyan is segíti a csúcstechnológiás méréstechnika a hatékony és minőségi gyártást. Az interjúban Velkey Pál vezérigazgatót és Boda Csaba minőségellenőrt kérdezték a cég piaci helyzetéről és az általuk használt technológiákról.

CNCMedia: Honnan indult az AGRIKON KAM Kft. és mit érdemes tudnunk a cégről?

Velkey Pál: Az AGRIKON KAM Kft. a 90-es évek elején a kecskeméti Mezőgép utódaként az 1993-as privatizációval jött létre, mint többségi magyar tulajdonú vállalat. A cég fő profilja a fülke- és kabingyártás, melyeket a legkülönfélébb járművekre gyártjuk. Mind a cég elődje, mind az AGRIKON KAM Kft. mindig is exportorientált volt, tevékenységünk 70-80%-át exportra gyártjuk. Valamikor még régen a Csepel teherautóval kezdtük, aztán a 70-es évek óta a Claas német családi vállalkozásnak is gyártunk kombájnfülkéket. A cég éves árbevétele 7 milliárd forint, éves növekedésünk pedig meghaladja a 15%-ot.

Mérésre váró termékek

CNCMedia: Minek köszönhető ez a rohamos növekedés?

Velkey Pál: A 2009-es válság után, természetesen a mezőgazdasági fülkék gyártását megtartva, új piacok felkutatásába kezdtünk, és azt kell, hogy mondjam, mára sikerült egy igen széleskörű vevői kört kialakítanunk. Ennek köszönhetően ma már traktorok, különböző markológépek és építőgépek, úthengerek, valamint utcaseprő gépek fülkéit is gyártjuk. Legnevesebb vevőinknek a Liebherr, a Caterpillar, a Kramer és a Terex számít, illetve most indult két projektünk az amerikai-belga JLG cégcsoporttal.

CNCMedia: Milyen változást jelentett a cég fejlődésében egy ilyen új ügyfélkör kialakítása?

Velkey Pál: Az AGRIKON technológiáját teljes mértékben az ügyfeleink igényeihez alakítjuk. Az új és a régi piacokon is nagyon fontos, hogy a vevőink minőségi elvárásainak megfeleljünk. Mi is érezzük, hogy a minőségi elvárások folyamatosan emelkednek, és ez a szegmens is egyre inkább az autóipari minőség irányába tolódik el. Elengedhetetlen tehát, hogy megfelelő méréstechnikával rendelkezzünk.

Mérés közben

CNCMedia: Mit jelent pontosan az AGRIKON számára a megfelelő méréstechnika?

Boda Csaba: A cég fő profiljából adódóan nálunk igen nagy méréstartományt kell lefedni, az apró pár milliméteres alkatrészektől, egészen a 2-3 méteres komplett fülkékig és bonyolult hegesztett szerkezetekig. Ehhez kerestünk egy olyan könnyen és gyorsan használható megoldást, amit közvetlenül a gyártási területre tudtunk telepíteni, mérőlabori környezet kialakítása nélkül. A lehetőségek mérlegelése után a választásunk végül a Creaform HandyPROBE optikai mérőrendszerére esett, amiből mostanra már két darabbal is rendelkezünk.

Boda Csaba

CNCMedia: Milyen előnyökkel rendelkezik a HandyPROBE a konkurens rendszerekhez képest?

Boda Csaba: A HandyPROBE egy újfajta kétkamerás optikai mérőrendszer, amely a mérőkarok hátrányait illetve a mérőkarok fizikai kapcsolatát küszöböli ki, így bármilyen mérési feladatot rendkívül könnyen és gyorsan el tudunk végezni. A dinamikus referenciának köszönhetően ráadásul a kamera és a darab akár mérés közben is tetszőlegesen mozgatható a rendszer újrakalibrálása nélkül, így a mérési időket is sikerült jelentősen lecsökkentenünk. A munkánk során nagy könnyebbséget jelent, hogy ezzel a rendszerrel szabadon tudunk mozogni, a méretes hegesztett szerkezeteket körül tudjuk járni, és egyáltalán nem vagyunk helyhez kötve.

CNCMedia: Milyen volt az átállás az új HandyPROBE rendszerre?

Boda Csaba: Az új gép kezelését hamar sikerült elsajátítanunk, és mivel a HandyPROBE sokkal rugalmasabb mint a korábbi koordináta mérőgépünk, ezért a jóhoz könnyű volt hozzászokni. Most már közel egy éve használjuk ezt a rendszert, és teljes mértékben meg vagyunk vele elégedve.

 

Mára a gépiparban a kifogástalan minőség elengedhetetlenné vált a sikerességhez. Ennek egyik következménye, hogy a gépipari beszállítókkal szemben is egyre magasabbak a követelmények és szigorúbbak a minőségi előírások. Ahhoz tehát, hogy egy beszállító versenyben maradhasson, olyan modern méréstechnikai megoldásokra van szüksége, melyekkel tényleg képes biztosítani az alkatrészekkel szemben támasztott elvárásokat.

 

Werth Magyarország Kft.

www.werth.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek